Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 7. 2018,
22.03

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24

1

Natisni članek

zapor pobeg iz zapora

Ponedeljek, 2. 7. 2018, 22.03

5 let, 10 mesecev

Spektakularni pobegi iz zapora: helikopterji, predori in preobleke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24

1

Alcatraz | Foto Reuters

Foto: Reuters

Razvpiti francoski kriminalec Redoine Faid, ki je pred dnevi s helikopterjem pobegnil iz zapora v Franciji, ni edini, ki mu je uspel spektakularni filmski pobeg.

46-letni Redoine Faid je v nekajminutni akciji iz zapora pobegnil po tem, ko mu je prizivno sodišče aprila letos potrdilo kazen 25 let zapora, ker je maja 2010 vodil poskus oboroženega ropa, v katerem je bila ubita policistka.

To sicer ni bil njegov prvi pobeg iz zapora. Faid je namreč leta 2013 med prestajanjem zaporne kazni na severu Francije s pomočjo razstreliva uničil kar pet varnostnih vrat zapora, vzel štiri osebe za talce in pobegnil. Vse talce je nato izpustil nepoškodovane. Prijeli so ga šest tednov kasneje, lani pa so ga zaradi tega pobega obsodili na deset let pogojne zaporne kazni.

zapoer Reau, Pariz
Novice Zloglasni ropar iz pariškega zapora pobegnil kar s helikopterjem

Joaquin Guzman - El Chapo

Enega izmed najbolj spektakularnih pobegov iz zapora je izvedel Joaquin Guzman, bolj poznan pod svojim španskim vzdevkom El Chapo. Eden izmed najbolj razvpitih in nasilnih mehiških kartelnih šefov je leta 2015 ušel po kilometer in pol dolgem predoru, ki je imel v notranjosti luči, ventilacijo in tudi tirnice za vagon, s katerim so očitno odvažali material. Predor se je začel v zapornikovi kabini za prhanje, edinem prostoru njegove majhne celice, ki ga varnostne kamere niso dosegle.

Predor, po katerem je ušel, je bil tako zapleten, da so mehiške oblasti trdile, da so njegovo gradnjo načrtovali vsaj eno leto, med Guzmanovi pomagači pa so bili verjetno tudi pazniki. Kriminalca so ponovno ujeli leta 2016, in čeprav so se od takrat pojavile govorice, da je ponovno pobegnil, je še vedno v zaporu. El Chapo je sicer prvič pobegnil že leta 2001 s pomočjo podkupljenih paznikov.

Steven Jay Russell

Eden izmed najbolj domiselnih, ko gre za pobege iz zapora, je bil zagotovo Steven Russell, ki je pobegnil štirikrat, vsakič na bolj zanimiv način. Prvič se je leta 1992, potem ko je ukradel odvržena civilna oblačila, pretvarjal, da je zaporniški paznik, in brez večjih težav odkorakal iz zapora. Drugič je pobegnil tako, da se je pretvarjal, da je sodnik, in po telefonu znižal svojo varščino z 950 tisoč dolarjev na 45 tisoč dolarjev. To je nato plačal sam, vendar so mu kmalu prišli na sled in v zapor se je vrnil že po treh dneh.

Russel pa se svobode ni kar tako naveličal. V tretje je začel zbirati zelene flomastre in dodatna zaporniška oblačila. Ta oblačila je nato v stranišču v svoji celici pobarval na zeleno, tako da so spominjala na zdravniška. Oblečen v "zdravnika" je nato odkorakal mimo paznikov in se odpravil v Houston v Teksasu.

Njegov četrti in zadnji pobeg je zagotovo najbolj neverjeten in bi si ga v čast štel še Danny Ocean iz filmske franšize Oceanovih 11, 12 in 13. Leta 1998 je Russell načrtno začel izgubljati težo in uporabil odvajala, da je lahko hlinil simptome aidsa, nato pa s pomočjo zaporniškega tipkalnega stroja ponaredil svojo zdravniško kartoteko, tako da je v njej pisalo, da je resnično HIV-pozitiven. Zapor mu je odobril pogojni izpust in ga poslal v sanatorij. Tam se je Russell po telefonu spet pretvarjal, da je zdravnik. Klical je v sanatorij in ponudil eksperimentalno terapijo za HIV-pozitivne paciente. Russell je nato zapustil sanatorij, da bi se udeležil tega neobstoječega eksperimenta, v zapor pa poslal ponarejen certifikat o svoji smrti.

Po njem in njegovih dogodivščinah so v Hollywoodu leta 2010 posneli film z naslovom I Love You, Phillip Morris z Jimom Carreyjem in Ewanom McGregorjem v glavnih vlogah.

Jim Carrey kot Steven Russell v filmu I Love You, Phillip Morris | Foto: Jim Carrey kot Steven Russell v filmu I Love You, Phillip Morris

The Texas Seven

The Texsas Seven (teksaška sedmerica, op. p.) je bila skupina zapornikov, ki je decembra leta 2000 pobegnila iz strogo varovanega zapora v Teksasu. Sedmerica kaznjencev je s skrbno načrtovanimi zvijačami premagala in obvladala devet delavcev na servisnem oddelku, štiri nadzornike in tri zapornike, ki niso bili udeleženi pri pobegu. Poleg tega, da so jih zvezali in jim zamašili usta z njihovimi lastnimi oblačili, so zaporniškim delavcem ukradli kreditne kartice in osebne dokumente. Prav tako se je sedmerica, da ne bi vzbudila suma, po telefonu v servisnem oddelku izdajala za zaporniške nadzornike.

Sedmerico so znova ujeli januarja 2001, malo več kot eno leto po pobegu. Moški, ki jih je videl v epizodi televizijske oddaji America's Most Wanted, je policiji sporočil, kje se kaznjenci skrivajo, to pa je vodilo v njihovo aretacijo. Danes je živih le še pet članov teksaške sedmerice, vsi izmed njih pa so obsojeni na smrt in čakajo na usmrtitev z injekcijo. Od preostalih dveh je eden storil samomor, drugega pa so že usmrtili.

pobeg iz zapora | Foto: Criminal minds Foto: Criminal minds

 

Alfred Wetzler in Rudolf Vrba

Slovaška Juda Wetzler in Vrba sta bila ena izmed redkih Judov, ki sta pobegnila iz koncentracijskega taborišča Auschwitz. Po pobegu sta sestavila obširno poročilo o notranjem delovanju taborišča – tloris taborišča, zgradbo plinskih celic in krematorijev, podroben opis usmrtitev ter tudi etiketo z ene izmed posod smrtonosnega plina zyklona. Dvaintrideset strani dolgo poročilo je bilo prvo kredibilno in podrobno poročilo o Auschwitzu, ki so ga dobili zavezniki.

Wetzler in Vrba sta pobegnila tako, da sta se skrila v skrivno votlino v kupu lesa, ki je bil tam za gradnjo novega objekta. Tam sta ostala tri dni brez hrane in vode ter pobeg nadaljevala šele, ko sta slišala, da so pazniki SS odpoklicali iskalno akcijo. Med njima in rešitvijo je bilo takrat še okoli 130 kilometrov okupirane Poljske. S pomočjo neznancev sta Slovaško dosegla v 14 dneh, tam pa sta prišla v stik z judovsko skupnostjo in vodjam povedala o grozotah Auschwitza.

Rudolf Vrba (levo) in Alfred Wetzler (desno) sta bila ena izmed redkih, ki so pobegnili iz koncentracijskega taborišča Auschwitz.  | Foto: Wikipedia Rudolf Vrba (levo) in Alfred Wetzler (desno) sta bila ena izmed redkih, ki so pobegnili iz koncentracijskega taborišča Auschwitz. Foto: Wikipedia

Pascal Payet

Zgodba Pascala Payeta je zelo podobna zgodbi Redoina Faida. Ne le, da sta oba pobegnila dvakrat, druži ju tudi to, da sta pobeg iz zapora | Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia oba pobegnila s helikopterjem. Edina razlika je v tem, da je Payet z ugrabljenim helikopterjem iz strogo varovanega zapora v Franciji enkrat pomagal pobegniti še trem drugim zapornikom. Pascal Payet je bil sprva obsojen na 30-letno zaporno kazen za umor, ki ga je zagrešil med ropom varnostnega kombija.

Po prvem pobegu leta 2001 je bil, potem ko so ga ujeli, obsojen na dodatnih sedem let. Leta 2007 je Payet, čeprav je bil uradno zapornik pod posebno strogim nadzorom, spet pobegnil. Iz francoskega zapora Grasse je ušel s helikopterjem, ki so ga štirje zamaskirani moški ukradli z letališča v Cannesu. Helikopter je pristal na strehi zapora, trije oboroženi moški pa so vdrli v objekt in osvobodili Payeta. Kljub lepotni operaciji, ki jo je prestal, so Francoza ulovili že tri mesece kasneje v Španiji.

Pobeg iz Alcatraza

V 29 letih delovanja tega zloglasnega zapora na otoku v zalivu San Francisca je bilo 14 poskusov pobega, v katerih je sodelovalo vsega skupaj 34 zapornikov. Uradno je vsak poskus pobega propadel, večino tistih, ki so poskušali pobegniti, pa so ubili ali hitro ponovno ujeli. Kljub temu sodelujočih pri poskusih pobega v letih 1937 in 1962 nikoli niso našli. Čeprav predvidevajo, da so mrtvi, se je za njimi izgubila vsaka sled, kar je pripomoglo k priljubljenim teorijam, da je nekaj srečnežem vseeno uspelo.

Najslavnejši poskus pobega iz Alcatraza se je zgodil leta 1962, ko je kaznjenec Frank Morris skupaj z bratoma Anglin skopal rov iz njihove jetniške celice. Trojica se je nato povzpela na streho, s te pa je splezala kar po odtočni cevi in nato čez ograjo nadaljevala pot do plaže. Tam so sestavili splav in nato izginili.

Frank Morris ter brata John Anglin in Clarence Anglin so eni izmed redkih, ki jih po pobegu iz Alcatraza niso nikoli več našli. | Foto: Wikipedia Frank Morris ter brata John Anglin in Clarence Anglin so eni izmed redkih, ki jih po pobegu iz Alcatraza niso nikoli več našli. Foto: Wikipedia

Brian Bo Larsen

Kaznjenec, ki je v danskih medijih znan kot kralj pobega, je iz zapora od leta 1989 pa do danes pobegnil kar 22-krat. Nekateri izmed njegovih pobegov so se končali po enem dnevu, drugi so trajali tudi po več mesecev. Nekoč so ga celo ujeli tako omamljenega z drogami in alkoholom, da so ga v policijsko celico vrgli, medtem ko je še spal. Ne glede na vse pa se je Larsen na koncu vedno vrnil v zapor, kjer je po zadnjih podatkih tudi danes.

pobeg iz zapora | Foto: Vestegns Politi Foto: Vestegns Politi

Joanne Chesimard

Ta ubežnica in aktivistka, ki je umorila ameriškega policista, je prva ženska, ki se je znašla na seznamu najbolj iskanih teroristov FBI. Chesimardova, pripadnica gibanja temnopoltih Črni panterji in članica skupine Black Liberation Army, ki je veljala za eno najnasilnejših ameriških militantnih organizacij 70. let prejšnjega stoletja, je bila obsojena za umor Wernerja Foersterja leta 1973, vendar je iz zapora pobegnila. Po pobegu, pri katerem so ji pomagali člani skupine Black Liberation Army, je nekaj časa živela v varnih hišah, leta 1984 pa odšla na Kubo, kjer živi še danes kot Asata Shakur. Nagrada za njeno prijetje znaša kar 1,5 milijona evrov.

pobeg iz zapora | Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

 

Ne spreglejte