SiolNET. Novice Svet
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Špansko ustavno sodišče dalo košarico Kataloniji

0

termometer

Špansko ustavno sodišče je resolucijo, s katero je regionalni parlament v Barceloni novembra začel 18-mesečni postopek odcepitve Katalonije od Španije, razglasilo za nezakonito in jo razveljavilo.

Kako so odločili ustavni sodniki, je danes javnosti razkril španski premier Mariano Rajoy, ki je na čelu boja proti neodvisni Kataloniji. Kot je poudaril, je bila odločitev soglasna.

Katalonci gredo naprej Današnja odločitev ustavnega sodišča je bila sicer pričakovana. Pred tem so sodniki 11. novembra soglasno odločili, da sprejmejo ustavno pritožbo, ki jo je proti resoluciji vložila španska vlada, in izvajanje resolucije začasno ustavijo. Katalonska vlada je takrat in tudi pozneje vztrajala, da bo s procesom odcepitve ne glede na odločitev ustavnega sodišča nadaljevala.

Katalonski neodvisnosti naklonjene stranke s predsednikom regionalne vlade Arturom Masom na čelu so si na septembrskih regionalnih volitvah znova zagotovile absolutno večino v regionalnem parlamentu. Pred slabimi štirimi tedni je nato katalonski parlament pričakovano potrdil resolucijo, s katero je stekel 18-mesečni proces osamosvajanja.

Španska vlada je nemudoma vložila ustavno pritožbo, v kateri je ustavno sodišče pozvala, naj resolucijo in vse njene posledice nemudoma razveljavi. Vlada naj bi v pritožbi tudi zahtevala odstavitev vseh katalonskih funkcionarjev, ki bi se odločitvi ustavnega sodišča uprli.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin