Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 7. 2013,
14.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

strojevodja nesreča nesreča vlak Španija

Sobota, 27. 7. 2013, 14.48

8 let

Španski strojevodja v priporu zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Strojevodja vlaka, ki se je iztiril v Španiji, je v priporu zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti. Francisco Garzon je odraščal v družini železniških delavcev, znan pa je bil kot izurjen voznik.

Po besedah španskega notranjega ministra Jorgeja Fernandeza Diaza bo 52-letni strojevodja Francisco Jose Garzon Amo zaslišan pred preiskovalnim sodnikom v nedeljo. Sam ni želel odgovarjati na vprašanja policistov, zato so primer predali pravosodju. Garzon ni več v bolniški negi, saj je bil v tragični nesreči le lažje poškodovan.

V nesreči vlaka, ki je potoval iz Madrida proti mestu Ferrol, je umrlo 78 ljudi. Okoli štiri kilometre pred železniško postajo v Santiagu de Compostela se je vlak, domnevno zaradi prevelike hitrosti, iztiril v ovinku in trčil v betonski zid. Premier Mariano Rajoy je v četrtek razglasil tridnevno žalovanje po vsej Španiji, medtem ko bo Galicija, kjer se je nesreča pripetila, žalovala sedem dni.

Celo življenje povezan z vlaki Španski mediji sicer poročajo, da je Garzon že vse svoje življenje na ta ali oni način povezan z vlaki. V podjetju Renfe je zaposlen že 30 let, zadnjih deset let pa je delal kot strojevodja. Odraščal je v mestu Monforte de Lemos in tudi njegov oče je bil železniški delavec. Znanci in kolegi Garzona opisujejo kot razumnega in usposobljenega voznika, zato ni povsem jasno, zakaj se je v nevarni ovinek, kjer se je vlak iztiril, pripeljal s tako visoko hitrostjo.

Njegov profil na Facebooku pa razkriva tudi drugo plat zgodbe. Garzon se je namreč tam rad večkrat pohvalil zaradi svoje hitre vožnje. Pod fotografijo števca vlaka, ki kaže hitrost 200 kilometrov na uro, je nekoč tako zapisal: "Sem na robu, ne smem voziti hitreje, sicer bom kaznovan."

Ne spreglejte