Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 7. 2011,
15.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Španija

Sobota, 9. 7. 2011, 15.31

8 let

Španski socialisti Rubalcabo izbrali za premierskega kandidata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Španski socialisti so dosedanjega notranjega ministra Alfreda Pereza Rubalcabo potrdili za strankinega kandidata za premiera na parlamentarnih volitvah, ki bodo predvidoma marca prihodnje leto.

Rubalcaba je že v petek odstopil z ministrskega položaja, da bi se lahko popolnoma posvetil novi nalogi. Dosedanji vodja socialistov, premier Jose Luis Zapatero je aprila napovedal, da se ne bo potegoval za vnovičen mandat na čelu vlade, ki jo vodi od leta 2004.

Socialistom se obeta hud poraz Socialistom se sicer na prihodnjih volitvah obeta hud poraz, kakršnega so že doživeli tudi na lokalnih volitvah maja letos. Vse javnomnenjske raziskave kažejo, da precej zaostajajo za desnosredinsko Ljudsko stranko Mariana Rajoya.

Nizka podpora socialistični vladi je v veliki meri posledica hude krize, v kateri se je znašla Španija in ki se kaže tudi z zelo visoko brezposelnostjo. Ta znaša skoraj 22 odstotkov, medtem ko je med mladimi skoraj 45-odstotna. Volivci so vladi zamerili tudi sprejetje vrste zelo ostrih varčevalnih ukrepov.

59-letni Rubalcaba, po izobrazbi doktor kemije, je eden najtesnejših zaveznikov premiera Zapatera, bil pa je edini kandidat za vodjo stranke v predvolilnem boju.

V svojem prvem nagovoru kot kandidat za premiera je Rubalcaba danes osrednjo pozornost namenil boju proti brezposelnosti. Zavzel se je za to, da bi od hranilnic in bank zahtevali, da del dobička namenijo za ustvarjanje novih delovnih mest. "Banke lahko počakajo, mladi pa ne morejo," je dejal.

"Poslušati moramo, kaj pravi ulica" "Poslušati moramo, kaj pravi ulica, ter ukrepati," pa je dejal v zvezi s protesti zlasti mladih, ki so Španijo zajeli pred lokalnimi volitvami maja. Tedaj protestniki sicer niso izražali zgolj nezadovoljstva z vlado temveč s političnimi strankami nasploh, zahtevali pa so tudi volilno reformo.

Socialistični kandidat se je zavzel še za več dela s skrajšanim delovnim časom, za višje davke za najbogatejše ter za boj proti korupciji in davčnim utajam. Predvsem pa ne smemo podleči diktaturi trga, je dodal in poudaril, da mora probleme reševati politika.

Ne spreglejte