Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 9. 2018,
16.44

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

posmrtni ostanki diktator Francisco Franco Španija

Četrtek, 13. 9. 2018, 16.44

5 let, 7 mesecev

Španski parlament potrdil izkop Francovih posmrtnih ostankov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Francisco Franco | Francova družina nasprotuje izkopu posmrtnih ostankov nekdanjega španskega diktatorja. | Foto Reuters

Francova družina nasprotuje izkopu posmrtnih ostankov nekdanjega španskega diktatorja.

Foto: Reuters

Španski parlament je danes potrdil dekret španske vlade, ki omogoča izkop posmrtnih ostankov nekdanjega diktatorja Francisca Franca iz mavzoleja blizu Madrida. Španski premier Pedro Sanchez je ob tem na Twitterju zapisal, da je španska demokracija s tem postala boljša.

Parlament, v katerem vladajoči socialisti nimajo večine, je dekret potrdil s 172 glasovi za in dvema proti, 164 poslancev pa se je vzdržalo. "Pravičnost. Spomin. Dostojanstvo. To je zgodovinski korak Španije. Naša demokracija postaja boljša," je na Twitterju zapisal španski premier Pedro Sanchez, ki si je izkop Francovih posmrtnih ostankov postavil za eno od prednostnih nalog.

Madrid, preimenovanje, ulica
Novice Španci odpravljajo sledi temačne strani svoje zgodovine

Francova družina ostro nasprotuje izkopu posmrtnih ostankov diktatorja

Izkopu sicer ostro nasprotuje Francova družina, ki zavrača možnost, da bi njegove posmrtne ostanke pokopali v družinski grobnici. Vlada je pred časom sporočila, da bo mesto pokopa izbrala sama, če tega ne bo storila družina. Izkop bodo predvidoma opravili do konca leta.

Diktator Franco, ki je Španiji vladal od konca državljanske vojne leta 1939 do svoje smrti leta 1975, je pokopan v Dolini padlih približno 50 kilometrov severozahodno od Madrida skupaj z okoli 30 tisoč ljudmi, ki so se med letoma 1936 in 1939 borili v državljanski vojni. Nova španska vlada namerava to spremeniti in mavzolej preurediti v spomenik žrtvam fašizma.

Španska vlada namerava mavzolej, v katerem ležijo Francovi posmrtni ostanki, spremeniti v spomenik žrtvam fašizma. | Foto: Reuters Španska vlada namerava mavzolej, v katerem ležijo Francovi posmrtni ostanki, spremeniti v spomenik žrtvam fašizma. Foto: Reuters

Mavzolej so med drugim gradili tudi politični zaporniki

Mavzolej so zgradili leta 1959 kot simbol Francove zmage v državljanski vojni, med drugim so ga gradili tudi politični zaporniki. Za mnoge prebivalce Španije tako predstavlja simbol trpljenja Francovih političnih nasprotnikov in zločinov, ki jih je država doživela v krvavi vojni.

Španska družba še vedno ni dosegla soglasja glede Francove diktature, ki sicer velja za temačno obdobje sodobne španske zgodovine.

Ne spreglejte