Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 10. 2017,
8.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,45

8

Natisni članek

Katalonija Barcelona Carles Puigdemont Mariano Rajoy Španija

Petek, 27. 10. 2017, 8.26

6 let, 6 mesecev

Katalonija razglasila neodvisnost, Španija grozi z ostrimi ukrepi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,45

8

barcelona, katalonija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Katalonski parlament je danes razglasil neodvisnost, španski senat je nato odgovoril z začasnim odvzemom avtonomije Kataloniji, špansko tožilstvo pa bo proti predsedniku katalonske regionalne vlade Puigdemontu vložilo obtožnico zaradi upora. Če jo bo sodišče sprejelo, mu grozi do 30 let zapora. Zvečer je vlada španskega premierja Mariana Rajoya napovedala razpustitev katalonskega parlamenta in razpis novih regionalnih volitev 21. decembra.

Po razglasitvi katalonske neodvisnosti je zasedal španski senat in potrdil začasni odvzem avtonomije Kataloniji v skladu s 155. členom španske ustave. Za je glasovalo 214 članov senata, 47 jih je bilo proti, eden se je vzdržal, poročajo španski mediji.

Napoved razpustitve katalonskega parlamenta in razpis volitev

Vlada španskega premierja Mariana Rajoya je po odločitvi senata lahko ukrepala v Kataloniji v skladu s 155. členom ustave za ponovno vzpostavitev ustavnega reda v Kataloniji. Gre za tako imenovano jedrsko opcijo vlade, v kateri v Madridu vidijo edini način za deeskalacijo katalonske krize, v Barceloni pa odgovarjajo, da bo le še prilila olja na ogenj. 

Rajoy je tako po današnji izredni seji španske vlade napovedal razpustitev katalonskega parlamenta in razpis novih regionalnih volitev 21. decembra, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Odločil sem se, da - kakor hitro je mogoče - skličem svobodne, čiste in pravno veljavne volitve za ponovno vzpostavitev demokracije. Nikoli si nismo želeli, da bi prišlo tako daleč," je zatrdil španski premier, poroča nemška tiskovna agencija dpa. ... španski senat pa je potrdil začasni odvzem avtonomije Kataloniji v skladu s 155. členom španske ustave. Mariano Rajoy je Špance pozval, naj bodo mirni, ter napovedal, da bodo znova vzpostavili pravno državo. Ukrepe zoper katalonske oblasti so že zapisali v uradni list. | Foto: Reuters ... španski senat pa je potrdil začasni odvzem avtonomije Kataloniji v skladu s 155. členom španske ustave. Mariano Rajoy je Špance pozval, naj bodo mirni, ter napovedal, da bodo znova vzpostavili pravno državo. Ukrepe zoper katalonske oblasti so že zapisali v uradni list. Foto: Reuters

Odstavili katalonsko vlado, načelnika policije ...

Kot je še sporočil Rajoy, je španska vlada tudi odstavila katalonsko vlado in načelnika policije. Napovedal je, da bodo ministri v španski vladi prevzeli pooblastila katalonske administracije. Dodal je, da je razglasitev samostojne Katalonije nezakonita.

Španska vlada se je tudi obrnila na špansko sodišče za razveljavitev resolucije o samostojnosti Katalonije, ki jo je danes sprejel katalonski parlament.

Ukrepe proti katalonskim oblastem, ki jih je po razglasitvi katalonske neodvisnosti sprejel španski senat, so že objavili v španskem uradnem listu. Tako je bil izpolnjen še zadnji pogoj za izvedbo ukrepov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

Kaj prinaša t. i. jedrska opcija?

155. člen ustave doslej še nikoli ni bil uporabljen. Osrednjim oblastem v primeru, ko regionalne oblasti kršijo ustavo ali delujejo močno v nasprotju interesov Španije, dopušča prevzem neposrednega nadzora nad regijo, odstavitev regionalne vlade in razpustitev parlamenta ter razpis novih regionalnih volitev, lahko pa bi se odločili tudi za menjave na nekaterih drugih ključnih položajih, kot je na vrhu katalonske regionalne policije in civilne zaščite.

Nadaljnji konkretni ukrepi pa v členu niso opredeljeni, kar pušča odprta številna vprašanja.

Obtožnica zoper Puigdemonta

Špansko tožilstvo bo proti Puigdemontu vložilo obtožnico zaradi upora, za katero je zagrožena zaporna kazen do 30 let. | Foto: Reuters Špansko tožilstvo bo proti Puigdemontu vložilo obtožnico zaradi upora, za katero je zagrožena zaporna kazen do 30 let. Foto: Reuters

Španska vlada se je zvečer sestala na izredni seji in govorila o ukrepih, premier Rajoy pa je prek Twitterja Špance pozval, naj bodo mirni, ter napovedal, da bodo znova vzpostavili pravno državo. Po napovedih se bo najprej zgodila odstavitev katalonskih regionalnih oblasti, katerih pristojnosti naj bi prevzela pristojna španska ministrstva, nato naj bi sledili drugi ukrepi.

Medtem je špansko tožilstvo danes sporočilo, da bo proti predsedniku katalonske regionalne vlade Puigdemontu vložilo obtožnico zaradi upora. Sodišče bo nato odločilo, ali bo sprejelo obtožnico. V skladu s špansko zakonodajo je za kaznivo dejanje upora zagrožena zaporna kazen do 30 let, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

MZZ za samoodločbo v skladu z demokratičnimi standardi

MZZ se je danes odzvalo na glasovanje v katalonskem parlamentu in španskem senatu in ponovilo dosedanja stališča; MZZ zagovarja univerzalno in neodtujljivo pravico vseh narodov do samoodločbe, pri čemer mora biti ta izražena in izvedena v skladu z demokratičnimi standardi, na zakonit način in skladno s španskim pravnim redom in mednarodnim pravom.

Ob tem so v MZZ tudi poudarili "potrebo po iskanju rešitve katalonskega vprašanja z dialogom v ustavnem okviru po mirni poti, pri čemer morajo biti v tem procesu polno spoštovane temeljne človekove pravice in svoboščine".

"Treba je ohraniti mir, državljansko odgovornost in dostojanstvo"

Katalonski premier Carles Puigdemont je, potem ko je katalonski parlament danes glasoval za samostojnost pokrajine, španski senat pa je potrdil začasni odvzem avtonomije Kataloniji, Katalonce pozval k miru in ohranitvi dostojanstva. "Smo družba, ki se je vedno odzivala mirno," je dejal v Barceloni.

"Prihajajo ure, ko bo treba ohraniti mir, državljansko odgovornost in dostojanstvo," je dejal katalonski premier privržencem neodvisnosti pokrajine. "Danes je naš parlament, ki je bil legitimno izvoljen, naredil korak, za katerega smo se dolgo borili," je po poročanju katalonskih medijev dejal Puigdemont. "Prihajajo ure, ko bo treba ohraniti mir, državljansko odgovornost in dostojanstvo," Katalonce k miru poziva Carles Puidgemont. | Foto: Reuters "Prihajajo ure, ko bo treba ohraniti mir, državljansko odgovornost in dostojanstvo," Katalonce k miru poziva Carles Puidgemont. Foto: Reuters

Na ulicah Barcelone se je ob glasovanju v katalonskem parlamentu zbralo več deset tisoč zagovornikov samostojne Katalonije. Ti so prek dveh velikih zaslonov spremljali dogajanje v parlamentu, ploskali in v katalonščini vzklikali samostojnost, preden so nato zapeli katalonsko himno. Številni med njimi so ob tem v zrak dvignili stisnjeno pest, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Nekateri so odločitev katalonskega parlamenta slavili tudi z nazdravljanjem s penečim vinom cava, ki ga pridelujejo v Kataloniji, ter se med seboj objemali.

Županja Barcelone proti razglasitvi neodvisnosti in odvzemu avtonomije

Ada Colau je  izrazila nasprotovanje enostranski razglasitvi katalonske samostojnosti v regionalnem parlamentu in odločitvi španskega senata o odvzemu avtonomije Kataloniji.  | Foto: Reuters Ada Colau je izrazila nasprotovanje enostranski razglasitvi katalonske samostojnosti v regionalnem parlamentu in odločitvi španskega senata o odvzemu avtonomije Kataloniji. Foto: Reuters

Županja Barcelone Ada Colau je danes na Facebooku izrazila nasprotovanje enostranski razglasitvi katalonske samostojnosti v regionalnem parlamentu in odločitvi španskega senata, ki je sprejel ukrepe za odvzem avtonomije Kataloniji. V več katalonskih mestih - Sabadell, Gironi, Figueresu, Vicu in Tortosi - so medtem z mestnih hiš že sneli španske zastave.

"Tisti, ki želimo preprečiti soočenje in pozivamo k dialogu, zdravi pameti in usklajeni rešitvi, smo v večini v Kataloniji in Španiji," je zapisala na družbenem omrežju Facebook, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa.

72 za, opozicija raztrgala izjavo o neodvisnosti

Katalonski parlament je pred tem razglasil neodvisnost. Vladajoča koalicija Junts Pel Si in skrajno leva stranka CUP, ta vladi s svojimi desetimi poslanci v katalonskem parlamentu zagotavlja večinsko podporo, sta pred začetkom seje vložili predlog za razglasitev neodvisnosti. V 135-članskem parlamentu je bilo 72 glasov za neodvisnost, deset proti ter dve prazni glasovnici.

Fotogalerija
1 / 20

Katalonska opozicija je med razpravo razglasitvi neodvisnosti ostro nasprotovala. Carlos Carrizosa iz Stranke državljanov je raztrgal kopijo razglasitve neodvisnosti in zagovornike neodvisnosti obtožil, da "izvajajo svoj državni udar proti demokraciji v Španiji". Podobno je predstavnica socialistov Eva Granados obtožila separatiste, da prirejajo nacionalne in regionalne zakone.

Blizu katalonskega parlamenta se je zbralo na tisoče protestnikov, ki so vzklikali "neodvisnost" in "svoboda" ter pričakovali, da bodo videli razglasitev neodvisnosti. Klicem so se znotraj kompleksa parlamenta pridružili številni župani katalonskih mest, ki so dvignili svoje lesene palice, simbole svojih pozicij. "Začenjamo novo poglavje kot država, v številnih pogledih zelo negotovo obdobje, a smo zelo vzhičeni," je dejal Ramon Moliner, župan mesta Alp.

"Nihče v Evropski unije ne bo priznal glasovanja v katalonskem parlamentu"

"Nihče v Evropski unije ne bo priznal glasovanja v katalonskem parlamentu," pravi predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani. | Foto: STA , "Nihče v Evropski unije ne bo priznal glasovanja v katalonskem parlamentu," pravi predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani. Foto: STA ,

Evropska komisija je po današnji razglasitvi neodvisnosti Katalonije v regionalnem parlamentu sporočila, da nima novega komentarja glede te španske pokrajine. "Nimamo česa dodati k temu, kar smo povedali na rednem opoldanskem sestanku za novinarje," je dejala tiskovna predstavnica komisije Mina Andreeva, poroča agencija Reuters.

Na sprejem deklaracije o razglasitvi samostojne Katalonije v katalonskem parlamentu se je danes odzval tudi predsednik Evropske parlamenta Antonio Tajani. Kot je sporočil prek Twitterja, nihče v Evropski unije ne bo priznal glasovanja v katalonskem parlamentu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dodal je, da je deklaracija o katalonski samostojnosti "v nasprotju z vladavino prava ter špansko ustavo in statutom o avtonomiji Katalonije, ki sta del pravnega reda Evropske unije".

Puigdemont zavrnil razpis novih volitev

Katalonski premier Carles Puigdemont je v četrtek proti pričakovanjem zavrnil razpis novih regionalnih volitev. Kot je pojasnil, od Madrida ni dobil zadostnih zagotovil, da bi volitve resnično izvedli in spoštovali. Odločitev o tem, kako naj se Barcelona odzove, če bo osrednja vlada v Madridu v skladu s 155. členom španske ustave res prevzela nadzor v Kataloniji, je prepustil regionalnemu parlamentu, ki nadaljuje včeraj začeto sejo.

Po referendumu o neodvisnosti 1. oktobra je Puigdemont podpisal deklaracijo o neodvisnosti, a zamrznil razglasitev neodvisnosti, saj je želel, da bi se z Madridom pogajali. Madrid v to ni privolil in je hotel jasen odgovor, ali je Katalonija razglasila neodvisnost ali ne.

ZDA za enotno Španijo, Velika Britanija ne bo priznala enostranske razglasitve

Velika Britanija "ne priznava in tudi ne bo priznala" enostranske razglasitve katalonske samostojnosti v katalonskem parlamentu. | Foto: Reuters Velika Britanija "ne priznava in tudi ne bo priznala" enostranske razglasitve katalonske samostojnosti v katalonskem parlamentu. Foto: Reuters

ZDA so danes po podpori neodvisnosti Katalonije v katalonskem parlamentu izrazile podporo enotni Španiji. "Katalonija je sestavni del Španije in ZDA podpirajo ustavne ukrepe španske vlade za ohranitev enotne in močne Španije," je dejala tiskovna predstavnica State Departmenta Heather Nauert.

Tiskovni predstavnik britanske premierke Therese May je medtem sporočil, da Velika Britanija "ne priznava in tudi ne bo priznala" enostranske razglasitve katalonske samostojnosti v katalonskem parlamentu. "Temelji na glasovanju, ki so ga španska sodišča razglasila za nezakonitega. Še naprej želimo videti ohranitev vladavine prava, španske enotnosti in spoštovanja španske ustave," je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Ne spreglejte