Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
29. 10. 2014,
14.31

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Eulex podkupovanje korupcija sodnik

Sreda, 29. 10. 2014, 14.31

1 leto, 4 mesece

Sodnik Eulexa na Kosovu vzel milijon evrov podkupnine?

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kosovski dnevnik Koha Ditore poroča, da naj bi sodnik Eulexa, misije EU na Kosovu, jemal podkupnino, glavna tožilka Eulexa pa naj bi kljub trdnim dokazom preprečila preiskavo proti njemu.

Prištinski časopis nadaljuje svoje prispevke o domnevni korupcijo znotraj Eulexa. Potem ko je pred dnevi poročal, da naj bi glavna tožilka Jaroslava Novotna in predsednik sodnega sveta Francesco Florit v zameno za podkupnine ustavljala sodne postopke, sedaj trdi, da Novotna ni dovolila niti eno preiskavo proti sodniku Floritu, čeprav je imela v rokah dovolj dokazov.

V pismu, ki ga je dobila od nekega prebivalca Kosova (kdo je ta oseba v časopisu vedo, a njenega imena ne razkrivajo), ta piše, da je Florit vzel podkupnino v višini 370 tisoč evrov od Nusreta Cene. Na to je Novotna odgovorila, da "imajo uslužbenci Eulexa imuniteto pred kazenskim pregonom".

Pregona zaradi imunitete ne bo "Glavna tožilka Eulexa ni dovolila preiskavo" je zapisal dnevnik Koha Ditore in objavil uradni dokument, ki dokazuje vse zapisano, ter tudi pismo, ki ga je Novotna marca 2012 napisala osebi, ki je opozarjala na korupcijo. "Spoštovani, moj urad je pazljivo prebral vašo pritožbo, ki ste jo poslali gospodu Ismetu Kabašiju, glavnemu tožilcu republike Kosovo proti sodniku Eulexa gospodu Francescu Floritu," piše v pismu in nadaljuje, da "urad tožilca Eulexa zaradi te situacije in pomanjkanja dokazov ne vidi osnove za uvedbo preiskave proti sodniku Floritu".

Dokazi, ki jih je imela Novotna v rokah so bili dovolj, trdi časopis, da bi sprožila preiskavo. Večino dokazov ji je predala tožilka iz Velike Britanije Maria Bamieh, ki so jo prejšnji teden suspendirali, češ da je sodelovala s Koho Ditore. V dnevniku trdijo, da z njo sploh niso bili v stiku. Novotna naj bi v enem od pisem Bamiehovi zapisala, da proti Floritu ne more biti sprožena preiskava, ker ima imuniteto.

Suspenz tožilke, ki opozarja na korupcijo Koha Ditore piše še, da je junija 2012 več prič pisalo, da je Florit vzel podkupnino v višini 370 tisoč evrov v zameno za osvoboditev Nusreta Cena v primeru bombe pri lokalu Sekirača. Florit naj bi podkupnino prejel tudi v Albaniji. V zameno za 750 tisoč evrov naj bi osvobodil tri osebe, obtožene za eksplozijo v lokalu na Kosovu in trikratni umor družine Baftiu. Po teh dokazih se je oficir Michel Migerod sestal s šefom Eulexa Berndom Borchardtom in njegovim namestnikom ter dobil odgovor, da proti Floritu ne bo sprožena preiskava. Borchardt je Migerodu ukazal, naj preiskavo zaključi, dan kasneje pa je Eulex ukazal preiskavo proti tožilki Bamiehovi zaradi disciplinskega prekrška.

Bamiehova je po suspenzu napovedala, da bo objavila informacije o misiji EU na Kosovu, ki bodo pretresle EU. "Doslej še nisem govorila z mediji o ničemer, a če me bodo suspendirali in če mi bodo grozili, imam pravico, da objavim informacije. Če me hočejo spremeniti v novega Juliana Assangea, potem bom tako tudi delovala," je dejala.

Ne spreglejte