Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2011,
18.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

terorizem

Četrtek, 1. 9. 2011, 18.58

8 let

Sodni spor dveh podjetij razkril skrivne polete Cie

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sodni spor dveh ameriških družb je razkril dokaze za skrivne polete, ki jih je za prevažanje terorističnih osumljencev po 11. septembru 2001 organizirala ameriška obveščevalna agencija Cia.

Kot poroča Washington Post, je letalska družba Sportsflight z enim samim zaposlenim in sedežem v zvezni državi New York organizirala več deset poletov na različne lokacije, med drugim v Bukarešto, Baku, Kairo, Džibuti, Islamabad in Tripoli. Družba je letalo za polete najela pri podjetju Richmor Aviation, ki pa Sportsflight sedaj toži zaradi kršitve pogodbe.

Kot dokazno gradivo predloženi načrti letov in seznam klicev na sedež Cie

V okviru sodnega postopka, ki se odvija v New Yorku, so bili kot dokazno gradivo med drugim predloženi načrti letov in seznam klicev na sedež Cie, poroča časnik. Tega je na sodni spor opomnila britanska nevladna organizacija Reprieve, ki se ukvarja predvsem s pravicami zapornikov, še posebej tistih, ki so jih v oporišču Guantanamu na Kubi priprle ameriške oblasti.

Kot izhaja iz sodnih dokumentov, je podjetje Richmor za uporabo letala računalo 4.900 dolarjev na uro in je v obdobju treh let zaslužilo najmanj šest milijonov dolarjev, poroča Washington Post.

Za uporabo zasebnih letal porabila več deset milijonov dolarjev?

Z njihovim letalom naj bi sicer opravili le majhen odstotek vseh poletov, še piše časnik, ki domneva, da je Cia za uporabo zasebnih letal, s katerimi so teroristične osumljence prevažali na zaslišanja v skrivne zapore, porabila več deset milijonov dolarjev.

Eden izmed teh letov naj bi bil opravljen 12. avgusta 2003, ko je letalo tipa gulfstream IV s šestimi potniki poletelo z mednarodnega letališča Dulles v bližini Washingtona proti Bangkoku. Pred povratkom štiri dni pozneje je opravilo vmesne postanke v Afganistanu, na Šrilanki v Združenih arabskih emiratih in na Irskem. Po poročanju Washington Posta pot sovpada z zajetjem terorističnega osumljenca iz Indonezije Riduana Isamudina. Ameriško zunanje ministrstvo informacij ni želelo komentirati.

Ne spreglejte