Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 6. 2018,
17.09

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Celovec sodišče nacizem

Torek, 26. 6. 2018, 17.09

5 let, 10 mesecev

Sodišče v Celovcu kaznovalo še dva Hrvata zaradi poveličevanja nacizma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Zapori | Foto Reuters

Foto: Reuters

Deželno sodišče v Celovcu je danes 54-letnega Hrvata obsodilo na pogojno kazen 18 mesecev zapora, ker je na spominski slovesnosti v Pliberku 12. maja izvedel nacistični pozdrav. Enaka kazen je doletela tudi 26-letnega Hrvata, ker je imel v Pliberku majico s simboli nacističnih enot SS.

Današnji sodbi sta sledili prvi kazni, ki jo je celovško sodišče izreklo prejšnji teden proti Hrvatom zaradi poveličevanja nacizma na letošnjem shodu, ki je potekal 12. maja na Pliberškem polju v spomin na žrtve povojnih pobojev. Prejšnji četrtek je bil 51-letni Hrvat obsojen na 15 mesecev zapora pogojno zaradi dvigovanja rok v nacistični pozdrav.

26-letnik ''fasciniran'' nad nacističnimi simboli

Medtem ko je 54-letnik danes priznal odgovornost, se je 26-letnik branil, da ni imel namena kogarkoli užaliti s svojo majico, na kateri je bila mrtvaška glava kot simbol SS in napis "bolje mrtev kot rdeč".

Povedal je, da je majico kupil v neki trgovini v Zagrebu ter da zaradi napisa ni imel nikoli težav na Hrvaškem. Zatrdil je, da ga "fascinirajo" nacistični simboli, ni se pa zavedal, da so tovrstni simboli v Avstriji prepovedani.

plakat
Novice Pahor o nacističnih plakatih: Še eno opozorilo več, da moramo biti pozorni

Tožilstvo je navedlo, da je imel 26-letnik v svojem mobilnem telefonu na stotine fotografij z nacistično tematiko. Med drugimi tudi fotografije, na katerih je bilo videti, da izvaja nacistični pozdrav in na katerih je oblečen v uniformo nemških vojakov iz druge svetovne vojne.

Današnja sodba še ni pravnomočna. V petek bo na celovškem sodišču obravnava proti še dvema Hrvatoma zaradi podobnih kaznivih dejanj.

Avstrijska policija je po letošnji spominski prireditvi v Pliberku potrdila, da je prijela šest hrvaških in enega slovenskega državljana zaradi poveličevanja nacizma.

Ne spreglejte