Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 9. 2018,
14.38

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

6

Natisni članek

Nacionalna fronta sodišče psihiater Marine Le Pen

Četrtek, 20. 9. 2018, 14.38

5 let, 7 mesecev

Sodišče odločilo, da mora Marine Le Pen čim prej obiskati psihiatra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

6

Marine Le Pen | Francosko sodišče je odločilo, da mora Marine Le Pen čim prej obiskati psihiatra. | Foto Reuters

Francosko sodišče je odločilo, da mora Marine Le Pen čim prej obiskati psihiatra.

Foto: Reuters

Voditeljica francoske skrajno desne Nacionalne fronte (FN) Marine Le Pen je danes izrazila ogorčenje, ker ji je sodišče odredilo psihiatrično oceno zaradi objave posnetkov grozovitosti pripadnikov teroristične skupine Islamska država (IS). Le Penova je omenjene posnetke delila na družbenem omrežju Twitter.

Francoski tožilci so proti francoski političarki Marine Le Pen marca letos vložili obtožnico, ker je leta 2015 na Twitterju objavila posnetke grozodejstev. Voditeljici Nacionalne fronte zaradi domnevnega širjenja nasilnih podob grozi celo do triletna zaporna kazen.

Marine Le Pen
Novice Ker je objavila grozljive posnetke, ji grozijo tri leta zapora

Le Penova med drugim objavila posnetek usmrtitve ameriškega novinarja

Le Penova je po terorističnih napadih v Parizu v novembru leta 2015, ki so zahtevali 130 življenj, na Twitterju objavila tri posnetke, med njimi tudi obglavljenega ameriškega novinarja Jamesa Foleyja.

"To je Daesh!" je zapisala Le Penova. Daesh je sicer arabska kratica za IS. Pozneje je Le Penova omenjeno objavo na prošnjo novinarjeve družine izbrisala in dejala, da ni vedela za njegovo identiteto.

Marine Le Pen je odločitev sodišča označila za norost in poskus diskreditacije. | Foto: Reuters Marine Le Pen je odločitev sodišča označila za norost in poskus diskreditacije. Foto: Reuters

Političarka mora nemudoma pridobiti psihiatrično oceno

Le Penova je danes objavila kopijo poziva, v katerem ji sodišče nalaga, da mora pridobiti psihiatrično oceno. Sodni poziv z datumom 11. september zahteva, da se psihiatrična ocena opravi čim prej, da se ugotovi, "ali je sposobna razumeti pripombe in vprašanja".

"To je noro," se je odzvala Le Penova, ki je bila pred odhodom v politiko odvetnica. "Ta režim res postaja zastrašujoč," je tvitnila političarka in namignila, da je omenjena zadeva del vladne zarote, da bi jo diskreditirali.

Marine Le Pen
Novice Le Penova mora Evropskemu parlamentu vrniti 300 tisoč evrov

"Mislila sem, da sem videla že vse, ampak ne! Ker sem v tvitu obsodila grozodejstva Daesha, mi "pravosodni sistem" nalaga testiranje pri psihiatru. Kako daleč bodo šli?" se je vprašala Le Penova.

Skrajna desna političarka je obtožena širjenja "nasilnih sporočil, ki spodbujajo terorizem ali pornografijo ali resno ogrožajo človeško dostojanstvo" in ki jih lahko vidijo tudi mladoletni. Grozijo ji do tri leta zapora in denarna kazen v višini 75 tisoč evrov.

Ne spreglejte