Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 9. 2017,
14.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,80

1

Natisni članek

Jemima Layzell darovanje organov presaditev Velika Britanija

Petek, 8. 9. 2017, 14.56

6 let, 6 mesecev

Britanska najstnica organe darovala kar osmim ljudem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,80

1

Ko je 13-letna britanska najstnica pred petimi leti nepričakovano umrla zaradi možganske anevrizme, si ni nihče mislil, da bo poskrbela za prelomen trenutek v zgodovini darovanja človeških organov. Šele pet let po njeni smrti je svetovna javnost namreč izvedela, da je dekle svoje organe po smrti darovalo kar osmim ljudem, med drugim petim otrokom.

Jemima Layzell iz mesta Somerset na jugozahodu Anglije je poskrbela za največjo donacijo organov v človeški zgodovini. Po poročanju The Guardiana se je s starši za darovanje organov dogovorila marca 2012, le nekaj tednov, preden je umrla za posledicami možganske anevrizme.

Najprej je bila skeptična, nato pa je s starši sprejela pogumno odločitev

Povod za to, da je Jemima s svojimi starši Harveyjem in Sophy Layzell sploh spregovorila o donaciji organov, je bila nenadna smrt družinskega prijatelja, ki je umrl v prometni nesreči. 

"Naš prijatelj je bil na seznamu darovalcev organov, vendar pa zaradi okoliščin svoje smrti organov ni mogel darovati," pojasnjuje Sophy.

Jemima do takrat o darovanju organov ni vedela veliko. "O darovanju in presaditvi organov je bila skeptična, vendar pa je razumela pomembnost tovrstne poteze," dodaja mati pokojne najstnice.

Na koncu je pomagala kar osmim ljudem, tudi petim otrokom

Odločitev za Jemimo in njeno družino ni bila lahka, vendar pa so na koncu privolili v darovanje organov. Potem ko je najstnica nenadoma umrla, so njeno srce, tanko črevo in trebušno slinavko zdravniki uspešno presadili trem bolnikom.

Poleg tega je Jemima dvema bolnikoma darovala ledvice, jetra pa so zdravniki, potem ko so jih ločili, uspešno presadili dvema človekoma.

Najstnica je darovala tudi svoja pljuča, prejel jih je en bolnik. Skupno je svoje organe tako darovala osmim ljudem iz vse Anglije, med drugim tudi petim otrokom. 

Jemimini starši ustanovili sklad, s katerim pomagajo preživelim bolnikom

Trinajstletnica je umrla le štiri dni po tem, ko so jo zaradi možganske anevrizme sprejeli v bolnišnico. Gre za izboklino, ki nastane na razcepišču možganskih arterij, podobna pa je balončku, ki se polni s krvjo.

Poči lahko ob večjem naporu ali ob hudem stresu. Posledice so za človeka izjemno nevarne, saj lahko vodijo v smrt ali pa povzročijo nepopravljivo škodo.

Da bi pomagali vsem, ki so se v življenju že spopadli z možgansko anevrizmo in jo preživeli, so Jemimini starši ustanovili tudi poseben sklad, ki so ga poimenovali po svoji hčerki.

"Če bi Jemima preživela, bi raztrgana anevrizma verjetno močno okrnila njene komunikacijske sposobnosti in ohromila desno polovico njenega telesa," pojasnjujeta oče in mati, ki sta po hčerini smrti odkrila tudi njen dnevnik.

Tega sta preimenovala v knjigo, ki sta ji dala naslov Osnutek. Z njo načrtujeta zbiranje donacij za dobrodelno organizacijo, ki zaradi Jemimine izjemne pripravljenosti na pomoč sočloveku verjetno nosi ime ene od najpogumnejših najstnic našega časa.

Ne spreglejte