Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
30. 7. 2015,
14.35

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Loto Srbija

Četrtek, 30. 7. 2015, 14.35

5 let, 4 mesece

So s srbskimi lotoprevarami ukradli 50 milijonov evrov?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zaradi loterijskega škandala v Srbiji, ki je sprožil sume, da je bilo vse skupaj vnaprej pripravljeno, je danes odstopil direktor srbske državne loterije Aleksandar Vulović.

V srbskem združenju za boj proti korupciji Transparentnost od državnega tožilstva in davčne uprave zahtevajo podrobno preiskavo Vulovićevega premoženjskega stanja in njegovih prihodkov ter preiskavo njegovih najožjih sodelavcev in vseh, ki so sodelovali v spornem torkovem žrebanju.

Po besedah generalnega sekretarja združenja Transparentnost Maria Spasića namreč obstaja velik sum goljufanja odstopljenega direktorja prav zaradi nesorazmerno velikega premoženjskega stanja in hranilnih vlog na banki.

Sume o spornem dogajanju v 59. kolu igre loto v torek zvečer je sprožilo to, da se je peta številka kombinacije naprej pojavila na zaslonu, šele nato pa so kroglico potegnili iz loterijskega bobna. Iz srbske loterije so sporočili, da gre za tehnično napako in da je vse skupaj potekalo v skladu s pravili, a tožilstvo je medtem že napovedalo preiskavo.

Sumljive okoliščine žrebanja že leta 2012 Sumljivih žrebanj srbskega lota je bilo po pisanju časnika Informer v preteklosti že več. Tako je policija leta 2012 začela preiskavo v podobno sumljivih okoliščinah izžrebane sedmice v vrednosti 1,6 milijona evrov. Ugotovljene so bile številne sporne okoliščine.

Med drugim so vodilni državne loterije tri ure pred začetkom žrebanja zahtevali, da se odpre trezor, kjer je bil shranjen boben, ter počistili vse žogice v njem. Pri tem sta bila prisotna direktorja pravne in marketinške službe s svojimi sodelavci, kar predtem ni bil običaj.

Po besedah srbske državne tožilke Zagorke Dolovac so že izdali nalog policiji za zbiranje potrebnih informacij. Dolovčeva je še poudarila, da je tožilstvo odločeno primer podrobno preiskati, vse odgovorne pa bodo obravnavali ne glede na položaj, na katerem so.

Za iskanje odgovornih se je zavzel tudi srbski premier Aleksandar Vučić in poudaril, da nihče ne bo ušel roki pravice.

V desetletju izžrebanih 69 sedmic Srbska državna loterija v igri loto že deset let uporablja zastarelo programsko opremo zagrebškega podjetja Nirvana. Prav tako so, razen direktorja loterije, že desetletje isti ljudje na položajih loterije. V tem času je bilo izžrebanih 69 sedmic v skupni vrednosti 50 milijonov evrov.

V nasprotju z drugimi državami, kjer igrajo loto, se v Srbiji v tem času ni izvedelo niti za enega dobitnika največje nagrade, zato obstaja sum, da so bile vse do zdaj izvlečene sedmice vnaprej pripravljene, ugotavlja srbski časnik Kurir.

Ne spreglejte