SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenska novinarka edina, ki se ji je uspelo prebiti do Snowdna

3

termometer

Na srečanje Edwarda Snowdna s predstavniki človekoljubnih organizacij se je uspelo prebiti tudi Delovi dopisnici Poloni Frelih, ki je bila edina novinarka na tem srečanju.

Slovenska novinarka se je na srečanje "pretihotapila" kot ena izmed predstavnic človekoljubnih organizacij. Po njenih besedah je bil nekdanji sodelavec ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) na srečanju videti precej krhek in slaboten. "S svojimi komaj 165 centimetri višine, bledico in rahlo tresočimi se rokami je bil videti kot srednješolec," je Frelihova zapisala v Delu.

Slovenski novinarki je uspelo zloglasnega ameriškega žvižgača ujeti tudi v fotografski objektiv. Frelihova ocenjuje, da ima Snowden dobre možnosti, da v Rusiji dobi politično zatočišče. Moskovsko letališče je zaradi petkovega srečanja sicer oblegalo na tisoče novinarjev in fotografov, a so vsi obstali pred tranzitno cono, kjer je sestanek potekal.

Snowden: Imel sem možnost kadarkoli brati vaša sporočila Pred borci za človekove pravice (in slovensko novinarko) je Snowden prebral tudi izjavo, v kateri je opozoril, da je imel še pred dobrim mesecem dni "možnost brez kakršnega koli naloga iskati, zaseči in brati vaša sporočila". Gre za moč, s katero je mogoče "spremeniti usodo ljudi", meni.

V izjavi je poudaril, da je imel ne tako dolgo nazaj "družino in dom v raju" in da je živel v velikem udobju. Ob tem je imel dostop do komunikacije "kogarkoli, ob katerem koli času".

"Moralna odločitev je bila draga, a to je bilo pravilno in ničesar ne obžalujem" "Moralna odločitev za razkritje je bila draga, a to je bilo pravilno in ničesar ne obžalujem," je še povedal Snowden, ki pravi, da je le storil to, kar verjame, da je prav.

"Nisem se želel okoristiti. Nisem poskušal prodati ameriških skrivnosti. Nisem se povezal s katero koli tujo vlado, da bi si zagotovil varnost," je poudaril. "Nasprotno, kar sem vedel, sem razkril javnosti, zato da lahko vsi razpravljamo o zadevah, ki se tičejo nas vseh, in to pri belem dnevu," je dodal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin