Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 2. 2017,
14.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

1

Natisni članek

drugi tir Bruselj razpis za evropska sredstva Violeta Bulc

Sreda, 8. 2. 2017, 14.38

6 let, 7 mesecev

Slovenija bo sredstva za drugi tir spet iskala v Bruslju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

1

Drugi tir, železnica | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Evropska komisija je danes objavila nov razpis v vrednosti milijarde evrov za pridobitev evropskih sredstev za spodbuditev naložb v evropsko prometno infrastrukturo s kombinacijo več različnih evropskih načinov financiranja. Slovenija je že pred objavo napovedala, da se bo na razpis prijavila s projektom drugi tir Divača–Koper.

To je "nov in inovativen način financiranja ključnih projektov na področju prometne infrastrukture v Evropi", poudarjajo v Bruslju. Cilj je po eni strani spodbuditi naložbe v sodobno prometno infrastrukturo, po drugi pa podpreti delovna mesta, potrebna za vzpostavitev te infrastrukture.



Naložbe, ki jih ne morejo zagotoviti le javni skladi

Pri novem razpisu gre za kombinacijo milijarde sredstev iz Instrumenta za povezovanje Evrope, znanega pod angleško kratico Cef, ter drugih virov javnega in zasebnega financiranja, vključno z evropskim skladom za strateške naložbe, ki je poznan pod angleško kratico Efsi. S to milijardo evrov naj bi spodbudili za pet milijard evrov naložb.

"Uresničevanje naše vizije brezhibne, inteligentne in trajnostne mobilnosti v Evropi zahteva naložbe, ki jih ne morejo zagotoviti le javni skladi. Zato smo zagnali inovativno rešitev, da bi čim bolje izkoristili naše vire in zasebne naložbe, s posebnim poudarkom na kohezijskih državah," je poudarila evropska komisarka za promet Violeta Bulc.

Prijavitelji morajo dokazati, da so projekti finančno pripravljeni

Za zagotovitev sredstev iz Cefa bodo morali prijavitelji dokazati, da so projekti finančno pripravljeni na pridobitev dopolnilnega financiranja iz javnih ali zasebnih finančnih institucij, poudarjajo v komisiji. Poleg tega bodo morali izbrani projekti pripomoči k uresničevanju vizije brezhibne, trajnostne in inovativne čezevropske prometne mreže.

Poseben poudarek bo na projektih za odpravljanje ozkih grl, podporo čezmejnim povezavam in pospeševanje digitalizacije prometa, zlasti na področjih z velikim potencialom in tržnimi vrzelmi, na primer v kohezijskih državah. Prednost bodo imeli tudi projekti za spodbujanje trajnostnega in učinkovitega transportnega sistema ter za krepitev intermodalnosti in interoperabilnosti v prometu.

Sredstva bodo dodelili po načelu konkurenčnosti

V ospredju pozornosti bodo tudi nove tehnologije in sistemi za upravljanje prometa, kot so evropski sistem za upravljanje železniškega prometa, pametni transportni sistemi za ceste ali raziskovalni program za upravljanje prometa v okviru enotnega evropskega neba.

Violeta Bulc | Foto: Reuters Foto: Reuters

Sredstva bodo dodelili po načelu konkurenčnosti na podlagi temeljitega procesa izbire in ocenjevanja. V okviru razpisa sta dva roka za prijavo: prvi je 14. julij, drugi pa 30. november letos.

V večletnem evropskem proračunu za obdobje 2014–2020 je v okviru Cefa predvidenih dobrih 24 milijard evrov za sofinanciranje projektov v sklopu čezevropske transportne mreže TEN-T, ki so v skupnem interesu članic unije. Od tega je že bilo dodeljenih 19,3 milijarde sredstev.

Slovenija si obeta okoli 250 milijonov evropskih sredstev

Slovenija je že pred objavo razpisa napovedala, da se bo nanj prijavila s projektom drugi tir. Za izvedbo tega projekta si iz vseh razpoložljivih razpisov obeta okoli 250 milijonov evropskih sredstev. V ponedeljek je poslala v Bruselj tudi vlogo za sredstva iz prejšnjega razpisa v okviru instrumenta Cef, ki se je končal v torek.

Finančna konstrukcija za drugi tir je sestavljena iz treh ključnih elementov: evropska sredstva, posojila Evropske investicije banke (EIB) ter kapitalski vložki Slovenije in zalednih držav. Pisma podpore za omenjen projekt so že podpisale Madžarska, Češka, Slovaška in Poljska.

Bulčeva težko govori o zrelosti slovenskega projekta

Bulčeva na vprašanje, ali je slovenski projekt drugi tir zdaj dovolj zrel za uspeh na razpisu, odgovarja, da težko govori o zrelosti projekta, lahko pa reče, da je projekt primeren za uporabo tovrstnega finančnega mehanizma.

Slovenska stran je bila po komisarkinih besedah v zadnjem obdobju zelo dejavna in si je resnično prizadevala pridobiti vse podrobne informacije o tem financiranju. Bulčeva tako upa, da jim bo uspelo uporabiti ta mehanizem za izpopolnitev finančne strukture za ta zelo pomemben del jadranskega koridorja.

Ne spreglejte