Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 9. 2015,
9.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

migranti begunci Avstrija Madžarska

Petek, 25. 9. 2015, 9.26

8 let

Slovenija bo še nadzirala mejo z Madžarsko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Postavljanje bodeče žice na madžarsko-slovenski meji je Slovenijo presenetilo, umik te sporne ograje pa je "dobro znamenje in dobro sporočilo". Bo pa Slovenija še naprej nadzirala mejo z Madžarsko.

Madžarska je po četrtkovem začetku danes dopoldne nadaljevala s postavljanjem bodeče žice na različnih delih meje s Slovenijo, medtem ko so jo nekje postavljali, so jo drugje že odstranjevali in popoldne v celoti odstranili.

Madžarska stran trdi, da je šlo za nesporazum, je danes povedal zunanji minister Karl Erjavec in pojasnil, da je bila slovenska veleposlanica v Budimpešti Ksenija Škrilec danes na pogovoru pri madžarskem notranjem ministru Sandorju Pinterju, ki je dejal, da bo madžarska ograjo začela odstranjevati. To se je nazadnje tudi res zgodilo.

"S tem smo zelo zadovoljni," je dodal. Na slovenskem zunanjem ministrstvu so povedali še, da se je madžarski minister slovenski veleposlanici opravičil ter dejal, da je šlo za nesporazum.

Umik bodeče žice je dobro znamenje Postavljanje bodeče žice na madžarsko-slovenski meji je Slovenijo zelo presenetilo, umikanje te ograje, o katerem so bili obveščeni, pa je dobro znamenje in dobro sporočilo, pa je dejal državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. Glede na izjavo madžarskega notranjega ministra Sandorja Pinterja se je zgodila nesinhroniziranost, je pojasnil Šefic in dodal, da so že obveščeni, da se žica umika. "To je dobro znamenje in dobro sporočilo," je dodal Šefic.

Po njegovih besedah se je Pinter zavzel za krepitev sodelovanja med slovenskim in madžarskim notranjim ministrstvom in policijama obeh držav. V prihodnjih dneh se bosta Pinter in slovenska notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar tudi srečala. "Mislim, da bo ta delovni sestanek zelo pomemben, da se dogovorimo za še okrepljeno sodelovanje in izmenjavo informacij, tako da se tovrstni položaji absolutno ne bi smeli več dogajati," je dejal Šefic.

Slovenija bo še nadzirala mejo z Madžarsko Slovenija je podaljšala nadzor na meji z Madžarsko, so sporočili z notranjega ministrstva. Na notranjem ministrstvu so pojasnili, da so o podaljšanju nadzora na meji pisno obvestili Evropsko komisijo ter vse države članice EU in schengenskega območja. Slovenija je nadzor sprva uvedla za deset dni, prvotni ukrep pa bi brez podaljšanja potekel v nedeljo.

Avstrija bo podaljšala nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko Avstrija namerava nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko, ki ga je zaradi begunske krize uvedla pred dobrim tednom dni, v soboto podaljšati še za 20 dni, piše avstrijski dnevnik Der Standard.

Podaljšanje nadzora meje bo stopilo v veljavo v soboto ob polnoči. Po tem podaljšanju bo lahko Avstrija nadzor na meji podaljšala le še enkrat za dodatnih 30 dni, saj nadzor ne sme trajati več kot skupno dva meseca. Schengenska pravila začasni nadzor v primeru kriznih razmer dopuščajo kot izjemno možnost.

Evropska komisija je ob prvi uvedbi nadzora menila, da so trenutne razmere v Avstriji takšne, da ta ukrep upravičujejo.

Avstrija nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko od 17. septembra izvaja na mejnih prehodih na Gradiščanskem, kjer v državo vstopa največ beguncev. Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA je tako samo danes od polnoči na mejnem prehodu Nickelsdorf na meji z Madžarsko v državo vstopilo 4.500 beguncev, v prihodnjih urah jih pričakujejo še več tisoč. Avstrija mejni nadzor izvaja tudi na avstrijskem Štajerskem in avstrijskem Koroškem.

Avstrijska vojska na treh mejnih prehodih Na meji s Slovenijo je Avstrija nadzor uvedla na mejnih prehodih Šentilj, Trate, Gederovci in Gornja Radgona, na avstrijskem Koroškem pa avstrijski organi nadzor izvajajo na karavanškem in ljubeljskem predoru. Na mejnih prehodih Šentilj in Gederovci policiji pri nadzoru meje pomaga vojska.

Avstrijska vojska je danes sporočila, da bo pri nadzoru meje policiji pomagala še na treh mejnih prehodih. Dozdaj je to veljalo za Šentilj in Gederovci, zdaj pa bo avstrijska vojska tudi na mejnih prehodih Jurij, Cmurek in Žetinci.

Na nadzor zelene meje bo vojska kot dodatni ukrep k nadzoru na tleh izvajala tudi izvidniške prelete s posebej opremljenimi helikopterji. Skupno je od danes na meji med Slovenijo in avstrijsko Štajersko 30 vojakov

Zadnjo žico s prehoda Dolga vas odpeljali ob 17.30 Zjutraj je madžarska vojska sprva postavila še okoli 200 metrov bodeče žice v Pincah med mejnim prehodom in avtocesto, nato pa so z druge strani avtoceste odstranili okoli 150 metrov bodeče žice.

Bodečo žico so dopoldne postavili tudi v vasi Žitkovci pri Dobrovniku ob nekdanjem mejnem prehodu in jo po nekaj urah tudi odstranili. Pri mejnem prehodu Hodoš pa so madžarski geodeti dopoldne postavljali količke na območjih, kjer naj bi namestili bodečo žico.

Madžari so popoldne z meje zelo hitro odstranili bodečo žico, nazadnje v okolici mejnega prehoda Dolga vas. Kot so potrdili na Policijski upravi Murska Sobota, so zadnjo žico s tega prehoda odpeljali ob 17.30.

Madžarska krši schengenska pravila? Evropska komisija spremlja dogodke v zvezi s postavitvijo madžarske ograje iz bodeče žice na meji s Slovenijo, prvi notranji meji znotraj schengenskega območja, ter skuša ugotoviti dejstva, so pojasnili v Evropski komisiji. Dodali so, da je predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker pooblastil evropskega komisarja za migracije Dimitrisa Avramopulosa, da stopi v stik s slovenskimi in madžarskimi oblastmi.

Na vprašanje, ali je med dvema članicama schengenskega območja dovoljeno postavljati ograje, komisija poudarja, da je v skladu s schengenskimi pravili možna le uvedba začasnega nadzora na meji, kar Slovenija na meji z Madžarsko že izvaja.

Od 17. septembra, ko je Slovenijo dosegel begunski val, je za mednarodno zaščito pri nas sicer zaprosilo 30 oseb, med njimi največ Iračanov. Večina prebežnikov, ki je v Slovenijo vstopila predvsem s Hrvaške, je državo tudi zapustila. V nastanitvenih centrih je bilo danes zjutraj po podatkih policije 34 ljudi.

Bruselj nujno poziva Hrvaško k pojasnilom o ukrepih v begunski krizi Evropska komisija nujno poziva Hrvaško k pojasnilom glede njenega ukrepanja v begunski krizi. Prva ocena odpira resna vprašanja o skladnosti teh ukrepov s sporazumom o stabilizaciji in pridruževanju Srbije in EU ter s carinsko unijo, zato komisija hrvaške oblasti nujno poziva k pojasnilom, je povedala govorka Maja Kocijančič.

Ne spreglejte