Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 12. 2013,
9.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nelson Mandela smrt odzivi

Petek, 6. 12. 2013, 9.56

8 let

Slovenec v JAR: Režim je Mandelo izmučil, niso pa ga duševno ubili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Smrt Nelsona Mandele je velik čustveni pretres, čeprav so jo vsi nekako pričakovali, je povedal Bogdan Šalej, slovenski poslovnež, ki živi v Cape Townu. Kje se bo najbolj poznala njegova odsotnost?

Bogdan Šalej je prepričan, da se bo delo političnega vodje, ki je pomagal pripeljati državo v tranzicijo ter postavil temelje tranzicije in demokracije, nadaljevalo tudi po njegovi smrti. Država ima namreč ustavno demokracijo in urejen politični sistem. Nelson Mandela je umrl, ko ni bil več na oblasti, in proces nasledstva in konsolidacije nekako poteka že od leta 1985 oziroma od leta 1999, ko je sestopil z oblasti.

Številne politične poteze so bile previdnejše Kljub temu bo, kot je dejal Šalej, njegova fizična prisotnost še kako manjkala. Čeprav je bil slabega zdravja, je njegova prisotnost mnogim zelo veliko pomenila. Še vedno so se lahko z njim posvetovali, pa tudi mnoge politične poteze, tako strankarske kot nestrankarske, so bile mnogo bolj previdne, je navedel Šalej.

Kot je dejal, je trenutno vzdušje v južnoafriški prestolnici relativno mirno, zastave so napol droga, ljudje delajo normalno naprej. Jasno je, da je to čustveni pretres, ki so ga po večmesečnem boju vsi nekako pričakovali, je pojasnil.

Vedno je ostal skromen Šalej je o Mandeli dejal, da je bil občudovanja vreden človek. Ko je bil kar 27 let zaprt na otoku Robben, kjer so se dogajali mučenje in psihološki pritiski, je Mandeli uspelo, da je imel v glavi in srcu upanje ter prepričanje, da bo tega trpljenja enkrat konec in da je takrat treba imeti pripravljen jasen načrt, kako državo pripeljati do demokracije in enakopravnosti. "To je občudovanja vredno. Režim ga je sicer izmučil, ni pa mu ga uspelo duševno ubiti," je dejal Šalej.

Poudaril je še, da je Mandela vedno ostal skromen, kot je bil. V nasprotju z nekaterimi drugimi svetovnimi voditelji tudi ni želel predolgo ostati na oblasti. "Pa ne samo zaradi zdravje, ampak zaradi lastnega prepričanja, da demokracija ni nekaj, kjer se ti kot voditelj uporniškega gibanja postaviš na ta položaj," je poudaril in dodal, da bi moral biti Mandela vzor voditeljem po vsem svetu, predvsem v Afriki.

S svojim govorom je presenetil vse Šalej sicer Mandele nikoli ni osebno spoznal, je pa ta čast, kot je dejal, doletela nekdanjega diplomata Ernesta Petriča. Kot veleposlanik se je z njim spoznal kmalu po njegovi izpustitvi, na svečani večerji, ko je obiskal Indijo. "Rokovala sva se in izmenjala nekaj besed," je povedal Petrič, ki za Mandelo pravi, da je bil zelo velik človek.

O srečanju je povedal še, da ga je najbolj presenetil njegov govor. Vsi, ki so bili zbrani, so namreč pričakovali, da bo zaradi krivic, ki so se mu zgodile, nastopil zelo ostro in borbeno, vendar ni bilo tako. Ni želel izpostavljati preteklosti, pač pa je poudaril, da moramo gledati naprej, v prihodnost. Njegov govor je samo še potrdil, kako velik človek je.

Ne spreglejte