Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
27. 5. 2014,
14.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

arbitraža

Torek, 27. 5. 2014, 14.03

8 let

Slovenci bomo imeli v Haagu zadnjo besedo

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na začetku junija se bo pred Stalnim arbitražnim sodiščem začela ustna obravnava, na kateri bosta Slovenija in Hrvaška skušali sodišče prepričati o svojem prav pri določanju skupne meje.

Po skoraj petih letih priprav, odkar je arbitražni sporazum postal mednarodnopravno veljaven, se arbitražni postopek preveša v sklepno fazo. Slovenija in Hrvaška bosta s svojima odvetniškima ekipama še z ustno predstavitvijo skušali sodnike prepričati o podpori njunih stališč.

Od 2. do 16. junija bo v Palači miru na sedežu Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu potekala ustna obravnava za zaprtimi vrati, saj Sloveniji Hrvaške ni uspelo prepričati, da bi bil ustni zagovor javen. Ustni zagovor bo potekal v dveh krogih, prvi krog bo prvi teden, drugi krog pa zadnji teden. Zagovor bo po neuradnih informacijah začela Hrvaška stran v ponedeljek popoldne in v torek. V sredo je na sodišču prost dan, v četrtek in petek pa bo sledila predstavitev slovenskih argumentov, saj je sodišče določilo, da bo imela Slovenija zadnjo besedo. V petek popoldne bo svoja morebitna vprašanja lahko postavilo arbitražno sodišče. Konec tedna bo čas, da obe strani pripravita odgovore na argumente nasprotne strani.

V Haag bo odšel tudi Erjavec Na obravnavi sta ob petih arbitrih prisotni tudi celotni delegaciji držav (celotna slovenska ekipa bo štela 30 ljudi, v njej bodo poleg obeh agentk in odvetnikov tudi preostali člani strokovne skupine za arbitražo na zunanjem ministrstvu ter drugi zunanji strokovnjaki, predvsem kartografi in hidrografi). Dela zagovora se bo, predvidoma v četrtek ali petek, udeležil tudi slovenski zunanji minister, ki je hkrati tudi podpredsednik vlade v odstopu, Karl Erjavec, ki je v preteklosti javno dejal, da je vitalni interes Slovenije stik z odprtim morjem.

Po ustni obravnavi lahko arbitražno sodišče s privolitvijo obeh držav predlaga dodatne strokovnjake ali postavi dodatna vprašanja. Arbitri bodo, kot določa 3. člen arbitražnega sporazuma, odločali o: – poteku meje med državama na morju in na kopnem, – stiku Slovenije z odprtim morjem, – režimu za uporabo ustreznih morskih območij.

Odločitev sodišča, ki se vedno sprejme z večino glasov arbitrov, naj bi bila znana prihodnje leto. Odločitve ne gre izključiti že letos, a glede na obsežnost predložene dokumentacije obeh strani je to malo verjetno.

Ne spreglejte