Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 8. 2022,
8.42

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,01

22

Natisni članek

vojaške vaje Kitajska Tajvan

Sobota, 6. 8. 2022, 8.42

1 leto, 8 mesecev

Skrivnostna smrt človeka, ki je na Tajvanu vodil proizvodnjo raket

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,01

22

Namestnika vodje oddelka za raziskave in razvoj tajvanskega obrambnega ministrstva Oua Yang Li-hsinga, ki je bil zadolžen za proizvodnjo raket, so našli mrtvega v hotelu Pingtungu na jugu Tajvana. 

Ou Yang Li-hsing, namestnik vodje vojaškega nacionalnega inštituta za znanost in tehnologijo Chung-Shan, je bil star 57 let. V hotelu na jugu Tajvana so ga našli mrtvega, vzrok njegove smrti ni znan, poroča CNA.

Ou Yang, ki je bil zadolžen za različne projekte proizvodnje raket, je bil na službenem potovanju v Pingtung, še poročajo tuji mediji.

Kitajci nadaljujejo s provokacijami, izvajali naj bi simulacijo napada na otok

Tajvan je v torek obiskala predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi. Z njenim obiskom so se okrepile napetosti med ZDA in Kitajsko. 

Peking danes nadaljuje z obsežnimi vojaškimi vajami v bližini Tajvana, potem ko je kitajska vojska v petek na območja okoli otoka poslala "rekordno število" vojaških letal in plovil. Tajvanska vojska medtem trdi, da Kitajska izvaja "simulacijo napada na glavni otok," poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tajvansko ministrstvo za obrambo je sporočilo, da v bližini otoka delujejo številna kitajska vojaška letala in ladje. Nekatera med njimi so prečkala neuradno sredinsko črto vzdolž Tajvanske ožine, ki ločuje celino in otok ter jo obe strani večinoma spoštujeta. Tajvanska vojska je v odgovor na kitajske manevre angažirala letala, poslala opozorila po radiu in mobilizirala sisteme protiraketne obrambe, ki sledijo kitajskim vojaškim letalom.

Tajvanski zunanji minister Joseph Wu je po navedbah dpa obsodil "nevarno stopnjevanje vojaške grožnje", ki "ruši mir in stabilnost v regiji in jo je treba obsoditi", ob tem pa je ministrstvo na Twitterju delilo objave številnih političnih predstavnikov, ki prav tako obsojajo dejanja Pekinga.

Peking obravnava Tajvan kot del kitajskega ozemlja in odločno zavrača kritike. Kitajska je med drugim v zadnjih dneh na pogovor pozvala veleposlanike več držav skupine G7, uvedla sankcije proti Nancy Pelosi in prekinila sodelovanje z ZDA na več področjih.

Novice Kitajska izstrelila 11 balističnih raket. Pelosi: ZDA zavezana jedrski razorožitvi Severne Koreje #video

Biden bo gostil voditelje pacifiških otokov

Ameriški predsednik Joe Biden bo septembra v Beli hiši gostil srečanje voditeljev otokov v Tihem oceanu, je danes med obiskom na Tongi povedala namestnica državnega sekretarja ZDA Wendy Sherman. "Srečanje bo zgodovinska priložnost, da se ZDA in pacifiški otoki slišijo in poslušajo, na pacifiški način," je dejala Shermanova.

Do napovedi srečanja prihaja sredi okrepljenih diplomatskih prizadevanj ZDA za krepitev zavezništev na območju Tihega oceana proti odločnejšemu nastopu Kitajske. Washington je napovedal tudi, da bo odprl vrsto novih diplomatskih predstavništev v regiji.

Wendy Sherman se bo danes udeležila dogodkov na Salomonovih otokih, ki obeležujejo 80. obletnico bitke za Guadalcanal med drugo svetovno vojno. Ta država je v središču novega rivalstva med ZDA in Kitajsko v Južnem Pacifiku, saj so Salomonovi otoki aprila s Kitajsko podpisali varnostni sporazum, kar je ponekod vzbudilo skrbi glede širitve vpliva azijske velesile.

Peking je po nedavnem obisku ameriške kongresnice Nancy Pelosi na Tajvanu prekinil sodelovanje z ZDA na več področjih, med drugim so prekinili pogajanja na področju podnebnih sprememb. Wendy Sherman je med današnjim obiskom na Tongi opozorila na lokalne posledice takšne odločitve.

"Za Tongo so podnebne spremembe eksistenčnega pomena. Grozno razočaranje je, da se trenutno največji proizvajalec izpustov na svetu umika iz razprav o tem problemu," je dejala namestnica državnega sekretarja ZDA.

TSMC
Novice Najhujši scenarij: tovarna na Tajvanu lahko sproži svetovno katastrofo
Novice Nova provokacija? Kitajci s tanki vdrli na plaže blizu Tajvana. #video
Ne spreglejte