Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 8. 2022,
8.25

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,45

58

Natisni članek

vojaške vaje Tajvan Kitajska

Četrtek, 4. 8. 2022, 8.25

1 leto, 8 mesecev

Kitajska izstrelila 11 balističnih raket. Pelosi: ZDA zavezana jedrski razorožitvi Severne Koreje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,45

58

Potem ko je Tajvan obiskala predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi, je Kitajska danes začela obsežne vojaške vaje okoli otoka. Po navedbah tajvanskega obrambnega ministrstva je izstrelila 11 balističnih raket. Tajvan je sporočil, da vaje pozorno spremljajo in da se bodo nanje ustrezno odzvali, vendar ne bodo iskali konflikta. S Tajvana so sicer zaradi vaj odpovedali vsaj 40 letov. Pelosijeva je danes v Seulu ponovno potrdila zavezanost ZDA jedrski razorožitvi Severne Koreje.

Kitajska je danes po navedbah tajvanskega obrambnega ministrstva izstrelila 11 balističnih raket Dongfeng v vode blizu severne, južne in vzhodne obale Tajvana.

Videoposnetki, ki se pojavljajo na družbenih omrežjih, prikazujejo izstrelitev balističnih raket. Posneli so jih kopalci na kitajski plaži. 

Izstrelitve so potekale v več valovih, začele so se malo pred 14. uro po lokalnem času in trajale približno dve uri.

Tajvan je potrdil, da je v morje okoli otoka padlo 11 raket

Tajvansko obrambno ministrstvo je potrdilo, da je bilo danes v morje okoli otoka izstreljenih 11 kitajskih balističnih raket Dongfeng.

Zunanje ministrstvo je sporočilo, da poteza Kitajske ogroža nacionalno varnost otoka in povečuje napetosti v regiji. Mednarodno skupnost so pozvali, naj obsodi kitajsko vojaško grožnjo, države naj branijo svobodo in demokracijo.

Tajvan: Pripravljamo se na vojno, a je ne iščemo

Tajvansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da vaje pozorno spremlja in da je otok pripravljen na konflikt, a ga ne bo iskal.

"Ministrstvo za nacionalno obrambo poudarja, da bo podpiralo načelo priprave na vojno brez iskanja vojne in z držo, da ne bo stopnjevalo konfliktov in povzročalo sporov," je v izjavi zapisalo ministrstvo v Taipeju, še poroča AFP.

Zaradi vojaških vaj so na Tajvanu odpovedali številne lete. Odpovedanih je bilo vsaj 40 letov v Tajvan in iz njega.

Gre za vaje "brez primere"

Kitajska izvaja številne vojaške vaje okoli Tajvana. Uradna kitajska tiskovna agencija Šinhua je sporočila, da so bile vaje osredotočene na "blokado, napad na morske cilje, napad na kopenske cilje in nadzor zračnega prostora".

Vojaške vaje so se začele okoli 12. ure po krajevnem času (ob 6. uri po srednjeevropskem času), po poročanju kitajskih državnih medijev pa vključujejo tudi "streljanje v živo" v vodah in zračnem prostoru okoli Tajvana, ki ga Peking obravnava kot del svojega ozemlja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Gre za največje vojaške vaje Kitajske v vodah Tajvana. Bojni manevri bodo potekali na šestih večjih območjih okoli otoka, trajali naj bi do nedelje opoldne, je poročala kitajska državna televizija CCTV. Na nekaterih območjih naj bi vaje potekale vsega 20 kilometrov od tajvanske obale.

Kitajski državni časnik Global Times je ob sklicevanju na vojaške analitike zapisal, da gre za vaje "brez primere" in da bodo rakete prvič letele prek Tajvana. Po poročanju časnika bo to prvič, da bo kitajska armada izstrelila bojne rakete dolgega dosega čez Tajvansko ožino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajske vojaške vaje so odgovor na obisk predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Pelosi v torek in sredo na Tajvanu. Njen obisk je močno razburil Peking, kjer so ga obsodili kot "izjemno nevarno delovanje ZDA na Tajvanu".

Obisk Pelosijeve je bil najvišji obisk ameriškega politika na Tajvanu v zadnjih 25 letih.

Vodja Nata: Kitajska ne bi smela pretiravati

"Peking se ne bi smel pretirano odzvati na obisk Pelosijeve na Tajvanu," je danes dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

"Obisk Nancy Pelosi ni razlog, da bi Kitajska pretiravala ali grozila Tajvanu ali uporabljala grozilno retoriko," je dodal.

"ZDA in druge zaveznice Nata so v preteklih letih redno obiskovale Tajvan z visokimi uradniki, zato to ni razloga za pretiravanje Kitajske," je dejal Stoltenberg.

Pelosijeva v Seulu potrdila zavezanost ZDA jedrski razorožitvi Severne Koreje

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je danes v Seulu ponovno potrdila zavezanost ZDA jedrski razorožitvi Severne Koreje. Izrazila je tudi zaskrbljenost zaradi vse večjih napetosti na Korejskem polotoku, poročajo tuje tiskovne agencije.

Stopnjevanje groženj s strani Severne Koreje je zaskrbljujoče, je po srečanju s predsednikom južnokorejskega parlamenta Kim Jin-pyojem dejala Pelosijeva, ki je imela na programu tudi obisk demilitariziranega območja na meji s Severno Korejo.

Pelosijeva je z južnokorejskim kolegom razpravljala o "resnih razmerah" in vse večji grožnji, ki jo predstavljajo severnokorejski programi jedrskega orožja.

Prizadevanja za jedrsko razorožitev Severne Koreje ter za dosego miru z mednarodnim sodelovanjem in dialogom temeljijo na "močnem in razširjenem odvračanju Severne Koreje", sta po pogovorih poudarila Pelosijeva in Kim. Med drugim sta izpostavila tudi krepitev vezi med državama, ne le na varnostnem, ampak tudi na gospodarskem in tehnološkem področju.

Severna Koreja od začetka leta izvaja intenzivne provokacije s testiranjem raket

Severna Koreja medtem od začetka letošnjega leta znova bolj intenzivno izvaja provokacije s testiranjem raket, med drugim je prvič po letu 2017 izstrelila medcelinsko balistično raketo, s čimer krši resolucije Varnostnega sveta ZN, ki ji takšne teste prepovedujejo.

Pelosijeva se je v Seulu sešla z najvišjimi parlamentarnimi predstavniki, z južnokorejskim predsednikom Yoon Suk-yeolom, ki je ta teden na dopustu, pa se ni srečala osebno, ampak se je z njim pogovarjala po telefonu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Yoon se zato sooča z vse ostrejšimi kritikami, tudi poslanci njegove stranke so opozorili na dejstvo, da ni bila poslana nobena uradna delegacija, ki bi pozdravila ameriško kongresnico.

Kot je sporočilo japonsko zunanje ministrstvo, jo bo v petek na delovnem zajtrku sprejel premier Fumio Kishida, sešla pa se bo tudi s predsednikom japonskega predstavniškega doma Hiroyukijem Hosodo.

TSMC
Novice Najhujši scenarij: tovarna na Tajvanu lahko sproži svetovno katastrofo
Novice Nova provokacija? Kitajci s tanki vdrli na plaže blizu Tajvana. #video
Nancy Pelosi Tajvan
Novice Kitajska nad Tajvan pošilja svoje najmočnejše orožje. V zračnem prostoru Tajvana tudi ...
Ne spreglejte