Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 11. 2023,
8.26

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

Natisni članek

Viktor Orban AfD Nizozemska Santiago Abascal Matteo Salvini Marine Le Pen Geert Wilders

Četrtek, 23. 11. 2023, 8.26

5 mesecev

Skrajni desničarji čestitajo Nizozemcu Wildersu za zmago na volitvah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69
Marine Le Pen in Geert Wilders | Geert Wilders in Marine Le Pen sta tesna zaveznika, ki se pogosto srečujeta (fotografija je iz leta 2017). | Foto Reuters

Geert Wilders in Marine Le Pen sta tesna zaveznika, ki se pogosto srečujeta (fotografija je iz leta 2017).

Foto: Reuters

Evropski skrajni desničarji nizozemskemu kolegu Geertu Wildersu, ki je glede na vzporedne volitve v sredo zmagal na parlamentarnih volitvah na Nizozemskem, čestitajo. Med drugim so mu čestitali Francozinja Marine Le Pen, madžarski premier Viktor Orban, španska stranka Vox in nemška Alternativa za Nemčijo (AfD), poročajo tuje tiskovne agencije.

"Čestitke Geertu Wildersu in Stranki za svobodo (PVV) za spektakularen nastop na parlamentarnih volitvah, ki potrjuje vse večjo podporo obrambi nacionalnih identitet," je francoska skrajna desničarka Marine Le Pen zapisala na družbenem omrežju X.

Madžarski premier Viktor Orban je v čestitki Wildersu na omrežju X pozdravil "veter sprememb" na Nizozemskem.

Vodja italijanske desne stranke Liga Matteo Salvini je prijatelju Wildersu poslal sporočilo SMS z izrazi podpore, so po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa sporočili iz Lige.

Geert Wilders
Novice Šok na Nizozemskem: slavila skrajno desna stranka

"Povsod v Evropi si državljani želijo političnih sprememb!" je po novici, da sta Wilders in njegova PVV glede na vzporedne volitve prepričljivo zmagala, na omrežju X zapisala nemška skrajno desna AfD.

Podobno je ocenil tudi predsednik španske skrajno desne stranke Vox Santiago Abascal. Kot je zapisal na omrežju X, vedno več Evropejcev na ulicah in pri volilnih skrinjicah zahteva, da se branijo njihovi narodi, meje in pravice.

Thierry Baudet
Novice Putinov nizozemski zaveznik: Zahodu vladajo kuščarji iz vesolja

Sporočilo je Wildersu poslal tudi vodja flamske skrajno desne stranke Vlaams Belang Tom Van Grieken. "Jasno je, prebivalstvo si želi resničnih sprememb. Ne le na Nizozemskem, ampak tudi v Flandriji," je poudaril po navedbah Anse in ob tem objavil fotografijo s svojim dolgoletnim nizozemskim prijateljem. Dodal je, da se bodo zmage strank, kakršni sta njuni, vrstile po vsej Evropi.

Wildersova PVV je namreč glede na vzporedne volitve, ki jih je izvedla agencija za javnomnenjske raziskave Ipsos, na sredinih volitvah na Nizozemskem osvojila 35 sedežev v 150-članskem parlamentu, s čimer prepričljivo vodi pred drugouvrščeno koalicijo zelenih in laburistov Fransa Timmermansa s 26 sedeži. Doslej vladajoča desnosredinska Ljudska stranka za svobodo in demokracijo (VVD) naj bi osvojila 23 sedežev, novoustanovljena stranka Nova družbena pogodba (NSC) pa 20.

Wilders je v prvem odzivu po objavi izidov vzporednih volitev izpostavil, da bo Nizozemska spet postala nizozemska, in obljubil, da bo njegova stranka poskrbela za zmanjšanje prihodov prosilcev za azil. Druge stranke je pozval k sodelovanju, čeprav so pred volitvami številne izpostavljale, da z njim ne bodo šle v vladajočo koalicijo.

Marine Le Pen
Novice Je zaradi Wildersovega poraza konec upanja za Le Penovo?
Mark Rutte
Novice Kaj se bo zdaj zgodilo z Nizozemsko?
Donald Trump in Melania Trump
Novice Zakaj je Trumpova revolucija v Evropi spodletela
Ne spreglejte