Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 9. 2023,
20.42

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

vohunjenje Velika Britanija Kitajska

Ponedeljek, 11. 9. 2023, 20.42

7 mesecev, 3 tedne

Škandal na Otoku: Britanci trdijo, da so ujeli kitajska vohuna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36
Tower Bridge, London | Britanska vlada je zaradi domnevnega vohunjenja za Kitajsko deležna vse glasnejših pozivov k strožjemu ukrepanju proti Pekingu. Višji predstavniki konservativcev so pozvali, da se Kitajsko označi kot grožnjo, to pa podpirajo tudi nekateri predstavniki vlade. | Foto Shutterstock

Britanska vlada je zaradi domnevnega vohunjenja za Kitajsko deležna vse glasnejših pozivov k strožjemu ukrepanju proti Pekingu. Višji predstavniki konservativcev so pozvali, da se Kitajsko označi kot grožnjo, to pa podpirajo tudi nekateri predstavniki vlade.

Foto: Shutterstock

Britanske oblasti so razkrile, da je policija na Otoku aretirala dva človeka, ki naj bi vohunila za Kitajsko. Eden od njiju je bil celo zaposlen v britanskem parlamentu in imel neposreden dostop do dveh zelo vplivnih politikov. V Pekingu so vse očitke zavrnili ter jih označili za dezinformacije in protikitajsko propagando.

Nadzorna kamera, Kitajska, Hikvision
Novice Ali patenti razkrivajo, kaj naklepajo na Kitajskem?

Moška, ki ju britanske oblasti sumijo kršitev zakona o državnih skrivnostih, so policisti že marca aretirali v okrožju Oxfordshire oziroma v Edinburgu, izvedli pa so tudi več hišnih preiskav, povezanih z morebitnim vohunjenjem za Kitajsko. 

Oba osumljenca bosta zaradi plačila varščine sicer na prostosti do začetka oktobra, takrat pa bosta stopila pred sodnika, ki bo odločal o nadaljevanju postopka, je poročal britanski medij BBC.

Imel je dostop do varnostnega ministra

Mlajši od osumljencev, 28-letnik, čigar oče naj bi bil po poročanju več britanskih medijev vplivni zdravnik iz Škotske, je bil kot raziskovalec zaposlen v britanskem parlamentu, povezan pa naj bi bil z britanskimi konservativci in deloval na področju zunanjih zadev.

Britanski premier Rishi Sunak je izrazil zaskrbljenost zaradi domnevnega kitajskega vmešavanja in dejal, da je nujen odprt pogovor s Pekingom. Ob robu vrha G20 v New Delhiju je kitajskemu kolegu Li Čjangu izrazil resno zaskrbljenost zaradi vmešavanja v britansko demokracijo. | Foto: Reuters Britanski premier Rishi Sunak je izrazil zaskrbljenost zaradi domnevnega kitajskega vmešavanja in dejal, da je nujen odprt pogovor s Pekingom. Ob robu vrha G20 v New Delhiju je kitajskemu kolegu Li Čjangu izrazil resno zaskrbljenost zaradi vmešavanja v britansko demokracijo. Foto: Reuters

Osumljenec naj bi imel neposreden dostop do britanskega varnostnega ministra Toma Tugendhata in predsednice parlamentarnega odbora za zunanje zadeve Alicie Kearns.

Prvi je za BBC dejal, da je imel z vohunjenja osumljenim 28-letnikom le bežne stike, pa še to pred septembrom lani, ko še ni bil minister. Kearnsova zadeve medtem ni hotela komentirati za medije.

Peking očitke odločno zavrača in Britance obtožuje širjenja protikitajske propagande

Kitajsko veleposlaništvo v Londonu je v nedeljo, ko so britanski mediji prvič razkrili aretaciji domnevnih vohunov na plačilni listi Pekinga, izdalo izjavo za javnost, v kateri so zavrnili vse očitke.

Peking
Novice Država, ki želi nadzorovati svet

"Trditev, da je Kitajska vpletena v krajo kitajskih državnih skrivnosti, je izmišljena in ni drugega kot zlonamerno klevetanje," so zapisali. Britanske politične stranke so tudi pozvali, naj prenehajo širiti dezinformacije in protikitajsko propagando.

 

 

Ne spreglejte