Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 1. 2024,
17.00

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

Natisni članek

provokacija Kim Jo Džong Južna Koreja vojaške vaje Severna Koreja

Nedelja, 7. 1. 2024, 17.00

3 mesece, 3 tedne

Severna Koreja znova izvedla topniške vaje ob meji z Južno Korejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44
Kim Jo Džong | Kim Jo Džong je dejala, da vojska ni izstrelila niti enega izstrelka, temveč je izvedla le "operacijo zavajanja" in opazovala odziv južnokorejskih sil. | Foto Reuters

Kim Jo Džong je dejala, da vojska ni izstrelila niti enega izstrelka, temveč je izvedla le "operacijo zavajanja" in opazovala odziv južnokorejskih sil.

Foto: Reuters

Severna Koreja je danes v morje severno od varovalnega pasu z Južno Korejo izstrelila okoli 90 topniških izstrelkov, so sporočili iz Seula in potezo označili za novo provokacijo severne sosede. Po navedbah Pjongjanga pa vaje niso predstavljale grožnje za južno sosedo in so bile del običajnega usposabljanja severnokorejske vojske.

Severna Koreja je v petek proti južnokorejskemu otoku Yeonpyeong izstrelila več kot 200 topniških izstrelkov. V soboto naj bi jih nato izstrelila 60, danes pa 88. Po oceni Seula so bile današnje vaje nova provokacija Pjongjanga, ki le povečuje že tako zaostrene razmere na Korejskem polotoku, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah severnokorejske tiskovne agencije KCNA vaje niso predstavljale grožnje za Južno Korejo in so bile del običajnega usposabljanja vojske Pjongjanga. Po besedah sestre severnokorejskega voditelja Kim Džong Una Kim Jo Džong pa vojska ni izstrelila niti enega izstrelka, temveč je izvedla le "operacijo zavajanja" in opazovala odziv južnokorejskih sil.

Kim Džong Un | Foto: Reuters Foto: Reuters "Rezultat je bil jasen, kot smo pričakovali," je dejala. Dodala je, da so južnokorejske sile zvoke eksplozij napačno ocenile kot streljanje in domnevale, da gre za provokacijo. Južnokorejska tiskovna agencija Yonhap je medtem poročala, da so oblasti prebivalce otokov ob zahodni obali pozvale, naj med streljanjem ne zapuščajo svojih domov.

Do niza severnokorejskih vojaških vaj prihaja nekaj mesecev po tem, ko je Pjongjang odstopil od vojaškega sporazuma z južno sosedo iz leta 2018, katerega namen je bil zmanjšati napetosti na polotoku. Kljub odstopu naj nevarnost izbruha konflikta med državama ne bi bila večja, saj je Pjongjang sporazum v preteklosti z izstrelitvami raket in drugimi vojaškimi aktivnostmi že večkrat kršil.

Yeonpyeong, Južna Koreja
Novice Seul: Severna Koreja izstrelila več kot 60 topniških izstrelkov
Severna Koreja
Novice Severna Koreja izstrelila več kot 200 granat, Južna Koreja evakuirala civiliste
Ukrajina
Novice Zlovešča novoletna "voščila" okrutnih diktatorjev
Kim Džong-un
Novice Kim pozval k pospešitvi priprav Severne Koreje na vojno
Ne spreglejte