Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 5. 2018,
7.22

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

2

Natisni članek

Kim Džong Un ZDA Severna Koreja Donald Trump

Petek, 25. 5. 2018, 7.22

5 let, 11 mesecev

Severna Koreja še pripravljena na pogovore z ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

2

kim džong un | Foto YouTube

Foto: YouTube

Severna Koreja se je besede ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je včeraj dejal, da odpoveduje napovedano srečanje s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom, odzvala z obžalovanjem. Namestnik severnokorejskega zunanjega ministra je dejal, da so v Pjongjangu še vedno pripravljeni na pogovore z ZDA. Ameriški predsednik je odziv Severne Koreje že pozdravil kot dobro novico.

"Nenadno sporočilo o odpovedi srečanja je bilo za nas nepričakovano in lahko ga le skrajno obžalujemo," je dejal Kim Džong Un. "Vnovič zagotavljamo našo pripravljenost, da kadarkoli skupaj sedemo v kakršnikoli obliki, da bi rešili težave," je še dodal severnokorejski voditelj.

Donald Trump
Novice Trump odpovedal srečanje s Kim Džong Unom

Trump: Toplo sporočilo Severne Koreje je dobra novica

Ameriški predsednik Donald Trump, ki je v četrtek svetovno javnost presenetil z odpovedjo srečanja s severnokorejskim voditeljem, je danes pozdravil odziv Severne Koreje. 

"Prejeti toplo in produktivno sporočilo Severne Koreje je zelo dobra novica," je na Twitterju zapisal ameriški predsednik. "Kmalu bomo videli, kam bo to vodilo, upamo, da k dolgi in trajni blaginji in miru," je še sporočil Trump.

V včerajšnjem pismu je Trump Kimu sporočil, da njunega srečanja 12. junija v Singapurju ne bo. Kot razlog za to je navedel jezo in sovražnost v zadnjih izjavah severnokorejskega režima.

Danes je Trump novinarjem pred Belo hišo sicer že zatrjeval, da bi na omenjeni datum vendarle lahko prišlo do vrha ZDA in Severne Koreje. Pogovori med Washingtonom in Pjongjangom po njegovih besedah še potekajo: "Oni si tega zelo želijo in tudi mi si želimo tega. Bomo videli, kaj se bo zgodilo."

Novice Trump na vprašanja o Severni Koreji odgovarjal le z "ne vem" in "bomo videli" #video

Rusija pričakuje, da se bo srečanje zgodilo

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v četrtek izrazil globoko zaskrbljenost nad razvojem dogodkov ter vse strani pozval, naj nadaljujejo dialog, s katerim bodo našli pot do miroljubne denuklearizacije Korejskega polotoka.

Tudi ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek izrazil obžalovanje, da je vrh odpovedan, saj je pomenil upanje na omilitev napetosti na Korejskem polotoku.

Kot je Putin dejal po pogovorih s francoskim kolegom Emmanuelom Macronom v Sankt Peterburgu, je severnokorejski voditelj pred vrhom izpolnil vse dane obljube, vključno z uničenjem jedrskega poligona, a so ZDA odpovedale pogovore. Rusija pričakuje, da se bo srečanje na vrhu vendarle prej ali slej zgodilo, je dodal.

Kaj pravijo v Pekingu?

Peking je medtem Washington in Pjongjang pozval, naj nadaljujeta dialog. Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Lu Kang je poudaril, da sta obe strani po četrtkovi odpovedi srečanja pokazali pripravljenost na dialog.

Odnosi med zgodovinskima zaveznicama so se zaradi kitajske podpore sankcijam Združenih narodov zaradi severnokorejskih jedrskih in raketnih poskusov nekoliko poslabšali. Kitajski predsednik Ši Džinping je Kima v zadnjih dveh mesecih kljub temu dvakrat gostil na Kitajskem.

Odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa za odpoved srečanja s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom se zdi "izgubljena priložnost", menijo viri pri EU. V EU sicer opozarjajo na pomen nadaljnjega dialoga korejskih voditeljev ob mednarodni podpori in, kot upajo, tudi ameriški podpori.
Ne spreglejte