Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 10. 2019,
7.44

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86

4

Natisni članek

Severna Koreja raketa

Četrtek, 3. 10. 2019, 7.44

4 leta, 6 mesecev

Severna Koreja potrdila preizkus podmorniških balističnih izstrelkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86

4

Raketa Japonska | Foto Reuters

Foto: Reuters

Severna Koreja je davi potrdila, da je uspešno preizkusila novo vrsto raket oziroma balističnih izstrelkov, ki jih je mogoče izstreliti s podmornic. Po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA so raketo izstrelili v sredo pred vzhodno obalo Severne Koreje.

Kitajska raketa
Novice Severna Koreja znova izstrelila raketo

Preizkus podmorniške rakete po navedbah tujih tiskovnih agencij pomeni, da lahko Severna Koreja izstreljuje rakete tudi daleč zunaj svojega ozemlja.

Raketa padla v Japonsko morje

Novo vrsto raket Pukguksong-3 so izstrelili vertikalno s platforme v zalivu Wonsan. KCNA še poroča, da je severnokorejski voditelj Kim Džong Un čestital vpletenim v izstrelitev, ki ni imela slabega vpliva na varnost sosednjih držav.

Iz generalštaba južnokorejske vojske so sporočili, da je raketa letela okoli 450 kilometrov in dosegla višino 910 kilometrov, zatem pa padla v Japonsko morje na območju japonske izključne gospodarske cone.

Raketa Japonska | Foto: Reuters Foto: Reuters

Po poročanju tiskovnih agencij je izstrelitev rakete, ki lahko nosi jedrsko konico, enajsti severnokorejski raketni preizkus letos.

Severna Koreja je raketo izstrelila dan po tem, ko sta Pjongjang in Washington napovedala nove delovne pogovore o severnokorejskem programu jedrskega orožja ta teden. Kje naj bi pogovori potekali, ni razkrila niti ameriška niti severnokorejska stran. Prav tako niso navedli drugih podrobnosti.

Pjongjang in Washington si že nekaj časa prizadevata za oživitev pogovorov o severnokorejskem programu jedrskega orožja in gospodarskih sankcijah, ki so zastali februarja po drugem srečanju ameriškega predsednika Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Džong Una. Trump in Kim sta se za oživitev pogovorov dogovorila junija, ko sta se sešla na demilitariziranem območju med Korejama.

Ne spreglejte