Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 4. 2019,
8.20

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

2

Natisni članek

Nova Ira smrt novinarka Severna Irska

Torek, 23. 4. 2019, 8.20

5 let

Severna Irska: Odgovornost za smrt novinarke prevzela Nova Ira

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

2

IRA | Odgovornost za smrt severnoirske novinarke Lyre McKee je prevzela skrajna skupina Nova Ira. | Foto Reuters

Odgovornost za smrt severnoirske novinarke Lyre McKee je prevzela skrajna skupina Nova Ira.

Foto: Reuters

Odpadniška republikanska skupina Nova Ira je prevzela odgovornost za smrt severnoirske novinarke Lyre McKee, ki je bila ubita med četrtkovimi izgredi v Londonderryju. Skupina je odgovornost za smrt novinarke prevzela v izjavi za severnoirski časnik The Irish News.

Skupina se je ob tem opravičila svojcem in bližnjim za smrt Lyre McKee, ob tem pa poskušala dejanje opravičiti s trditvijo, da je bila novinarka ubita med napadom na "sovražne sile" ter da je nerede sprožila policija. 29-letna novinarka je umrla zaradi strelnih ran, potem ko je bila ustreljena v glavo v spopadih med republikanci in policijo v stanovanjskem naselju Creggan.

Severna Irska
Novice Lahko zaradi brexita na evropskih tleh spet izbruhne oborožen konflikt?

Spopadi izbruhnili pred velikonočnimi prazniki

V času streljanja je novinarka stala v bližini policijskega vozila. V povezavi z njeno smrtjo je policija v okviru protiterorističnih zakonov aretirala dva najstnika, ki so ju medtem brez obtožb že izpustili nazaj na prostost. S policije so medtem sporočili, da so v zvezi s smrtjo novinarke prijeli 57-letno žensko.

Ubito severnoirsko novinarko Lyro McKee bodo v sredo pokopali v Belfastu. | Foto: Reuters Ubito severnoirsko novinarko Lyro McKee bodo v sredo pokopali v Belfastu. Foto: Reuters

McKeejeva je poročala za The Atlantic Magazine in Buzzfeed News, leta 2016 pa jo je Forbes Magazin uvrstil na lestvico 30 najbolj izjemnih osebnosti v medijih. Nemiri in teroristični incident, kot ga je označila policija, so se zgodili pred velikonočnim koncem tedna, ko republikanci, ki nasprotujejo britanski navzočnosti na Severnem Irskem, praznujejo obletnico velikonočne vstaje leta 1916.

Severna Irska
Novice Zaradi smrti novinarke na Severnem Irskem aretirali najstnika

Severnoirske oblasti obsodile nemire in napad na novinarko

Vse glavne severnoirske stranke, tudi unionisti in republikanci, ki jim zaradi nesoglasij že več kot dve leti ne uspe sestaviti severnoirske vlade, so v redkem skupnem sporočilu obsodile napad kot "nesmiselno in jalovo dejanje", katerega cilj je uničenje napredka, ki je bilo doseženo v zadnjih 20 letih.

Velikonočni sporazum leta 1998 je Severni Irski prinesel mir po 30-letnem obdobju nasilja, v katerem je umrlo več kot 3.500 ljudi, mnogi zaradi nasilja Irske republikanske armade (Ira), ki nasprotuje britanski vladavini na Severnem Irskem. Na območju je danes večinoma mirno, a protestanti in katoličani še vedno večinoma živijo ločeno.

Policija, britanska policija
Novice V terorističnem incidentu na Severnem Irskem ubita novinarka

Nova Ira bi lahko izkoristila negotovost zaradi brexita

Ira je leta 1997 razglasila prekinitev ognja, leta 2005 pa konec oboroženega boja. Takrat je sporočila, da si bo za združitev irskega otoka prizadevala z miroljubnimi političnimi sredstvi. Nova Ira je ena od številnih republikanskih odpadniških paravojaških skupin, ki nasprotujejo njeni odločitvi o nenasilnih metodah boja.

Obstajajo skrbi, da bi paravojaške skupine lahko poskušale izkoristiti politične težave, nastale v okviru procesa izstopa Velike Britanije iz Evropske unije, glede Severne Irske in njene meje z Republiko Irsko. Novinarko bodo v sredo pokopali v Belfastu.

Bomba na Severnem Irskem
Novice Eksplozija bombe na Severnem Irskem. Vse kaže, da je šlo za terorizem.
Ne spreglejte