Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 1. 2019,
11.53

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

2

Natisni članek

Severna Irska bomba

Nedelja, 20. 1. 2019, 11.53

5 let, 2 meseca

Eksplozija bombe na Severnem Irskem. Vse kaže, da je šlo za terorizem.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

2

Bomba na Severnem Irskem | Foto Reuters

Foto: Reuters

Pred zgradbo sodišča v Londonderryju na Severnem Irskem je v soboto zvečer eksplodiral avtomobil bomba. Vodilni politiki na irskem otoku trdijo, da je eksplozija, ki ni zahtevala žrtev, povezana s terorizmom, policija pa preiskavo usmerja proti sicer maloštevilni Novi Irski republikanski armadi (Nova Ira).

Eksplozija je odjeknila v soboto zvečer okoli 20.15 po krajevnem času (21.15 po srednjeevropskem), malo po tem, ko je policija dobila obvestilo o bombi in so začeli evakuirati ljudi iz bližnjih zgradb.

Po navedbah lokalnih oblasti je bil avtomobil malo pred eksplozijo ukraden v Derryju.

Ima incident politično ozadje?

Za zdaj ni znano, ali ima incident politično ozadje. Uradnih podatkov o tem še ni, a nekateri politiki trdijo, da gre za dogodek, povezan s terorizmom. Vodja ulstrskih unionistov (DUP) Arlene Foster je v odzivu zapisala, da gre za "nesmiselno teroristično dejanje". Irski zunanji minister Simon Coveney pa je poudaril, da gre za teroristični napad z avtomobilom bombo.

Pomočnik vodje policije na Severnem Irskem Mark Hamilton pa je pojasnil, da preiskavo usmerjajo proti Novi Iri. Kot je dejal, je Nova Ira sicer manjša skupina, a odločena, da v njihovo dejavnost vključi čim več ljudi.

Fotogalerija
1 / 14

"Odgovorni za napad niso pokazali nikakršne pripadnosti skupnosti in skrbi za lokalna podjetja. Malo jim je mar za škodo in razburjenje, ki so ju povzročili," je povedal predstavnik policije, ki je sicer že pridržala dva moška, stara med 20 in 30 let.

Opozorilni klic so sicer prejeli na eno dobrodelnih linij v Angliji, od koder so informacijo posredovali lokalnim organom pregona.

V preteklosti veliko podobnih napadov

Teroristični napadi, tudi z avtomobili bombami, so v preteklosti pogosto pretresali Severno Irsko, a velikonočni sporazum iz leta 1998 je območju prinesel mir. Občasno sicer še prihaja do posameznih incidentov med katoličani in protestanti ali spopadov z varnostnimi silami.

Ne spreglejte