Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 12. 2023,
6.43

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

orožje pomoč ZDA Rusija Ukrajina

Četrtek, 7. 12. 2023, 6.43

4 mesece, 3 tedne

652. dan vojne v Ukrajini

Štirinajstletnica streljala na šoli v Rusiji, nato pa storila samomor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
streljanje, šola, Rusija | Foto The Insider Paper/X

Foto: The Insider Paper/X

Zjutraj se je na šoli v regiji Brjansk v Rusiji zgodilo streljanje, v katerem je učenka ranila najmanj pet učencev, nato pa si je vzela življenje.

Poudarki dneva:

19.32 Japonska obljublja 4,17 milijarde evrov dodatne pomoči Ukrajini

19.24 Ukrajina po napadu na elektrarno poziva prebivalce k varčevanju z elektriko
12.10 Predsedniške volitve v Rusji 17. marca
11.30 Ruski napad z droni na Odeso terjal eno smrtno žrtev
8.50 Streljanje na šoli v Rusiji
6.40 Senatni republikanci blokirali dodatno pomoč Ukrajini

19.32 Japonska obljublja 4,17 milijarde evrov dodatne pomoči Ukrajini

Japonski premier Fumio Kishida je na spletnem vrhu vodilnih industrijskih držav Ukrajini obljubil 4,17 milijarde evrov, vključno z 925 milijoni evrov humanitarne pomoči za pomoč pri okrevanju te od vojne razdejane države.

Kishida je to objavil v sredo pozno v Tokiu, medtem ko je gostil svoj zadnji virtualni vrh skupine G7 kot letošnji predsedujoči.

Ministrstvo za zunanje zadeve je sporočilo, da humanitarna pomoč in pomoč pri obnovi v višini 925 milijonov evrov vključuje financiranje generatorjev in drugih napajalnikov za ukrajinsko ljudstvo, da bodo preživeli zimo, ter ukrepe za čiščenje min, ki jih je namestila Rusija. Preostalih 3,24 milijarde evrov vključuje financiranje kreditnih garancij za posojila Svetovne banke Ukrajini.

"To je pomembna podpora okrevanju Ukrajine in našega gospodarstva. Kaže tudi, da Japonska trdno stoji ob strani Ukrajini in našem narodu," je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v svojem sporočilu, objavljenem na X.

Japonska je od začetka vojne Ukrajini donirala več kot 6,5 milijard evrov, večinoma za humanitarno pomoč in vojaško opremo, omejeno na nesmrtonosno orožje zaradi zakonskih omejitev v japonski pacifistični ustavi.

To je za Ukrajino več kot dobrodošla novica, saj so njeni zavezniki drastično zmanjšali svoje obljube o novi pomoči državi. Te so padle na najnižjo raven od začetka vojne, poroča nemški inštitut za svetovno gospodarstvo IFW. Po njihovih podatkih je obljubljena pomoč Ukrajini med avgustom in oktobrom 2023 v primerjavi z istim obdobjem lani upadla za skoraj 90 odstotkov.

19.24 Ukrajina po napadu na elektrarno poziva prebivalce k varčevanju z elektriko

Ukrajinske oblasti so danes prebivalcem naročile, naj varčujejo z električno energijo, potem ko je bila ena od termoelektrarn blizu frontne črte tarča napada, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Uradniki v Kijevu sicer že dlje časa opozarjajo, da Rusija enako kot lani pozimi načrtuje napade na ukrajinsko energetsko infrastrukturo.

"Sovražnik je danes popoldan napadel eno od termoelektrarn na območju blizu fronte, ki je bila zaradi obstreljevanja resno poškodovana," je sporočilo ukrajinsko ministrstvo za energijo. Ni navedlo, katera elektrarna je bila napadena, je pa sporočilo, da je napad povzročil začasno pomanjkanje električne energije v omrežju.

Poleg tega je pozvalo prebivalstvo, naj racionalno in varčno porablja električno energijo, še posebej sredi dneva - v času največjih obremenitev.

Ukrajinski premier Denis Šmihal je v objavi na družbenih omrežjih zapisal, da k motnjam pri oskrbi z elektriko prispevajo tudi nizke temperature, izredna popravila na infrastrukturi in pomanjkanje sončne energije v Ukrajini. "Vlada in energetski sektor pozivata vse, naj zmanjšajo porabo električne energije, zlasti med 9. in 19. uro," je dodal.

Ukrajinske oblasti sicer že več mesecev opozarjajo, da Rusija namerava znova izvajati sistematične napade na ukrajinsko energetsko infrastrukturo, enako kot minulo zimo. Sosednje države in druge članice EU so ob tem v Kijevu pozvali, naj Ukrajini priskočijo na pomoč z uvozom električne energije.

12.10 Predsedniške volitve v Rusji 17. marca

Zgornji dom ruskega parlamenta je danes kot datum naslednjih predsedniških volitev določil 17. marec. Ruski predsednik Vladimir Putin naj bi kmalu uradno napovedal svojo kandidaturo. Po pričakovanjih si bo brez težav zagotovil peti mandat in s tem podaljšal svojo vladavino vsaj do leta 2030, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednica ruske državne volilne komisije Ela Pamfilova je pojasnila, da bodo volišča odprta tri dni. Glasovanje bo potekalo tudi v delih ukrajinskih regij Doneck, Lugansk, Zaporožje in Herson, ki so trenutno pod nadzorom ruskih sil. O poteku volitev v omenjenih regijah, ki si jih je Rusija nezakonito priključila, se bodo ruske oblasti odločile pozneje.

Putin, ki je v Rusiji kot predsednik ali premier na oblasti od leta 1999, doslej še ni sporočil, ali se bo marca potegoval za svoj peti mandat. Kandidaturo bi sicer lahko napovedal prihodnji teden na tradicionalni novinarski konferenci ob koncu leta.

Možnost vnovičnega kandidiranja mu je omogočila sprememba ustave leta 2020. V skladu z ustavo bi na oblasti lahko ostal do leta 2036, ko bo star 84 let.

11.30 Ruski napad z droni na Odeso terjal eno smrtno žrtev

Rusija je ponoči izvedla nov napad z brezpilotnimi letalniki na ukrajinsko regijo Odesa, so danes sporočile oblasti v Kijevu in opozorile, da je bila v napadu ubita ena oseba. Skupno je Moskva izstrelila 18 dronov tipa šahed, ukrajinska zračna obramba pa jih je 15 sestrelila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski droni so več ur napadali pristanišče mesta Izmail, ki je bilo v zadnjih mesecih ključno za izvoz ukrajinskega žita. "Poškodovano je bilo skladišče in več tovornjakov. Voznik enega od tovornjakov pa je bil ubit," je sporočil guverner Odese Oleg Kiper. Dodal je, da je na kraju napada izbruhnil požar, ki pa so ga že pogasili.

Od razpada dogovora o izvozu žita, ki je bil sklenjen ob posredovanju Združenih narodov in Turčije, in je zagotavljal varen prehod civilnim tovornim ladjam, sta Moskva in Kijev okrepila vojaške aktivnosti v Črnem morju in okolici.

Ukrajina medtem že več tednov opozarja, da ruske sile kopičijo drone in rakete, ki jih bodo med zimo uporabile za nove obsežne napade na ukrajinsko kritično infrastrukturo. Zaradi ruskih napadov na ukrajinsko energetsko infrastrukturo je prejšnjo zimo več milijonov ljudi dlje časa živelo v temi in mrazu.

8.50 Streljanje na šoli v Rusiji

Zjutraj se je na šoli v regiji Brjansk v Rusiji zgodilo streljanje, v katerem je 14-letna deklica najprej ustrelila sošolko in ranila še pet ljudi, preden je storila samomor, so za rusko državno tiskovno agencijo Tass potrdile operativne službe. Mrtvi sta najmanj dve osebi, ena od njih je 14-letnica.

"Učenka osmega razreda je v stavbo Gimnazije št. 5 prinesla strelno orožje, s katerim je večkrat streljala," je povedal vir.

Domnevajo, da je učenka vzela očetovo orožje. Na terenu so reševalci in preiskovalci, ki še ugotavljajo motiv za to dejanje. 

6.40 Senatni republikanci blokirali dodatno pomoč Ukrajini

Senatni republikanci so že več tednov grozili, da predlog zakona ne bo šel naprej, če ne bo še več sprememb v vladni mejni politiki. Biden je v sredo dramatično pozval kongres, naj zagotovi dodatna sredstva za Ukrajino, saj da bo z zavrnitvijo pomagal ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu do zmage. Pogajanja se nadaljujejo, poroča ameriški spletni portal Politico.

Dodatni ukrepi na južni meji z Mehiko bodo očitno nujno potrebni za potrditev dodatne porabe za Ukrajino, saj brez tega predlog ne bo šel skozi predstavniški dom z republikansko večino, kjer številni konservativni poslanci nasprotujejo ameriški pomoči za Ukrajino.

Vse manj verjetnosti je, da bo dodatna pomoč potrjena letos, saj se senatorji v kratkem odpravljajo na praznike. | Foto: Reuters Vse manj verjetnosti je, da bo dodatna pomoč potrjena letos, saj se senatorji v kratkem odpravljajo na praznike. Foto: Reuters

Direktorica urada za proračun Bele hiše Shalanda Young je v ponedeljek kongres opozorila, da če do konca leta ne bodo dosegli dogovora o novih sredstvih Kijevu, bo to ohromilo Ukrajino na bojišču proti ruski agresiji. "Brez ukrepanja kongresa nam bo zmanjkalo sredstev za nabavo več orožja in opreme za Ukrajino," je dejala.

Eksplozija v ruski tovarni
Novice V Lugansku in Moskvi ubita proruska ukrajinska politika
Viktor Orban
Novice Orban zaostruje grožnje: Zaradi enotnosti ne storite tega
Tanja Fajon
Novice Slovenija bo donirala 1,5 milijona evrov za razminiranje v Ukrajini
Bela hiša
Novice Bela hiša: Do konca leta bo zmanjkalo pomoči za Ukrajino

 

Ne spreglejte