Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 4. 2014,
12.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

letalo napake Malezija

Sreda, 2. 4. 2014, 12.44

8 let

Sedem napačnih korakov, ki so jih naredili med iskanjem pogrešanega letala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Malezijske oblasti, ki koordinirajo iskalno akcijo, so deležne številnih kritik, tako s strani sorodnikov kot drugih strokovnjakov. Naredili naj bi številne napake.

Med tem, ko se iskanje razbitin pogrešanega letala nadaljuje, na dan prihajajo informacije o napakah, ki so jih naredili udeleženi v preiskavi. Kaj bi bilo lahko drugače, če sploh kaj, ne bomo verjetno nikoli vedeli, dejstvo pa je, da bi celotna preiskava lahko potekala drugače.

1. Prepozen odziv Malezijski vojaški radar je zaznal signal, za katerega zdaj menijo, da bi lahko pripadal pogrešanemu letalu, vendar tega niso takoj opazili, po tem pa je že bilo prepozno, saj je po vodi splavala priložnost, da bi letalu lahko prišli na sled.

2. Kaos Prvo poročanje je bilo kaotično. Bilo je nejasno, kdo je odgovoren. Letalski analitik Alastair Rosenschein je za CNN dejal, da verjetno nihče ni imel načrta, kako ravnati v takšni situaciji.

3. Napačne informacije prvič Pozneje je eden izmed predstavnikov letalske družbe novinarjem podal napačno informacijo o dveh moških, ki sta bila na letalu in sta potovala z ukradenim potnim listom. Dejal je namreč, da sta bila moška temnopolta, vendar se je izkazalo, da sta bila Iranca, ki naj bi, po podatkih preiskovalcev, iskala azil na Kitajskem. Prav tako naj ne bi bila vpletena ali povezana s terorizmom.

4. Upanje vzeli in ga nato spet dali Malezijski premier je 24. marca sporočil, da je letalo strmoglavilo v Indijski ocean in da preživelih ni. Zaradi burnega odziva svojcev, ki se jim je zdela takšna izjava prehitra, je pozneje minister za promet Hishamudin Husein dejal, da še vedno niso povsem izgubili upanja. Ne glede na to, kako malo upanja je, bodo še vedno iskali morebitne preživele, je povedal v izjavi novinarjem.

5. Napačne informacije drugič Po tem, ko so na začetku preiskave podali napačno informacijo o dveh Irancih, so nedavno priznali še, da je bila napačna informacija tudi glede zadnjih besed, ki so prišle iz pilotske kabine.

"V redu, lahko noč," naj bi bile sprva besede, ki jih je izrekel pilot ali kopilot, po tem, ko so objavili prepis zadnjega pogovora, pa se je izkazalo, da se je zadnje sporočilo glasilo: "Lahko noč, malezijski 3 7 0." Ne gre za to, da bi bilo zadnje sporočilo sumljivo ali da bi bistveno spremenilo potek preiskave, gre zgolj za to, da je s tem preiskava izgubila na kredibilnosti.

Vsi samo čakajo, kaj sledi zdaj oziroma, za katero informacijo se bo še izkazalo, da je bila napačna.

6. Zmedenost glede avtorja zadnjega sporočila Problem pa niso samo zadnje besede, ki so bile izrečene, pač pa tudi to, kdo jih je izrekel. Najprej so trdili, da jih je izrekel kopilot Fariq Abdul Hamid. Nato pa so mnenje spremenili in javnosti sporočili, da preverjajo, ali je zadnje besede izrekel pilot, kopilot ali kdo tretji. Informacija o tem še vedno ni znana.

7. Z zamudo spremenili območje iskanja V petek se je območje iskanja v Indijskem oceanu nenadoma prestavilo 600 milj oziroma skoraj tisoč kilometrov bolj severovzhodno. Zaradi pomanjkanja koordinacije med državami pa je, kot poroča Wall Street Journal, prišlo do tridnevne zamude pri izvedbi te spremembe.

Problem so povzročili predvsem različni podatki. Nekateri so se namreč ukvarjali s podatki satelitov, drugi pa s porabo goriva in zmogljivostjo letala.

Ne spreglejte