Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 9. 2024,
10.30

Osveženo pred

1 ura, 49 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,65
Rusija Ukrajina F-16 Volodimir Zelenski Mikola Oleščuk Oleksij Mes

Natisni članek

Torek, 3. 9. 2024, 10.30

1 ura, 49 minut

Še nerazvozlana uganka: zakaj je strmoglavil ukrajinski F-16?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,65
Ukrajinski F-16 | F-16 velja za odlično letalo za boj proti zračnim napadom. Na fotografiji iz letošnjega avgusta vidimo enega od letal F-16, ki so jih začeli to poletje uporabljati Ukrajinci. Fotografija letala, ki stane nekaj manj kot 60 milijonov evrov, je bila posneta v Ukrajini. | Foto Guliverimage

F-16 velja za odlično letalo za boj proti zračnim napadom. Na fotografiji iz letošnjega avgusta vidimo enega od letal F-16, ki so jih začeli to poletje uporabljati Ukrajinci. Fotografija letala, ki stane nekaj manj kot 60 milijonov evrov, je bila posneta v Ukrajini.

Foto: Guliverimage

V Ukrajini že nekaj dni iščejo vzroke za strmoglavljenje ukrajinskega F-16. Padec letala in smrt enega najbolj izkušenih ukrajinskih pilotov sta že odnesla poveljnika ukrajinskega letalstva. Najprej so domnevali, da je letalo zadela ruska raketa, nato se je pojavila teorija, da so Ukrajinci po pomoti sami sestrelili letalo. A nobene teorije še niso dokazali.

Eno prvih letal F-16, ki jih je dobila Ukrajina, je strmoglavilo v času velikega ruskega napada z raketami, manevrirnimi izstrelki in brezpilotnimi letalniki 26. avgusta. To je bil najhujši ruski zračni napad od začetka vojne v Ukrajini.

Ruska raketa ali prijateljski ogenj?

Ukrajinci so v zrak zaradi napada poslali tudi letala F-16, da bi sestreljevala ruske izstrelke in brezpilotne letalnike. Enega od teh je pilotiral izkušeni pilot Oleksij Mes, ki je sestrelil tri ruske izstrelke in brezpilotno letalo. Poveljniško središče je obvestil, da ima pred seboj še en leteči predmet, nato se je povezava prekinila.

F-16
Novice Ukrajina izgubila bojno letalo F-16

Prva teorija po strmoglavljenju F-16 je bila, da je letalo zadela ruska raketa oziroma manevrirni izstrelek. Nato se je pojavila teorija, da je letalo po nesreči zadel ukrajinski patriot. Gre za tako imenovani prijateljski ogenj, ki v bojnih spopadih ni tako redek.

Ukrajinci in Američani še iščejo vzrok strmoglavljenja

Prvi je o tej teoriji pisal New York Times, ki se je skliceval na neimenovanega zahodnega uradnika, ki je bil seznanjen s preiskavo strmoglavljenja F-16. Isti časopis je nekaj dni pozneje omenil mnenje dveh visokih ameriških vojaških uradnikov, da prijateljski ogenj verjetno ni bil vzrok za strmoglavljenje.

Rafale
Novice Je res počilo med Francijo in Arabci?

Ameriški in ukrajinski strokovnjaki zdaj preučujejo številne mogoče vzroke, od tehnične okvare do napake pilota. Anatolij Hrapčinski, nekdanji častnik ukrajinskih letalskih sil, je izpostavil še eno možnost: deli uničene ruske rakete so morda zadeli F-16 na ranljivo mesto.

Strmoglavljenje odneslo poveljnika ukrajinskega letalstva

Strmoglavljenje letala in smrt enega najbolj izurjenih ukrajinskih pilotov sta pred dnevi že odnesla poveljnika ukrajinskih zračnih sil Mikolo Oleščuka. Pri njegovi odslovitvi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski javno ni navedel nobenega razloga, a domnevajo, da je razlog strmoglavljenje.

Bojno letalo F-16
Novice Zelenski: Prva bojna letala F-16 so v Ukrajini in že v akciji
Francija strmoglavljenje
Novice V Franciji strmoglavili vojaški letali rafale: en pilot preživel, druga dva iščejo
Hrvaški mig-21
Novice Hrvati razkrili, zakaj so v zrak poslali mige
Hrvaška prejela šest bojnih letal rafale
Novice Noro dogajanje: rafali preletavajo Hrvaško, prebili bodo zvočni zid
Rafale
Novice Srbija in Francija ob obisku Macrona v Beogradu sklenili dogovor o dobavi 12 rafalov
Ne spreglejte