Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 12. 2015,
14.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Hrvaška Most HDZ SDP

Ponedeljek, 7. 12. 2015, 14.38

8 let

Se lahko zgodi, da Hrvaške ne bo vodil niti Karamarko niti Milanović?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
HDZ Tomislava Karamarka in SDP Zorana Milanovića imata do konca tedna čas, da Mostu posredujeta svoje kandidate za mandatarja.

Vodja zveze neodvisnih list Most Božo Petrov je na današnjem sestanku z desnosredinsko Domoljubno koalicijo, ki jo vodi HDZ, in levosredinsko koalicijo Hrvaška raste pod vodstvom SDP ponovno pozval k oblikovanju skupne vlade in predlagal, naj premierski položaj zasede nestrankarska oseba, poroča spletni portal hrt.hr.

Na sestanku so se dogovorili, da bosta HDZ in SDP do konca tedna predlagali svoje kandidate za mandatarja.

Oba pričakujeta premierski položaj zase Na predlog Mosta, da naj bi soglašali o nestrankarskemu kandidatu, sta tako Karamarko kot Milanović zahtevala čas za razpravo in odločanje o predlogu v svojih koalicijah. Ob tem sta oba dala vedeti, da pričakujeta premierski položaj zase ter da medsebojno sodelovanje desne Domoljubne koalicije in levosredinske koalicije Hrvaška raste ni realno. Ne zavračajo pa pogajanj z Mostom.

Prvi dve leti eden, drugi dve leti drugi Petrov je med drugim dejal, da ne nasprotujejo predlogom, da bi vlado še naprej vodil Milanović, ali pa da bi jo prevzel Karamarko, če bodo o tem soglašale vse tri strani. Če bi premier postal nekdo iz nestrankarskih krogov, bi bil prvi dve leti prvi podpredsednik iz ene koalicije, prihodnji dve leti pa iz druge, je pojasnil svojo zamisel. Na koncu je HDZ in SDP pozval, naj s svojimi koalicijskimi partnerji v tednu dni predlagata vsaka svojega premierskega kandidata.

Relativna zmagovalka hrvaških parlamentarnih volitev, ki so potekale v začetku novembra, je desna Domoljubna koalicija z 59 poslanskimi mandati, sledita levosredinska koalicija Hrvaška raste s 56 poslanskimi mandati in Most volilnih list z 19 poslanskimi mandati.

Nov krog posvetovanj prihodnji teden Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je izrazila obžalovanje, ker niti med drugim krogom posvetovanj o mandatarju nove vlade ni dobila zagotovila katere od političnih opcij, da si je zagotovila potrebno večino v saboru. Nov krog posvetovanj je napovedala za prihodnji teden.

Ne spreglejte