SiolNET. Novice Svet
0,47

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Še en vrh o brexitu: Kaj lahko Mayeva še pričakuje?

0,47

termometer

Theresa May
Foto: Reuters

Britanska premierka Theresa May bo začela posvete z evropskimi kolegi, da bi dobila dodatna zagotovila glede sporazuma o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije. Z njimi želi prepričati parlament o podpori dogovoru, potem ko je zaradi možnosti njegove zavrnitve za danes predvideno glasovanje v parlamentu preložila za nedoločen čas. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je že opozoril, da prostora za ponovna pogajanja ni.

Britanska permierka Theresa May se namerava pogovoriti še enkrat pogovoriti s kolegi na vrhu Evropske unije. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je sicer še enkrat ponovil, da novih pogajanj o dogovoru ne bo.

Da ni prostora za nova pogajanja, je jasen tudi Juncker. Doseženi dogovor je označil kot najboljši in edini možen. Brexit pa je po njegovih besedah na vrh EU, ki bo v četrtek in petek v Bruslju, prišel kot nenapovedan gost.

Juncker se bo z Mayevo sešel že nocoj, še pred tem pa bo britanska premierka v Haagu obiskala nizozemskega kolegega Marka Rutteja in v Berlinu nemško kanclerko Angelo Merkel.

Z Downing Streeta so sporočili, da se želi premierka pogovoriti o skrbeh, ki so jih izrazili britanski poslanci.

Theresa May Novice Brexit: Theresa May stisnjena ob zid, za to krivi poslance

Preložila glasovanje, ker ne bi dobila podpore

Skoraj gotova, da podpore v parlamentu sporazum ne bo dobil, se je Mayeva v ponedeljek odločila, da končno glasovanje o sporazumu o brexitu preloži in se odpravi na še en krog pogovorov z evropskimi kolegi.

Za največjo težavo v britanskem parlamentu se je izkazala t. i. varovalka o Severni Irski. Gre za rešitev, da bi se v skladu z velikonočnim sporazumom ohranila "mehka" meja med Irsko in Severno Irsko in bi druga pravzaprav ostala del evropske carinske unije, ne britanske, preostali del Otoka pa bi moral izvajati nadzor nad blagom in ljudmi pri prehodu Irskega morja.

O tem vprašanju naj bi se London in EU dogovorila v prihodnjih dveh letih z možnostjo še dveletnega podaljšanja. A razprava v parlamentu je pokazala, da se poslanci bojijo predvsem tega, da bi ta "varovalka" postala stalen režim in da bi to razklalo državo.

Brexit Novice Sodišče EU: Velika Britanija lahko enostransko ustavi brexit

Ni jasno, kaj bi Mayeva lahko še dosegla v Bruslju

Mayeva je v ponedeljek poslancem pojasnila, da bo zdaj v Bruslju skušala dobiti dodatna zagotovila voditeljev preostalih članic EU, da ta varovalka ne bi postala stalna. Vendar pa je nakazala, da dogovorjenega sporazuma z EU ne namerava znova odpirati. Prav tako ni napovedala, kaj konkretno pričakuje, da bo dosegla v Bruslju, in kdaj bi parlament lahko odločal o tem vprašanju. Nakazala je le, da je skrajni rok za to 21. januar.

brexit Novice Brexit: kdo bo na koncu točil solze? #intervju Theresa May Novice Theresa May: Zavrnitev sporazuma o brexitu bi pomenila veliko negotovost

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin