Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 2. 2022,
6.06

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,56

82

Natisni članek

Rusija Ukrajina

Ponedeljek, 28. 2. 2022, 6.06

2 leti, 1 mesec

Janša: Hranilne vloge v Sberbank so varne #vŽivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,56

82

Sberbank | Fotografija je simbolična in ne odraža stanja v Sloveniji. | Foto STA

Fotografija je simbolična in ne odraža stanja v Sloveniji.

Foto: STA

Hranilne vloge državljanov so v podružnici Sberbank v Sloveniji po besedah premiera Janeza Janše varne. "Finančno ministrstvo si skupaj z Banko Slovenije in institucijami EU prizadeva, da bi motnja v poslovanju in prenos vlog na novega lastnika trajala čim krajši čas," je poudaril.

Janša se je, kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, s tem odzval na sporočilo, da se sankcije proti Rusiji zaradi vojaške agresije nad Ukrajino odražajo tudi v bančnem sistemu, posledično pa je bila na ravni Evropske centralne banke in Enotnega odbora za reševanje sprejeta odločitev, da bančna skupina Sberbank Europe, ki ima hčerinsko banko tudi v Sloveniji, prekine poslovanje.

Banka Slovenije je ob tem sporočila, da je bilo sprejeto tudi prehodno obdobje oziroma kratkotrajni moratorij, v katerem se bo za slovensko hčerinsko banko poiskalo hitro in konstruktivno rešitev in na ta način zagotovilo nemoteno poslovanje vsem njenim komitentom. Do srede zjutraj so dvigi in plačila komitentom omejeni na 400 evrov dnevno, več podrobnosti o nadaljnjih korakih bo znanih v torek.

Težave pri nakazilih socialnih transferjev

Finančni minister Andrej Šircelj je po odločitvi o sankcijah zoper rusko banko Sberbank danes zagotovil, da so ob sprejetju sankcij omogočili rešitve, ki bodo zagotavljale varnost varčevalcev, kar je pozdravil. Obenem je spomnil, da varnost prihrankov jamčita tudi sklad za jamstvo vlog in državni proračun.

Iz Gorenjske banke, ki je v lasti srbske AIK banke in ki je novembra podpisala pogodbo o nakupu slovenske veje Sberbank, so medtem sporočili, da je nadaljevanje tega pogodbenega postopka neizvedljivo. Zaradi ukinitve nakazil na banko Sberbank pa se pojavljajo težave pri nakazilu socialnih transferjev na transakcijske račune komitentov te banke.

"3. novembra 2021 je Gorenjska banka d.d., Kranj, podpisala kupoprodajno pogodbo za nakup Sberbank banke d.d. v Sloveniji. V aktualnih razmerah finančnih sankcij proti Rusiji je nadaljevanje tega pogodbenega procesa med Gorenjsko banko d.d., Kranj, in Sberbank banko d.d., Slovenija, neizvedljivo. V dosedanjem postopku Gorenjska banka ni prevzela nobenih pogodbenih obveznosti.

Banka Slovenije opredeljuje ustrezen način reševanja slovenske izpostave Sberbank, ki bo zagotovil nemoteno poslovanje za komitente Sberbank banke. Gorenjska banka nadalje posluje kot neodvisna, samostojna bančna institucija, ki zagotavlja varnost in zanesljivost bančnih storitev v domačem in mednarodnem prostoru," so sporočili iz Gorenjske Banke.

Kaj je še povedal Šircelj

"Varnost prihrankov jamčita sklad za jamstvo vlog, v katerega banke vplačujejo redne letne prispevke, in državni proračun. Ta sklad je bil ustanovljen posebej za zagotavljanje varnosti prihrankov. Poleg tega so prihranki do sto tisoč evrov zavarovani z jamstvom države. To velja tudi za prihranke v Sberbank, d. d.," je sicer še sporočil Šircelj. 

Zaradi ukinitve nakazil na banko Sberbank se pojavljajo težave pri nakazilu socialnih transferjev na transakcijske račune komitentov te banke. Kot so sporočili z ministrstva za delo, je bilo zavrnjenih okoli sto nakazil varstvenih dodatkov, težave pričakujejo tudi pri drugih transferjih. Kot so zagotovili, intenzivno iščejo rešitev.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) je medtem po poročanju Financ danes že nakazal pokojnine 4.273 uživalcem pokojnine, ki imajo račun odprt pri omenjeni banki. Upokojenci tako lahko danes in jutri dvignejo največ 400 evrov.

Upokojenci, ki bodo odprli nov transakcijski račun pri drugi banki, morajo to do 5. marca sporočiti Zpizu pisno, in sicer je treba sporočiti osebne identifikacijske podatke ter točne podatke o novem bančnem računu z nazivom in naslovom banke. Zahtevek mora lastnoročno podpisati uživalec oziroma njegov zakoniti zastopnik, če gre za mladoletno osebo, ali skrbnik oziroma pooblaščenec.

Ob tem spletne Finance poročajo tudi, da so komitenti Sberbank, ki so zaposleni v državni upravi, že prejeli obvestilo, naj takoj odprejo nov transakcijski račun za izplačilo plače oziroma naj to storijo do petka. Takšna priporočila so dali tudi nekateri zasebni delodajalci.

"Za komitente slovenske Sberbank banke to pomeni, da se s ponedeljkom zjutraj do srede zjutraj poslovanje banke omeji zgolj na poslovanje s plačilnimi karticami. Ostale storitve začasno ne bodo na voljo, poslovalnice bodo zaprte. V tem času bomo poiskali ustrezen način reševanja banke, ki bo zagotovil nemoteno poslovanje za vse komitente banke," so zapisali pri Banki Slovenije.

Ob tem so še pojasnili, da je Sberbank edina banka v slovenskem bančnem sistemu, ki ima rusko lastništvo, vse druge banke pa poslujejo kot običajno.

Kaj bodo storile slovenske politične stranke?
Pri Sberbank imata poseben predvolilni račun odprti stranki SDS in SNS. Te račune so stranke šele začele odpirati. Glede na dogajanje bosta obe najverjetneje primorani odpreti račune pri drugih bankah. Večina političnih strank, ki so do zdaj odprle račune, ima te račune pri Delavski hranilnici, ki tradicionalno velja za cenovno zelo ugodno.
sberbank | Foto: Ajpes Foto: Ajpes

Poslovalnice Sberbanke v Sloveniji zaprte, mogoče le kartično poslovanje

Zaradi sankcij, ki so jih v Evropi uvedli proti Rusiji zaradi napada na Ukrajino, je poslovanje ruske banke Sberbank v Sloveniji omejeno le še na kartično poslovanje. Kot so danes še sporočili iz Banke Slovenije, preostale storitve te banke začasno niso na voljo, poslovalnice so zaprte. Podrobnejša pojasnila bodo na voljo v torek.

ECB: Evropska podružnica Sberbank bo verjetno propadla

Evropska podružnica ruske banke Sberbank "bo propadla ali verjetno propadla", kot tudi njene izpostave v Sloveniji in na Hrvaškem. Zaradi poslabšanja likvidnosti namreč v prihodnje verjetno ne bo mogla pravočasno poplačati svojih dolgov, je danes sporočila Evropska centralna banka.

Sberbank Europe AG, ki ima sedež v Avstriji, in njeni hčerinski družbi na Hrvaškem in v Sloveniji so "izkusile znatne odlive vlog zaradi vpliva geopolitičnih napetosti na njihov ugled", so še zapisali v sporočilu, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Dvigi so privedli do poslabšanja likvidnosti banke in ni razpoložljivih sredstev, so opozorili pri ECB. Proti ruskim bankam so bile uvedene tudi ostre sankcije zaradi ruskega napada na Ukrajino.

Avstrijski regulator je uvedel moratorij na evropsko hčerinsko družbo Sberbanke, ki zato ne more izvesti nikakršnega umika, prenosa ali druge transakcije vsaj do srede, 2. marca. Po navedbah avstrijske tiskovne agencije APA je edina izjema od moratorija na izplačila za komitente, ki lahko za zagotovitev osnovnih dnevnih potreb dvignejo največ sto evrov na dan.

Ne spreglejte