Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 3. 2016,
8.14

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Hillary Clinton Donald Trump Bernie Sanders

Sreda, 9. 3. 2016, 8.14

6 let, 7 mesecev

Sanders presenetil Clintonovo, Trump melje naprej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Med demokrati je Clintonova z veliko prednostjo zmagala v Misisipiju, senator Sanders jo je tesno premagal v Michiganu, Donald Trump pa je med republikanci osvojil obe zvezni ameriški državi.

Najbolj je presenetil Bernard Sanders, saj so ankete pred volitvami zanesljivo zmago napovedovale nekdanji državni sekretarki Hillary Clinton, Sanders pa je slavil s 50 odstotki proti 48.

Sandersova zmaga njegovi kampanji daje novo energijo

Z zmago je Sandersova kampanja dobila nov zagon. Do zdaj je z veliko razliko izgubljal pri temnopoltih volivcih, v Michiganu pa le z razliko dva proti ena. Michigan je tudi največja in najbolj raznolika država, v kateri je do zdaj zmagal. Za njegovo zmago so bili ključni nezadovoljni belopolti pripadniki delavskega razreda.

Analitiki ocenjujejo, da je Sanders demokrate obrnil na svojo stran zaradi svojega sporočila proti neenakostim in zaradi Clintonove, ki ga je obtožila, da je glasoval proti reševanju avtomobilske industrije na višku zadnje finančne krize. Sanders je glasoval proti predlogu zakona o reševanju bank in avtomobilske industrije skupaj, pozneje pa je v senatu glasoval za podporo avtomobilski industriji posebej.

Med republikanci je Trump slavil z zanesljivo prednostjo

Na republikanski strani presenečenj v Misisipiju in Michiganu ni bilo, saj je Trump slavil zanesljivo. V Michiganu je prejel 36,5 odstotka, v Misisipiju pa 47,3 odstotka, v obeh državah je z desetimi odstotki prednosti premagal zveznega senatorja iz Teksasa Teda Cruza, ki se je v Michiganu za drugo mesto do konca boril z guvernerjem Ohia Johnom Kasichem, v Idahu pa je po uvodnih rezultatih celo vodil.

Na Havajih je med republikanci zmagal Trump, v Idahu Cruz

Na Havajih je Trump glede na izide po skoraj vseh preštetih glasovnicah prejel 45 odstotkov glasov, Cruz pa 31 odstotkov. V Idahu je Cruz premagal Trumpa.

Ne spreglejte