Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 5. 2019,
15.32

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Matteo Salvini afera sojenje Italija

Četrtek, 30. 5. 2019, 15.32

4 leta, 10 mesecev

Salvinijev zaupnik obsojen na tri leta in pet mesecev zapora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Matteo Salvini | Sodišče v Genovi je tesnega zaupnika Mattea Salvinija zaradi poneverb obsodilo na tri leta in pet mesecev zapora. | Foto Reuters

Sodišče v Genovi je tesnega zaupnika Mattea Salvinija zaradi poneverb obsodilo na tri leta in pet mesecev zapora.

Foto: Reuters

Po volilni zmagi na evropskih volitvah v Italiji se je italijanski notranji minister in vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini znašel v hudem škandalu. Sodišče v Genovi je namestnika prometnega ministra Edoarda Rixija, ki velja za tesnega Salvinijevega zaupnika, zaradi poneverb obsodilo na tri leta in pet mesecev zapora. Rixi je po obsodbi odstopil in napovedal pritožbo.

Ob tem je izrazil prepričanje, da bo dokazal svojo nedolžnost. Sodišče je Edoardu Rixiju poleg zaporne kazni izreklo tudi dosmrtno prepoved opravljanja javne službe in zaplembo 56.800 evrov.

mattea salvini
Novice Bruselj od Italije spet zahteva pojasnila o proračunu

Obsojeni Rixi velja za tesnega Salvinijevega zaveznika

Rixija, ki je član Lige pod vodstvom Mattea Salvinija, je obtožnica bremenila, da je med letoma 2010 in 2012 javni denar porabil za zasebne izdatke, med drugim za potovanja in obiske restavracij. Na tak način naj bi se Rixi okoristil za 20 tisoč evrov. Del vsote je medtem sicer vrnil, a to ne izniči njegove odgovornosti, je poudaril sodnik.

Poleg Rixija se mora v istem sodnem procesu zagovarjati še 19 članov regionalnega parlamenta Ligurije, katerega član je bil v preteklosti tudi Rixi. Salvini je po Rixijevem odstopu dejal, da verjame v nedolžnost svojega zaupnika, in mu ponudil delovno mesto predstavnika Lige za transport.

Orban vidi majhne možnosti za zavezništvo s Salvinijem

Stranka Fidesz madžarskega premierja Viktorja Orbana je danes nakazala, da ni zelo verjetno, da bo v novi sestavi Evropskega parlamenta pristala v politični skupini skupaj z Ligo pod vodstvom prej omenjenega Mattea Salvinija. Kot je v Budimpešti dejal vodja Orbanovega kabineta Gergely Gulyas, obstajajo le majhne možnosti, da bi Fidesz prestopil v Salvinijevo skupino.

Ne spreglejte