Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 5. 2019,
16.24

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

dolg proračun Evropska komisija Italija

Sreda, 29. 5. 2019, 16.24

4 leta, 11 mesecev

Bruselj od Italije spet zahteva pojasnila o proračunu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
mattea salvini | Evropska komisija bo od Italije zahtevala nova pojasnila o italijanskem proračunu za letošnje leto. Na fotografiji italijanski notranji minister Matteo Salvini.

Evropska komisija bo od Italije zahtevala nova pojasnila o italijanskem proračunu za letošnje leto. Na fotografiji italijanski notranji minister Matteo Salvini.

Italijanska vlada bo po neuradnih informacijah od Evropske komisije danes prejela pismo, v katerem bo ta zahtevala pojasnila o letošnjem proračunu, ki je v nasprotju s pravili EU. To bi lahko spet sprožilo postopek, ki je bil po lanski potrditvi ustreznega proračuna sicer videti končan.

Tudi italijanski notranji minister in podpredsednik vlade Matteo Salvini je v torek izrazil pričakovanje, da bodo v Bruslju Italijo zaradi prevelikega javnofinančnega primanjkljaja in zadolženosti kaznovali s tremi milijardami evrov kazni.

"V času, ko brezposelnost med mladimi v nekaterih regijah dosega 50 odstotkov, nam nekdo iz Bruslja na podlagi starih pravil nalaga tri milijarde evrov kazni. Vso svojo energijo bom vložil v spremembo teh starih pravil," je dejal Salvini.

Makedonija
Novice Bruselj si želi začetka pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo

Italijanski dolg lani znašal 132 odstotkov BDP

Prihodnji teden naj bi Evropska komisija priporočila sprožitev postopka proti Italiji zaradi previsokega javnega dolga. Ta je lani znašal 132,2 odstotka italijanskega BDP, kar je precej nad 60 odstotki, kolikor naj bi v najslabšem primeru znašal po evropskih pravilih.

"V času, ko brezposelnost med mladimi v nekaterih regijah dosega 50 odstotkov, nam nekdo iz Bruslja na podlagi starih pravil nalaga tri milijarde evrov kazni," je do Evropske komisije kritičen italijanski notranji minister Matteo Salvini. | Foto: Reuters "V času, ko brezposelnost med mladimi v nekaterih regijah dosega 50 odstotkov, nam nekdo iz Bruslja na podlagi starih pravil nalaga tri milijarde evrov kazni," je do Evropske komisije kritičen italijanski notranji minister Matteo Salvini. Foto: Reuters

Rezultat postopka, katerega sprožitev morajo potrditi finančni ministri EU, bi lahko bila kazen v višini do 0,2 odstotka državnega BDP, kar bi za Italijo pomenilo do tri milijarde evrov.

Takšna kazen je Italiji grozila že lani, ko je v Bruselj poslala neustrezen predlog proračuna, a ga je nato po vročih polemikah z Brusljem popravila. Sprva je proračun za leto 2019 predvideval javnofinančni primanjkljaj v višini 2,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), zdaj pa je minus 2,04-odstoten.

Angela Merkel
Novice Kdo bo zasedel ključne položaje? Merklova podpira Webra, Macron ima svoje favorite.

Moscovici zatrjuje, da Italiji niso popuščali

Novi proračun še vedno predvideva znižanje minimalne upokojitvene starosti ob 38 letih delovne dobe s 67 na 62 let. Uvaja tudi zajamčena minimalna sredstva v vrednosti 780 evrov na mesec za 1,7 milijona italijanskih najrevnejših družin. Ta ukrep je skupno vreden 7,1 milijarde evrov.

Evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve Pierre Moscovici je na družbenem omrežju Twitter po decembrski potrditvi popravljenega proračuna napovedal natančno spremljanje njegovega izvajanja. Zatrdil je tudi, da je šlo v dialogu z Rimom vedno za spoštovanje skupnih pravil, ne za posamične ukrepe.

evropski parlament
Novice V Evropskem parlamentu najmočnejša ostaja EPP, največ pridobili liberalci #video
Ne spreglejte