SiolNET. Novice Svet
0,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kdo bo zasedel ključne položaje? Merklova podpira Webra, Macron ima svoje favorite.

0,18

termometer

Angela Merkel
Nemška kanclerka Angela Merkel je ob prihodu na izredni vrh EU izrekla podporo vodilnemu kandidatu EPP Manfredu Webru. Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je ob prihodu na današnji izredni vrh EU v Bruslju, ki bo dva dni po evropskih volitvah prvič razpravljal o imenovanjih na ključne vodilne položaje v Uniji, podprla koncept vodilnih kandidatov in vodilnega kandidata svoje desnosredinske evropske družine EPP Manfreda Webra.

Voditelji držav članic EU bodo danes sprožili proces imenovanj na ključne vodilne položaje v Uniji. Po neuradnih napovedih je za zdaj pričakovati le več jasnosti glede upoštevanja koncepta vodilnih kandidatov pri odločanju o predsedniku Evropske komisije. Odločitve so predvidene junija, najprej pa naj bi voditelji danes razčistili proces odločanja o predsedniku komisije.

V Uniji namreč ni strinjanja glede koncepta vodilnih kandidatov, po katerem naj bi predsednik komisije postal vodilni kandidat zmagovalke volitev. Parlamentu ta koncept koristi, saj krepi njegovo moč, a tudi tam ni enotnega mnenja o njem. Predsednik Evropske komisije potrebuje dvojno večino, torej kvalificirano večino voditeljev članic Unije in absolutno večino Evropskega parlamenta oziroma 376 glasov evropskih poslancev.

Komisar kandidati Novice Po volitvah nova tekma: koga ponujajo Šarcu? #video

Macron omenil Vestagerjevo, Barnierja in Timmermansa

Francoski predsednik Emmanuel Macron je ob prihodu na srečanje poudaril, da prvič v zgodovini parlamenta ni večine dveh strank in da je treba nujno zgraditi nekaj novega. Poudaril je tudi, da se je danes treba osredotočiti na bistvo, na prioritete, še zlasti na podnebne spremembe, model rasti za ljudi in varnost, ter da morajo kandidati za vodilne položaje utelešati te ambicije.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je med možnimi kandidati za vodilne položaje v EU omenil Danko Margrethe Vestager, Francoza Michela Barnierja in Nizozemca Fransa Timmermansa. Francoski predsednik Emmanuel Macron je med možnimi kandidati za vodilne položaje v EU omenil Danko Margrethe Vestager, Francoza Michela Barnierja in Nizozemca Fransa Timmermansa. Foto: Reuters

Kljub temu je med možnimi kandidati za vodilne položaje v EU mimogrede omenil dansko liberalko Margrethe Vestager, francoskega konservativca Michela Barnierja in nizozemskega socialista Fransa Timmermansa. V Bruslju sicer krožijo neuradne informacije, da bi lahko Macron, ki nasprotuje konceptu vodilnih kandidatov, danes predlagal nabor imen za položaj predsednika komisije, vključno s posamezniki, ki niso vodilni kandidati.

Za razliko od Macrona predsednik Evropskega sveta Donald Tusk na današnjem srečanju pozorno posluša evropske voditelje. Dobiti želi čim jasnejšo sliko želja v povezavi z geografskim, demografskim, spolnim in političnim ravnotežjem, ki jih je potrebno upoštevati pri imenovanjih na ključne vodilne položaje v EU, so pojasnili viri v Bruslju.

Evropski parlament Novice Evropske volitve nakazale prelomnico in nove trende v EU

Višegrajska skupina naj bi podpirala Slovaka Šefčoviča

Češka, Slovaška, Poljska in Madžarska, ki sestavljajo višegrajsko četverico, naj bi medtem za prihodnjega predsednika Evropske komisije po poročanju čeških medijev predlagale dosedanjega slovaškega podpredsednika komisije Maroša Šefčoviča.

Eden od čeških časnikov je poročal, da naj bi bile omenjene države za prihodnjega predsednika Evropske komisije pripravljene podpreti Francoza Michela Barnierja ali pa podpredsednico Svetovne banke Kristalino Georgievo, če bi na drugi strani Šefčovič postal prihodnji visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko.

Slovenski premier Marjan Šarec je na današnjem vrhu EU v Bruslju izrekel podporo danski liberalki Margrethe Vestager. Slovenski premier Marjan Šarec je na današnjem vrhu EU v Bruslju izrekel podporo danski liberalki Margrethe Vestager. Foto: Bojan Puhek

Češki premier Andrej Babiš je že zanikal, da bi višegrajske države sprejele tovrsten dogovor. Novinarjem je pojasnil, da bi si višegrajska četverica sicer želela, da bi imela katerega od vodilnih položajev v EU, vendar je zanikal, da bi na tem položaju videli Šefčoviča. 52-letni Slovak je član Evropske komisije od leta 2009, trenutno pa je zadolžen za energetsko politiko. Kazal je ambicije, da bi postal vodilni kandidat socialistov na evropskih volitvah, a je nato pri tem podprl Nizozemca Fransa Timmermansa.

evropski parlament Novice V Evropskem parlamentu najmočnejša ostaja EPP, največ pridobili liberalci #video

Šarec podpira dosedanjo dansko komisarko Vestagerjevo

Slovenski premier Marjan Šarec je danes v Bruslju potrdil nasprotovanje sistemu vodilnih kandidatov in izrekel podporo danski liberalki Margrethe Vestager v bitki za vodilne položaje v EU. "Naša kandidatka je Margrethe Vestager. Menimo, da je primerna za najvišjo funkcijo," je poudaril Šarec, ki o drugih možnostih danes ni želel govoriti.

V evropski liberalni družini Alde ne podpirajo sistema vodilnih kandidatov, po katerem naj bi predsednik Evropske komisije postal eden od vodilnih kandidatov evropskih strank za volitve, je ob prihodu na izredni vrh EU spomnil Šarec, ki bo dva dni po evropskih volitvah prvič razpravljal o imenovanjih na ključne vodilne položaje v EU.

Na vprašanje, kdo je njegov kandidat oziroma kandidatka za evropskega komisarja iz Slovenije, je Šarec odgovoril le, da "še nismo tako daleč". Premier prav tako ni želel napovedovati sporočila tega vrha, na vprašanje, ali se strinja z nekaterimi, ki menijo, da desnosredinska EPP nima več moči za vodenje, pa je odgovoril, da zagotovo ne more biti tako, kot je sedaj, "ko so v rokah EPP vse funkcije, saj to ni dobro".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin