Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 12. 2021,
14.32

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

16

Natisni članek

sodišče Gruzija Vladimir Putin Rusija Nemčija

Sreda, 15. 12. 2021, 14.32

2 leti, 4 mesece

Nemško sodišče: Putin je ukazal umor moškega v Berlinu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

16

Sodišče v Berlinu je danes 56-letnega Rusa, ki naj bi bil sodelavec ruske obveščevalne službe (FSB), obsodilo na dosmrtno zaporno kazen zaradi umora gruzijskega državljana čečenskega porekla sredi Berlina. Sodišče je Rusa spoznalo za krivega pogodbenega umora, izvedenega v imenu FSB, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Umor se je zgodil 23. avgusta 2019 v parku Kleiner Tiergarten. Po mnenju tožilstva je šlo za dejanje maščevanja zoper gruzijskega državljana.

"Ruske državne oblasti so odredile likvidacijo žrtve," je danes dejal predsedujoči sodnemu senatu Olaf Arnoldi, ki se je strinjal s tožilstvom, da je bil umor skrbno načrtovan. Umor je bil maščevanje za nasprotovanje Kremlju, je dodal sodnik.

sodišče nemčija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Lidia Glavina
Novice KPK našla odgovorne za 54 tisoč evrov odpravnine Glavinovi #video

Gruzijec od leta 2016 živel v Nemčiji

Gruzijec je od konca leta 2016 živel v Nemčiji kot prosilec za azil. Ruske oblasti so ga označile za državnega sovražnika in terorista zlasti zaradi domnevnega boja na strani separatistov v Čečeniji.

Nemško tožilstvo je na sojenju vztrajalo, da je Rus, ki je zagrešil umor, častnik ruske notranje obveščevalne službe FSB. V Berlin je odpotoval z lažno identiteto, da bi izvedel naročeni umor.

Sodišče
Novice Ustavno sodišče vabi Kučana, Peterleta in Jerovška pa ne

Sodniki obrambe Christian Koch, Ingmar Pauli in Robert Unger čakajo na izzid sodbe. | Foto: Reuters Sodniki obrambe Christian Koch, Ingmar Pauli in Robert Unger čakajo na izzid sodbe. Foto: Reuters

Obtožnica temelji na vprašljivih dokazih

Ob začetku sojenja je obtoženec prek svojih odvetnikov izjavil, da mu je ime Vadim S., da je star 50 let in je gradbeni inženir. Zanikal je kakršnokoli povezavo z rusko obveščevalno službo. Njegovi odvetniki pa so vseskozi trdili, da obtožnica temelji na zelo vprašljivih dokazih.

Sodba bo verjetno še dodatno zaostrila nemško-ruske odnose. Po umoru je nemška vlada obtožila Rusijo nesodelovanja v preiskavi in izgnala dva uslužbenca ruskega veleposlaništva v Berlinu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je umorjenega Gruzijca označil za bandita in morilca. Te navedbe pa so po mnenju nemškega tožilstva le potrdile, da je Gruzijec v ruskih vladnih krogih veljal za terorista.

SB Jesenice covid
Novice Aktualno o koronavirusu: to sporoča slovenski znanstvenik #video
Ne spreglejte