SiolNET. Novice Svet
2,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ruska pevka se je preoblekla v dostavljavko hrane in pobegnila iz Rusije

2,38

termometer

Maria AlYokhina |  Maria V. Aljohina je članica protestne punk rock skupine Pussy Riot.  | Foto: Reuters
Maria V. Aljohina je članica protestne punk rock skupine Pussy Riot.  Foto: Reuters

Politična aktivistka in pevka Maria V. Aljohina se je borila proti režimu ruskega predsednika Vladimirja Putina in zaradi tega večkrat pristala tudi za zapahi. Zaradi grožnje, da bo pristala v kazenski koloniji, se je odločila zapustiti Rusijo. Da bi lahko pobegnila, se je preoblekla v dostavljavko hrane, je povedala v intervjuju za New York Times. 

Maria V. Aljohina je pozornost ruskih oblasti in sveta pritegnila, ko je njena umetniška skupina Pussy Riot v moskovski katedrali organizirala protest proti predsedniku Vladimirju Putinu. Zaradi protesta je bila leta 2012 obsojena na dve leti zaporne kazni. Kljub temu je nadaljevala svoj boj proti Putinovemu režimu.

V lanskem letu je zaradi svojih aktivističnih akcij šestkrat pristala v zaporu, vsakič po 15 dni. Tudi zaradi ruske invazije na Ukrajino so se grožnje proti aktivistom v državi v zadnjem času še zaostrile. Aprila so tako oblasti naznanile, da se bo hišni pripor spremenil v 21-dnevni pripor v kazenski koloniji. Ker bi takšna usoda doletela tudi Mario V. Aljohino, se je ob tej novici odločila, da vsaj začasno zapusti Rusijo.

"Srečna sem, da mi je uspelo, in še zdaj ne morem verjeti, da sem to res naredila," je v intervjuju za New York Times povedala Maria V. Aljohina. 

Iz države pobegnila preoblečena v dostavljavko hrane

A njena pot ni bila lahka. Da se je izognila moskovski policiji, se je preoblekla v dostavljavko hrane. Na pot se je odpravila brez mobilnega telefona, da se je izognila sledenju. Prijatelj jo je pričakal na meji z Belorusijo, nato pa je potrebovala še teden dni, da je prispela v Litvo. Imela je zaveznike v Evropi, ki so si prizadevali za njeno pot na svobodo, brez njih ji verjetno ne bi uspelo. Prijatelji so ji uredili potni list, ki ji zagotavlja enak status državljanke EU in s katerim je lahko vstopila v Litvo. 

Njena partnerica in kolegica iz skupine Pussy Riot Ljuša Štein je na Twitterju objavila fotografijo Aljohine, oblečene v zeleno uniformo dostavljavcev hrane. Ob tem je zapisala, da Aljohina ni pobegnila iz Rusije, ampak se je odpravila na turnejo za zbiranje denarja za Ukrajino, ki se bo začela s koncertom 12. maja v Berlinu.

"Rusija je navzven videti kot velik demon, a je povsem neorganizirana. Desna roka ne ve, kaj počne leva roka. Rusija nima več pravice obstajati," je še povedala v intervjuju. 

Kljub rednemu nadzoru in pritiskom oblasti je želela ostati v Rusiji. Zdaj pa se je pridružila več deset tisoč Rusom, ki so pobegnili po začetku invazije na Ukrajino. V intervjuju je sicer poudarila, da upa, da se bo vrnila v Rusijo, a ne ve, kako bi se to lahko zgodilo, saj so aktivisti zaprti ali prisiljeni v izgnanstvo.

putin Novice Putin na proslavi s sliko očeta, v zadnjih urah več kot 200 napadov na Ukrajino #vŽivo Zelenski Novice Zelenski: Nimamo dovolj orožja za osvoboditev Mariupola #vŽivo Vladimir Putin Novice Sta to državi, ki gresta Putinu poleg Ukrajine najbolj na živce?

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin