Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 5. 2022,
6.09

Osveženo pred

1 leto, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

176

Natisni članek

Vladimir Putin Rusija Ukrajina

Ponedeljek, 9. 5. 2022, 6.09

1 leto, 12 mesecev

Putin na proslavi s sliko očeta, v zadnjih urah več kot 200 napadov na Ukrajino #vŽivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

176

75. dan ruske invazije na Ukrajino.Ruski predsednik Vladimir Putin se je danes v Moskvi na vojaški paradi ob 77. obletnici zmage Sovjetske zveze nad nacistično Nemčijo v sprevodu sprehodil s sliko svojega očeta in vojnega veterana Vladimirja Spiridonoviča Putina. Evropska komisija bo prihodnji mesec razpravljala in izrazila mnenje o članstvu Ukrajine v EU, je povedala njena predsednica Ursula von der Leyen. Medtem ko iz Ukrajine prihajajo poročila o novih žrtvah, svet spremlja dogajanje v Moskvi. Danes je v ruski prestolnici namreč slavnostna vojaška parada ob dnevu zmage nad nacizmom v drugi svetovni vojni. Rusko in mednarodno javnost je nagovoril tudi predsednik Vladimir Putin.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva:

20.33 Ukrajina trdi: V prazne domove ...
20.28 V zadnjih urah več kot 200 napadov na Ukrajino
18.13 Nekdanji ukrajinski predsednik Porošenko: To ni dan zmage, ampak parada poraza
18.00 Putin na paradi s sliko svojega očeta
17.51 Ruske sile okrepile napade v Donbasu in v Odesi
17.35 EU razpravlja o članstvu Ukrajine v EU
16.03 Izstrelki zadeli središče mesta v regiji Doneck
15.17 Michel moral med obiskom Odese zaradi raketnega napada poiskati zavetje
14.59 V Mariupolu ob dnevu zmage razvili prapore
13.13 Rusija poroča o novih napadih na Ukrajino
12.16 Ruski naftni direktor umrl pri šamanu: "Krive so strupene žabe"
10.55 Vojaška parada v Moskvi
10.46 Zelenski: Rusi poškodovali skoraj 200 ukrajinskih spomenikov kulturne dediščine
9.17 "Za vojno v Ukrajini je kriv Zahod, ki je moralno nazadoval"
9.13 Zelenski odlikoval psa za odkrivanje min
6.54 Bo Putin danes napovedal vojno?
6.46 Zelenski: Ukrajina je del svobodnega sveta, Rusija izolirana
6.01 "Putinov režim posnema naciste"

20.33 Ukrajina trdi: V prazne domove ...

Ukrajina trdi, da je želela ruska vojska v prazne domove v okupiranem mestu Keršon vseliti pripadnike svoje vojske. Kijev trdi, da so stavbe v dveh četrtih popisovali, prazne pa pregledovali.

20.28 V zadnjih urah več kot 200 napadov na Ukrajino

Kmalu po govoru ruskega predsednika Vladimirja Putina ob obletnici dneva zmage nad nacistično Nemčijo v Moskvi je rusko obrambno ministrstvo sporočilo, da so v zadnjih nekaj urah v Ukrajini izvedli več kot 200 napadov. Z raketami in topništvom so napadli položaje vojakov in skladišča z vojaško opremo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V več kot 200 napadih na Ukrajino naj bi bilo ubitih približno 350 ukrajinskih vojakov, je povedal tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Igor Konašenkov. Informacij ni mogoče neodvisno preveriti, poudarja dpa.

Konašenkov je še dejal, da so uničili protiletalski raketni sistem S-300 v regiji Harkov na vzhodu Ukrajine, in dodal, da so ruske sile z raketami obstreljevale tudi območje v bližini mesta Odesa ob Črnem morju.

Po tistem, ko je v ruske roke padlo mesto Popasna na območju Luganska, se zdaj nadaljuje silovito rusko obstreljevanje Donbasa na vzhodu Ukrajine, poroča BBC. Okoli mest Rubižne in Bilohorivka naj bi se odvijali ostri spopadi. Ruske sile so po besedah župana Slovjanska obstreljevale tudi središče tega mesta.

Guverner Mikolajeva pa je sporočil, da je bilo območje ponoči priča številnim napadom, ki jih je bilo več kot običajno. Ubitih in ranjenih je bilo več ljudi, še navaja BBC.

Nadaljujejo se tudi ruski napadi na jeklarno Azovstal v sicer povsem uničenem pristaniškem mestu Mariupol. Tovarno še naprej branijo ukrajinski borci, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Ruski napadalci naj bi tudi poskušali uničiti most, ki ga uporabljajo za evakuacijo, je na Telegramu objavil svetovalec župana Mariupola Petro Andrijuščenko, ta je pri tem objavil tudi videoposnetek eksplozij v prostorih jeklarne.

18.13 Nekdanji ukrajinski predsednik Porošenko: To ni dan zmage, ampak parada poraza

"Ta parada v Moskvi je dodaten kazalnik tega, da je Putin popolnoma nor, živi v povsem drugem svetu, v drugem vesolju," je za Sky News parado na dan zmage komentiral Petro Porošenko.

"To je ukrajinska zemlja in nima nič opraviti s teboj in mi te sovražimo," je v odzivu na vojno stanje dejal Porošenko. "Dejal je, da nasprotuje Natu, jaz pa mu odgovarjam, da je Nato tu zaradi varnosti držav članic, ne zato, da ti nasprotuje. Mar zato poskušaš napasti vse, vključno z državami članicami Nata?" je še dodal Porošenko.

18.00 Putin na paradi s sliko svojega očeta

Ruski predsednik Vladimir Putin se je danes v Moskvi na vojaški paradi ob 77. obletnici zmage Sovjetske zveze nad nacistično Nemčijo v sprevodu sprehodil s sliko svojega očeta in vojnega veterana Vladimirja Spiridonoviča Putina.

V govoru je čestital veteranom in pozval k minuti molka za vse Ruse, ki so bili ubiti v drugi svetovni vojni, pa tudi za vojake, ki se borijo za Rusijo v Donbasu.

Prav tako je Putin v Ukrajini povzročil ogorčenje, ko je v Moskvi položil cvetje na spomenik veteranom, tudi iz ukrajinskih mest Kijev in Odesa. Pri tem je ukrajinska odvetnica Larisa Denisenko predsednikovo dejanje opisala kot "pokvarjeno" in naznanila, da je bil medtem v Kijevu znova sprožen preplah za zračne napade.

Na tradicionalni paradi v Moskvi je sicer korakalo približno 11 tisoč vojakov, mogoče pa je bilo videti tudi tanke in preostalo vojaško opremo.

Pred dnevom zmage so ruske letalske sile opravljale vaje nad Rdečim trgom, tudi v obliki črke Z, ki predstavlja simbol vojaške invazije na Ukrajino. Danes pa so ruski mediji sporočili, da je bil del parade, ki naj bi se odvijala v zraku, odpovedan. Razlog za odpoved so bile po navedbah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova slabe vremenske razmere.

Mestno središče je ob začetku vojaške parade, ki se je je udeležilo na tisoče vojakov, spominjalo na trdnjavo. Na tribuni na Rdečem trgu je sedelo več sto veteranov, rusko vodstvo in poglavar ruske pravoslavne cerkve patriarh Kiril. Prisoten pa ni bil noben tuji voditelj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V uvodnem delu govora se je Putin zahvalil borcem, ki sodelujejo v "posebni vojaški operaciji" v Ukrajini, in dejal, da se bojujejo za varnost Rusije. Hkrati je znova poskušal upravičiti rusko invazijo in pri tem povedal, da se je v zadnjem letu zgodilo nekaj večjih napetosti z zvezo Nato in preostalimi evropskimi državami, poroča BBC.

"Rusija je pred invazijo večkrat pozvala Evropo, naj najde pošten kompromis, in si prizadevala doseči dogovor o mednarodni varnostni rešitvi, vendar nam niso prisluhnili. V Kijevu so govorili, da bi lahko dobili jedrsko orožje, Nato pa je začel raziskovati ozemlja v naši bližini in to je postala očitna grožnja naši državi in našim mejam. Vse nam je govorilo, da se bo treba boriti," je dejal.

Pri tem je poudaril, da je Zahod vselej imel drugačne načrte, pripravljal pa naj bi tudi posebno operacijo v regiji Donbas na vzhodu Ukrajine, kjer so po Putinovih besedah zdaj zbrane ruske enote. Zaradi tega, je dejal ruski predsednik, je bila invazija nujen in pravilen ukrep.

17.51 Ruske sile okrepile napade v Donbasu in v Odesi

Na vzhodu Ukrajine se nadaljujejo srditi boji, Rusija z artilerijo še vedno obstreljuje predele v Donbasu in v Odesi. Izstrelki so se kljub policijski uri nadaljevali in prisilili tudi predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela, da je na obisku poiskal zavetje.

17.35 EU razpravlja o članstvu Ukrajine v EU

Evropska komisija bo prihodnji mesec razpravljala in izrazila mnenje o članstvu Ukrajine v EU, je povedala njena predsednica Ursula von der Leyen. Pogovarjala se je tudi z ukrajinskim predsednikom Zelenskim o evropski poti njegove države in dodala, da se veseli odgovorov na vprašanja o članstvu Ukrajine v EU.

16.03 Izstrelki zadeli središče mesta v regiji Doneck

Župan mesta Slavjansk je potrdil, da so ruske rakete zadele središče mesta, oblasti pa še proučujejo razmere.

15.17 Michel moral med obiskom Odese zaradi raketnega napada poiskati zavetje

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je ob dnevu Evrope nenapovedano obiskal Odeso v znak solidarnosti EU z ukrajinskim ljudstvom. Sprejel ga je ukrajinski premier Denis Šmihal, vendar je moral srečanje zaradi raketnega napada na to južno pristaniško mesto začasno prekiniti in se zateči na varno, so povedali viri pri EU.

Raketni napad se je zgodil, ko se je Michel na pogovorih srečal s premierjem Šmihalom. Udeleženci so morali prekiniti srečanje in poiskati zavetje, "medtem ko so rakete znova udarile na območje Odese", so pojasnili viri pri EU.

Pogovori s Šmihalom, na katerih je prek videopovezave sodeloval tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, so se osredotočili na to, kako lahko EU še naprej podpira Ukrajino pri spopadanju s humanitarnimi, gospodarskimi in vojaškimi izzivi zaradi ruske invazije. Tema pogovorov je bil tudi načrtovani solidarnostni sklad za obnovo Ukrajine, so še navedli.

Michel je na Twitterju objavil fotografije z obiska, na katerih je skupaj s Šmihalom. "Prišel sem praznovat dan Evrope v Odesi, mestu, kjer je Puškin dejal, da lahko čutiš Evropo," je zapisal. "In kjer danes ukrajinsko ljudstvo ščiti svoje spomenike pred naboji in raketami ter svojo svobodo pred rusko agresijo," je dodal.

Michel je obiskal tudi pristanišče v Odesi in se seznanil s posledicami ruske blokade Črnega morja, zaradi česar je v pristanišču obtičalo na tone žit. Srečal se je tudi z vodjo ukrajinske mornarice, ki ga je seznanil s škodo, nastalo zaradi ruskih raketnih napadov na mesto.

14.59 V Mariupolu ob dnevu zmage razvili prapore

Devetega maja praznujemo dan zmage nad fašizmom in nacizmom. Od vstopa v Evropsko unijo se na današnji dan praznuje tudi dan Evrope. Ta dan so zaznamovali tudi v Mariupolu, kjer se še vedno nadaljujejo hudi boji med ukrajinsko in rusko vojsko.

13.13 Rusija poroča o novih napadih na Ukrajino

Kmalu po govoru ruskega predsednika Vladimirja Putina ob obletnici dneva zmage nad nacistično Nemčijo v Moskvi je rusko obrambno ministrstvo sporočilo, da so v zadnjih nekaj urah v Ukrajini izvedli več kot 200 napadov. Z raketami in topništvom so napadli položaje vojakov in skladišča z vojaško opremo.

V napadih naj bi bilo ubitih približno 350 ukrajinskih vojakov, je povedal tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Igor Konašenkov. Informacij trenutno še ni mogoče neodvisno preveriti, poudarja dpa.

Konašenkov je še dejal, da so uničili protiletalski raketni sistem S-300 v regiji Harkov na vzhodu Ukrajine, in dodal, da so ruske sile z raketami obstreljevale tudi območje v bližini mesta Odesa ob Črnem morju.

12.16 Ruski naftni direktor umrl pri šamanu: "Krive so strupene žabe"

Eden izmed najpomembnejših direktorjev ruskega naftnega velikana Lukoil Aleksander Subotin je umrl, poroča Moscow Times. Neuradno naj bi Subotin umrl po obisku šamana, ki mu je pomagal pri zdravljenju posledic čezmernega pitja alkohola. Šaman naj bi Subotinu z nožem naredil ureznino v kožo, v katero je potem nakapljal žabji strup.

Subotin se je po obisku šamana vrnil domov in začel tožiti o slabem počutju, vendar se žena po priporočilu šamana ni odločila poiskati pomoči zdravnika. Subotina je raje poskusila "zdraviti" s pomirjevali, hkrati pa ga je po nasvetu šamana zaprla v klet, kjer je tudi umrl.

Subotin je bil sicer najverjetnejši naslednik predsednika uprave Lukoila Vagita Alekperova.

10.55 Vojaška parada v Moskvi

Na tradicionalni paradi v Moskvi je danes korakalo približno 11 tisoč vojakov, mogoče pa je bilo videti tudi tanke in preostalo vojaško opremo.

Pred dnevom zmage so ruske letalske sile opravljale vaje nad Rdečim trgom, tudi v formaciji črke Z, ki je simbol vojaške invazije na Ukrajino. Danes so ruski mediji sporočili, da je bil del parade, ki naj bi se odvijal v zraku, odpovedan. Razlog za odpoved so bile po navedbah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova slabe vremenske razmere.

Fotogalerija
1 / 11

10.46 Zelenski: Rusi poškodovali skoraj 200 ukrajinskih spomenikov kulturne dediščine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je povedal, da je bilo od začetka ruskih vojaških operacij v Ukrajini pred dvema mesecema in pol prizadetih skoraj 200 objektov kulturne dediščine v državi.

"Do 7. maja je ruska vojska uničila ali poškodovala že skoraj 200 objektov kulturne dediščine," je dejal v sobotnem večernem videonagovoru.

Med njimi je tudi muzej ukrajinskega pesnika in filozofa Grigorija Skovorode v regiji Harkov, ki ga je noč pred nagovorom Zelenskega zadela raketa.

"Žal se zlo ponavadi vrača, ko ljudje ne spoštujejo pravic drugih ljudi, ne upoštevajo zakonov in uničujejo kulturo," je še povedal Zelenski ter dodal: "Prav to se je zgodilo ruski državi, zato se moramo zdaj vsi braniti. Braniti svoje ljudi, mesta in celo muzeje, ki postajajo tarče ruskih raketnih napadov."

9.17 "Za vojno v Ukrajini je kriv Zahod, ki je moralno nazadoval"

Ruski predsednik je nagovoril rusko javnost ob začetku tradicionalne parade vojske ob dnevu zmage nad nacizmom v drugi svetovni vojni. "Borimo se za naše ljudi v Donbasu, borimo se za zaščito svoje domovine. Ni družine v Rusiji, ki se je ni dotaknila domoljubna vojna. Ponosni smo na generacijo zmagovalcev," je na začetku govora dejal Putin. "Vse izgube življenj vojakov so tragedija, nič jih ne more nadomestiti," je poudaril Putin. 

"Zahod je lani pripravljal napad na Donbas in Krim, v Kijevu pa so želeli spet dobiti jedrsko orožje," je dejal Putin in poudaril, da se ruska vojska v Ukrajini bori na "svojem" ozemlju. 

"Za vojno v Ukrajini je kriv Zahod, ki je moralno nazadoval," je v svojem govoru med drugim dejal Putin in za rusko invazijo neposredno obtožil Nato. "Nato je aktivno prežal na rusko ozemlje, Zahod se je pripravljal na invazijo na Rusijo," je dejal Putin in dodal, da so opazili kopičenje orožja na mejah Rusije. "Postalo je očitno, da je spopad z neonacisti, ki jih podpirajo ZDA, postal neizbežen," je še dejal Putin.

Čeprav je večina zahodnih obveščevalcev, politikov in analitikov napovedovala, da bo Putin danes uradno napovedal vojno proti Ukrajini, se to ni zgodilo. Prav tako Putin ni omenjal uporabe jedrskega orožja, vendar tudi ni nakazal, da se bo ruska invazija na Ukrajino v bližnji prihodnosti umirila. 

Fotogalerija
1 / 9

9.13 Zelenski odlikoval psa za odkrivanje min

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedeljo na skupni novinarski konferenci s kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem psu za odkrivanje min po imenu Patron podelil medaljo za njegovo "nesebično služenje" Ukrajini, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Videoposnetek, ki ga je objavila agencija Interfax-Ukrajina, prikazuje malega jack russell terierja, kako laja pred Zelenskim in Trudeaujem, na povodcu pa ga vodi predstavnik državne civilne zaščite.

Dve leti in pol star pes naj bi se sam naučil iskati mine, v času vojne pa naj bi v severni ukrajinski regiji Černigov opozoril že na več kot sto min.

Od izbruha spopadov na vzhodu Ukrajine leta 2014 in ruskega vdora 24. februarja Ukrajina velja za eno od držav z največ minami na svetu.

6.54 Bo Putin danes napovedal vojno?

Danes v Rusiji praznujejo dan zmage nad nacizmom v drugi svetovni vojni. Kot vsako leto bodo tudi danes praznik obeležili z vojaško parado v Moskvi, predsednik Rusije Vladimir Putin pa bo nagovoril svoje sodržavljane.

V spodnjem videoposnetku si lahko ogledate vse dosedanje proslave ob dnevu zmage v Moskvi.

Že nekaj tednov se na Zahodu ugiba, ali bo praznik Putin izkoristil za uradno napoved vojne Ukrajini. V kolikor bo Putin "specialno operacijo v Ukrajini" res spremenil v uradno vojno, bo lahko ruska vojska pričela z mobilizacijo rezervistov, v Ukrajino pa bo lahko poslala več orožja.

V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate priprave na današnjo parado v Moskvi.

Fotogalerija
1 / 17

6.46 Zelenski: Ukrajina je del svobodnega sveta, Rusija izolirana

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v videonagovoru na predvečer dneva zmage dejal, da je Ukrajina že del svobodnega sveta. To je v očitnem nasprotju s tistim, kar bomo videli v Moskvi, je dodal. V ruski prestolnici bo namreč danes parada ob dnevu zmage nad nacizmom, na kateri je pričakovati govor ruskega predsednika Vladimirja Putina.

V nedeljo je Ukrajino obiskalo več gostov iz tujine, med njimi ameriška prva dama Jill Biden, kanadski premier Justin Trudeau, predsednica nemškega parlamenta Bärbel Bas ter tudi pevec skupine U2 Bono.

"Prepričan sem, da je ta dan v Ukrajini pokazal, da smo del svobodnega sveta in združene Evrope," je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Zelenski.

"To je v očitnem nasprotju z osamljenostjo Moskve v zlu in sovraštvu, ki mu bomo priča," je dodal glede današnje vojaške parade v Moskvi, s katero naj bi obeležili 77. obletnico zmage v drugi svetovni vojni.

"Rusija je pozabila na vse, kar je bilo pomembno za zmagovalce v drugi svetovni vojni," je še dejal Zelenski.

6.01 "Putinov režim posnema naciste"

Režim Vladimirja Putina posnema naciste, bo danes po poročanju The Guardiana dejal britanski obrambni minister Ben Wallace. Po besedah predstavnika britanske vlade bi morala ruskega predsednika in njegove sodelavce doleteti enaka usoda kot naciste, ki so jim sodili v Nürnbergu. "Ruska invazija na Ukrajino je posnemanje fašizma in tiranije izpred 70 let. Putin in njegovi generali delajo vse napake totalitarnih režimov preteklega stoletja. Zato mora tudi njihova usoda biti enaka," meni Wallace.

Ne spreglejte