Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 1. 2024,
14.12

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

Natisni članek

mobilizacija vojna Ukrajina Rusija

Sreda, 24. 1. 2024, 14.12

3 mesece

Redek protest Rusinj: Vrnite nam može

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08
Rusija | Ženske so se spoznale prek družbenih omrežij in ustanovile skupino Vrnitev domov. | Foto Guliverimage

Ženske so se spoznale prek družbenih omrežij in ustanovile skupino Vrnitev domov.

Foto: Guliverimage

V sejni dvorani na obrobju Moskve se dogaja nekaj nenavadnega. Skupina žensk javno kritizira ruske oblasti. Njihovi možje so namreč med tristo tisoč rezervisti, ki jih je ruski predsednik Vladimir Putin jeseni 2022 mobiliziral za vojno v Ukrajini in hočejo nazaj domov.

"Kdaj se bo štelo, da so naši možje opravili svojo vojaško dolžnost? Ko jih bodo poslali nazaj brez rok in nog? Ko bodo postali kot rastline? Ali moramo čakati, da jih pošljejo nazaj v pocinkanih krstah?" se sprašuje Maria Andrejeva, ena od protestnic. 

Ustanovile so skupino Vrnitev domov

Ženske so se spoznale prek družbenih omrežij in ustanovile skupino Vrnitev domov. Imajo različne poglede na vojno, nekatere jo podpirajo, druge ne in so skeptične do posebne vojaške operacije Kremlja. Vendarle jih povezuje prepričanje, da so mobiliziranci pošteno opravili svoje delo in je čas, da se vrnejo domov k svojim družinam, piše BBC.

To je mnenje, ki ga oblast ne deli, saj v Rusiji javna kritika vsega, kar je povezano z vojno, nosi tveganje. "Na začetku smo zaupali svoji vladi. Toda ali naj jim zdaj zaupamo? Ne verjamem nikomur," pravi Antonina, žena mobiliziranega Rusa in članica novonastalega združenja žensk. 

Članice te skupine so se zbrale, da bi svoje zgodbe delile z občinskim svetnikom Borisom Nadeždinom, enim redkih, ki je bil do specialne vojaške operacije kritičen že od vsega začetka.

Nadeždin je eden redkih vladnih kritikov, ki mu po začetku ruske invazije na Ukrajino dovolijo, da se pojavlja na nacionalni televiziji. Občasno gostuje v televizijskih oddajah, zdaj pa se poskuša potegovati tudi za predsedniške volitve.

Rusinje, ki se zavzemajo za vrnitev svojih mobiliziranih mož, sinov ali bratov, so naletele na številne kritike, podporniki Kremlja pa jih prikazujejo kot marionete Zahoda.

Ruski poslanec Andrej Kartapolov, ki vodi obrambni odbor ruske dume, je v nedavnem intervjuju za medijski portal Fontanka trdil, da je poziv k demobilizaciji delo sovražnikov Rusije, in dodal, da za tem najverjetneje stoji ukrajinska vojska ali CIA.

Maria Andrejeva pravi, da se zavzema za vrnitev družinskih članov – moža in bratranca, želi pa preprečiti tudi pošiljanje novih Rusov na fronto: "Ne želimo drugega vala mobilizacije. Smo proti uporabi civilistov v vojaškem spopadu. In želimo, da vsi ruski državljani razumejo, da bi to lahko vplivalo tudi nanje."

Miren protest z belimi rutami na glavi 

Z namenom ozaveščanja so Maria in druge žene mobiliziranih rezervistov začele nekakšen protest. Vsako soboto si nadenejo bele šale in odpotujejo v središče Moskve. Polagajo cvetje na grob neznanega vojaka ob obzidju Kremlja. To je njihova oblika mirnega protesta.

Na svojem kanalu Telegram pojasnjujejo, da so te rože za počastitev življenj ljubljenih. "Poklon spominu padlim v vseh vojnah. V spomin našim fantom." Skupina tudi verjame, da je polaganje cvetja način reči: "Nikoli več."

Kako ozaveščena pa je ruska družba? Koliko je zanimanja javnosti, kaj pravijo družine mobiliziranih rezervistov? Antonina pravi, da odkar je njen partner rekrutiran, ne čuti velike podpore okolice. Ko je oktobra 2022 prejel poziv za mobilizacijo, je prosil prijatelje, naj pazijo nanjo.

"Pred letom dni so me povabili, da z njimi praznujem novo leto. A so mi ves večer govorili, da je moj mož totalni neumnež, ker je odšel v Ukrajino," za BBC pripoveduje Antonina.

"Včasih sem Putina neizmerno spoštovala"

Antonina trdi, da je bil njen partner jurišni enoti v Ukrajini dodeljen kljub diagnozi želodčne rane. Pravi, da jo je poklical lani 4. decembra: "Jokal je. Bil je prestrašen. Zvenelo je, kot da se poslavlja," nato jo je ponovno poklical 13. decembra. Takrat ga je zadnjič slišala, potem pa so ji sporočili, da je ranjen.

"Nekaj ​​ljudi je, ki se želijo boriti. So prostovoljci in podpisujejo pogodbe. Naj se borijo. Toda vrnite nam može, ki nočejo biti tam. Opravili so svojo dolžnost do domovine. Pošljite jih domov," pravi Antonina in sklene:

"Včasih sem Vladimirja Putina neizmerno spoštovala. Zdaj sem nevtralnejša. Še vedno težko verjamem, da ve, da se te stvari dogajajo. Če pa nas res vidi kot izdajalce in izobčence, ker hočemo svoje može nazaj, ne razumem, zakaj ima tak odnos do državljanov, ki so ga nekoč volili."

Mobilizacija v rusko vojsko
Novice Rusija se pripravlja na mobilizacijo 400 tisoč vojakov
ruska vojska rusija vojak vojska ukrajina
Novice Ukrajinci: Prihaja nova mobilizacija v Rusiji
NE UPORABI
Novice Prisilna mobilizacija? "Seveda grem v vojno," je dejal, preden so ga aretirali. #video

 

Ne spreglejte