Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 8. 2024,
18.16

Osveženo pred

1 ura, 21 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,77
ruski vohuni ruska vojska Vojna v Ukrajini Ukrajina Rusija

Natisni članek

Četrtek, 8. 8. 2024, 18.16

1 ura, 21 minut

Rusija zahteva 15 let zapora za rusko-ameriško državljanko #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,77

Rusko tožilstvo je danes zahtevalo 15-letno zaporno kazen za Ksenijo Karelino, ki ima dvojno ameriško in rusko državljanstvo. Obtožena je izdaje, ker je donirala denar organizaciji, ki podpira Ukrajino. Sodbo naj bi ji izrekli prihodnji četrtek, poročajo tuje tiskovne agencije.

vohuna
Novice Obsojena ruska vohunka razkrila: V Ljubljani me je v zaporu obiskal drugi ruski vohun

Državno tožilstvo je danes od sodišča zahtevalo, da Karelino, ki ji v Jekaterinburgu za zaprtimi vrati sodijo zaradi veleizdaje, obsodi na 15 let zapora.

Sodišče je sporočilo, da je obtoženka priznala krivdo. Sodbo naj bi ji izrekli 15. avgusta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah njenega odvetnika Mihaila Mušajlova je Karelina obtožena, da je dajala denar organizaciji za podporo Ukrajini.

Moskva je sprožila na desetine kazenskih postopkov proti ruskim državljanom, ki so nasprotovali ruski invaziji na Ukrajino, in jih obtožila podpore ali sodelovanja s Kijevom. Karelina je sicer le ena v vrsti ameriških državljanov z dvojnim državljanstvom, ki so bili tarča pregona ruskih oblasti. | Foto: Shutterstock Moskva je sprožila na desetine kazenskih postopkov proti ruskim državljanom, ki so nasprotovali ruski invaziji na Ukrajino, in jih obtožila podpore ali sodelovanja s Kijevom. Karelina je sicer le ena v vrsti ameriških državljanov z dvojnim državljanstvom, ki so bili tarča pregona ruskih oblasti. Foto: Shutterstock

15 let zapora za manj kot 50 evrov

Karelina je po poročanju ameriških medijev, ki se sklicujejo na njeno družino, proukrajinski dobrodelni organizaciji Razom s sedežem v ZDA donirala slabih 52 dolarjev (47,7 evra), potem ko je Rusija februarja 2022 začela agresijo proti Ukrajini.

V Rusiji rojena balerina se je leta 2012 odselila v ZDA, kjer je pred tremi leti prejela ameriško državljanstvo. Ruska varnostna služba FSB je februarja sporočila, da je aretirala Karelino, ki je bila na obisku pri družini v Jekaterinburgu, in jo obtožilo finančne pomoči ukrajinski vojski.

Sodbo naj bi Kseniji Karelini izrekli čez teden dni.  | Foto: Reuters Sodbo naj bi Kseniji Karelini izrekli čez teden dni. Foto: Reuters

Rusija, vohuna
Novice Otroka v Sloveniji ujetih vohunov šele ob prihodu v Rusijo izvedela, da sta Rusa #video

Rusija je prejšnji teden v okviru ene največjih izmenjav zapornikov med Vzhodom in Zahodom po koncu hladne vojne izpustila 16 oseb, med njimi tudi ameriškega novinarja Evana Gershkovicha in nekdanjega marinca Paula Whelana. Zahodne države pa so izpustile osem Rusov. V izmenjavi je sodelovala tudi Slovenija, ki je izročila dva ruska vohuna.

Ne spreglejte