Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
2. 8. 2024,
14.53

Osveženo pred

2 uri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,89
Vojna v Ukrajini Vladimir Putin Slovenija Rusija ruska vojska

Natisni članek

Petek, 2. 8. 2024, 14.53

2 uri

Otroka v Sloveniji ujetih vohunov šele ob prihodu v Rusijo izvedela, da sta Rusa #video

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,89

Mladoletna otroka Ane Valerevne Dulceve in Artjoma Viktoroviča Dulceva, ruskih vohunov, ki sta bila ujeta in na zaporno kazen obsojena v Sloveniji, v četrtek pa so ju v Ankari izmenjali za ameriške zapornike v Rusiji, sta šele ob včerajšnjem prihodu v Rusijo, kjer je njuna mama padla v objem Vladimirju Putinu, izvedela, da sta v resnici Rusa in ne Argentinca. 

Da otroka Dulcevih, ki sta se v Sloveniji izdajala za argentinska državljana, a sta bila v resnici ruska operativca pod globoko krinko, vse do četrtkovega odhoda Moskvo nista vedela, da sta Rusa, je po poročanju tiskovne agencije Reuters danes dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je med drugim potrdil, da sta bila zakonca Dulcev izurjena operativca, tako imenovana ilegalca, ki sta bila posebej usposobljena za dolgotrajnejše misije v drugih državah in prevzemanje tujih identitet. 

Putin je otroka pozdravil v španskem jeziku

"Otroka naših ilegalcev sta za dejstvo, da sta v resnici Rusa, izvedela šele, ko je naše letalo zapustilo Ankaro. Prej nista vedela, da imata karkoli opraviti z našo državo. Najverjetneje ste tudi opazili, da otroka, ko sta sestopila z letala, nista znala rusko in ju je naš predsednik z 'dober večer' pozdravil v španščini," je pojasnil Peskov.

Tiskovni predstavnik Kremlja je po poročanju Reutersa še dodal, da sta otroka svoja starša v četrtek med letom spraševala, s kom se bodo srečali v Moskvi, in da sploh nista vedela, kdo je Vladimir Putin. "Tako delujejo tako imenovani ilegalci. Tako se žrtvujejo zaradi predanosti svojemu delu," je še dejal.

Vohuni
Novice V Sloveniji ujeta ruska vohunka ob prihodu domov padla Putinu v objem #foto #video

V Ankari je bilo v četrtek deset Rusov, vključno z dvema mladoletnikoma, šlo je za otroka v Sloveniji ujetih vohunov, predanih v zameno za 16 zapornikov z Zahoda, ki jih je pridržala Rusija.

V Ankaro so zaporniki prileteli iz ZDA, Nemčije, Poljske, Slovenije, Norveške, Belorusije in Rusije. Trinajst oseb, ki jih je osvobodila Rusija, je odšlo v Nemčijo, trije pa v ZDA.

Ne spreglejte