SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Rusija protestira proti prihodu ameriške križarke v Črno morje

3

termometer

Rusija je protestirala proti prihodu križarke ameriške mornarice v Črno morje, kjer bo sodelovala v skupnih vojaških vajah z ukrajinsko mornarico.

Za obrambo proti balističnim izstrelkom opremljena ladja naj bi predstavljala grožnjo ruski državni varnosti. Rusko ministrstvo za zunanje zadeve je v izjavi zapisalo, da je Rusija sicer že večkrat poudarila, da ne bo dovolila "prisotnosti ameriške strateške infrastrukture v neposredni bližini svojih meja". Tovrstne dogodke bo obravnavala kot grožnjo državni varnosti Rusije. Rusija brez dogovora z zvezo Nato Svoje nasprotovanje ameriško-ukrajinskim vojaškim vajam, ki so se začele minuli teden, je Rusija izrazila le nekaj dni po tem, ko ji ponovno ni uspelo skleniti dogovora z zvezo Nato glede projekta protiraketnega ščita v Evropi. Rusija je krivdo za neuspešna pogajanja pripisala nedojemljivosti Nata za njene želje, kar je generalni sekretar zavezništva Anders Fogh Rasmussen označil za neutemeljeno.

Rusija namreč v bojazni, da bo sistem protiraketnega ščita po načrtih Nata spodkopal njeno jedrsko moč, v zadnjih mesecih zahteva pravno obvezujoča jamstva, da ščit ne bo usmerjen proti njej. Rasmussen pa meni, da bi morala Rusija konstruktivno sodelovati z Natom ter se osredotočiti na "resnične varnostne izzive in ne na neke duhove preteklosti, ki ne obstajajo več".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin