Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 5. 2014,
16.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ukrajina Rusija Dunaj

Torek, 6. 5. 2014, 16.46

8 let

"Rusija naj se ne vmešava v predsedniške volitve v Ukrajini"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na Dunaju je letno zasedanje Odbora ministrov Sveta Evrope. Glavna tema je kriza v Ukrajini, pričakovano je, da bodo ministri podprli predsedniške volitve v tej državi, bile naj bi 25. maja.

Pred zasedanjem sta se na kratko sestala ukrajinski in ruski zunanji minister Andrij Dešicja in Sergej Lavrov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Dešicja je v ponedeljek izrazil pripravljenost na srečanje z ruskim kolegom, da se pogovorita o gospodarskih razmerah in oskrbi Ukrajine z ruskim plinom ter tudi o "ruskem vmešavanju v notranje zadeve Ukrajine in agresiji Rusije na ukrajinskem ozemlju".

Pred tem sta se zunanja ministra Ukrajine in Rusije nazadnje neposredno srečala v Ženevi prejšnji mesec, ko so se ZDA, Rusija, EU in Ukrajina dogovorile o umiritvi razmer na vzhodu Ukrajine. Dogovor se je nato izkazal za mrtvo črko na papirju, saj je izbruhnilo krvavo nasilje med ukrajinskimi varnostnimi silami in proruskimi oboroženimi skupinami.

Dešicja je sicer dejal, da od današnjega zasedanja na Dunaju pričakuje jasno sporočilo ministrov in njihovo podporo predsedniškim volitvam v Ukrajini. Lavrov pa je zanikal obtožbe Dešicje in zahodnih voditeljev, da Rusija podpihuje nemire v Ukrajini.

Ukrajina je države zaprosila, da ji omogočijo izvedbo volitev na svoboden in demokratičen način

"Ukrajinska vlada je zavezana izvedbi predsedniških volitev 25. maja, kot je načrtovano. Zato smo zaprosili vse partnerje, naj v Ukrajino pošljejo mednarodne opazovalce, ki bi nadzorovali volitve," je po zasedanju Odbora ministrov Sveta Evrope na Dunaju, na katerem je prevladovala ukrajinska kriza, dejal Dešicja.

Ukrajina je poleg tega države zaprosila tudi, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da bi "izkoreninili zunanje grožnje in provokacije, ki jih v Ukrajini podpira Rusija" in s tem omogočijo izvedbo volitev na svoboden in demokratičen način, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še dejal Dešicja.

William Hague: Rusiji je treba poslati jasno znamenje

Britanski zunanji minister William Hague je pred srečanjem danes dejal, da mora zasedanje predvsem poslati jasno znamenje Rusiji, naj se ne vmešava v predsedniške volitve v Ukrajini, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Obenem je menil, da poskuša Rusija preprečiti izvedbo volitev.

Vodja ruske diplomacije je ob robu srečanja dejal, da je "neobičajno", da se volitve izvedejo ob prisotnosti vojske, ki ukrepa proti delu svojega ljudstva. Oblastem v Kijevu pa je očital, da ne delajo v prid ukrajinskih ljudi. "Vojska se ne bi smela vmešavati v politični proces," je pred novinarji poudaril Lavrov. Kot je dodal po navedbah avstrijske tiskovne agencije APA, to tudi ne bi pripomoglo k umiritvi razmer, h kateri poziva mednarodna skupnost.

Kijev je bil na današnjem srečanju deležen podpore številnih izmed 30 držav, ki so jih tam zastopali zunanji ministri. "Široka podpora za Ukrajino in obsodba ruskih dejanj," je tvitnil britanski zunanji minister Wiliam Hague, ki je tudi obtožil Rusijo, da ovira izvedbo volitev.

Predsedujoči Ovseju, švicarski zunanji minister Burkhalter pa je menil, da je pred volitvami potrebna prekinitev ognja. Izvedba volitev, ki jih je Rusija označila za absurdne, bi bila v trenutnih razmerah zelo težavna, je na Dunaju dejal Brukhalter, ki se bo v sredo v Moskvi o ukrajinski krizi pogovarjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Francois Hollande: V Ukrajini lahko izbruhne državljanska vojna

Medtem je tudi francoski predsednik Francois Hollande danes v Parizu posvaril, da lahko v Ukrajini, če volitev ne bo kmalu, izbruhne državljanska vojna. Po njegovem mnenju je zdaj na potezi Zahod, da o tem prepriča tudi ruskega predsednika Vladimirja Putina, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Lavrov: Na pogajanjih naj sodelujejo tudi proruski aktivisti

Lavrov je danes v izjavi ob robu srečanja izrazil pripravljenost za novo srečanje o ukrajinski krizi, kakršno je bilo 21. aprila v Ženevi, a le pod pogojem, da bi v njem sodelovale vse sprte strani, vključno s proruskimi aktivisti z vzhodne Ukrajine in juga države, poročajo tuje tiskovne agencije.

Poudaril je, da je treba rešitev najti z dialogom in da to lahko storijo le prebivalci Ukrajine. Rusija je po njegovih besedah pripravljena pripomoči k dialogu, a je dodal, da morajo zahodne države spodbuditi njegov začetek.

Ne spreglejte