Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 6. 2019,
16.35

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

2

Natisni članek

Donald Trump Hasan Rohani ZDA Iran

Nedelja, 23. 6. 2019, 16.35

4 leta, 10 mesecev

Iran zaradi brezpilotnega letala zahteva posledice za ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

2

Hasan Rohani | Foto Reuters

Foto: Reuters

Iranski predsednik Hasan Rohani je zaradi domnevnega ameriškega kršenja iranskega zračnega prostora zahteval posledice za ZDA. Ameriški predsednik Donald Trump je medtem Teheran posvaril, da bi morebitna vojna vodila v "uničenje, kot ga še niste videli". ZDA so Iran tudi posvarile, naj ne zamenja ameriške previdnosti in preudarnosti za šibkost.

Kim Jong Un
Novice Severnokorejski voditelj Kim prejel "odlično" pismo Trumpa

"Zadnji incident je še ena kršitev mednarodnih pravil," je v Teheranu v nedeljo v prvi uradni izjavi po četrtkovi iranski sestrelitvi ameriškega brezpilotnega letala dejal Hasan Rohani. Poudaril je, da je incident okrepil napetosti v regiji. "Zato pričakujemo sorazmeren odziv mednarodne skupnosti in jasne korake proti tovrstnim kršitvam," je dejal.

Brezpilotno letalo prejelo opozorilo

Iranski zunanji minister Džavad Zarif je medtem na spletnem družbenem omrežju Twitter opozoril, da ni šlo za prvo tovrstno dejanje ZDA. Objavil je namreč zemljevid, ki prikazuje lokacijo majskega incidenta z "vohunskim brezpilotnim letalom".

Ameriško brezpilotno letalo MQ9 Reaper, ki ga pogosto uporabljajo tudi za izvedbo vojaških napadov, je v iranski zračni prostor vstopilo 26. maja, trdi Teheran. Brezpilotno letalo je bilo takrat opozorjeno in se je umaknilo, nato pa je prejelo še dve opozorili, potem ko se je znova približalo meji.

Heker, hekerski napad
Novice ZDA izvedle kibernetski napad na Iran

Iranska podpredsednica za pravne zadeve Laja Džonejdi je menila, da se morajo vse strani vzdržati potez, ki bi zaostrile konflikt. Napovedala je pravno ukrepanje proti ZDA. Iran namerava "neizpodbitne dokaze" o tem, da so ZDA kršile njegov zračni prostor, predložiti ZN.

Donald Trump je v intervjuju, ki je bil posnet v petek in objavljen v nedeljo, Iran posvaril pred morebitno vojno. "Ne želim vojne, in če bo do nje prišlo, bo šlo za uničenje, kot ga še niste videli," je dejal v intervjuju za Meet the Press. "Če se želite pogovarjati, dobro. Sicer pa lahko še dolgo živite z razbitim gospodarstvom," je dodal.

Trump bo najboljši prijatelj Irana

Na vprašanje, ali bi za pogovore morali biti vnaprej izpolnjeni kakšni pogoji, je Trump odgovoril: "Ne, kar se mene tiče. Nobenih vnaprejšnjih pogojev."

Ameriški predsednik je v preteklosti že zatrdil, da se je o iranskem jedrskem programu pripravljen pogovarjati brez vnaprejšnjega postavljanja pogojev. Tokrat pa je to stališče ponovil prvič po četrtkovem incidentu.

Bela hiša washington white house | Foto: Reuters Foto: Reuters V soboto je ameriški predsednik pred Belo hišo novinarjem podobno dejal, da bo "najboljši prijatelj Irana" in da bi lahko ta postal bogata država, če bi se odpovedal jedrskemu orožju. "Ne bomo dopustili, da bi Iran imel jedrsko orožje," je izpostavil.

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost John Bolton pa je v nedeljo med obiskom v Izraelu na tiskovni konferenci z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem posvaril Iran, naj ne zamenja "ameriške previdnosti in preudarnosti za šibkost".

Posebni ameriški odposlanec za Iran Brian Hook je v nedeljo pozval vse države, naj uporabijo svoje diplomatske vzvode in spodbudijo Iran k umirjanju razmer. "Ne želimo ... vojaškega konflikta z Iranom, položaje naših sil v regiji smo okrepili zgolj iz obrambnih razlogov," je povedal novinarjem v Kuvajtu.

Letalo razstrelili, ker je kršilo iranski zračni prostor

"Iran se mora obnašati bolj kot normalna država in manj kot revolucionarni ideal. Če si lahko zamislimo miroljuben Iran, si lahko zamislimo miroljuben Bližnji vzhod," je dodal.

Iran je v noči na četrtek nad Hormuško ožino sestrelil ameriško brezpilotno letalo, ker da je kršilo iranski zračni prostor. ZDA na drugi strani trdijo, da je bilo letalo v mednarodnem zračnem prostoru.

Donald Trump
Novice Trump sprva odobril vojaški napad na Iran, a si je pozneje premislil

Trump je medtem po sestrelitvi ukazal povračilni napad, a je po lastnih navedbah deset minut pred izvedbo ukaz umaknil. So pa ZDA po poročanju ameriških medijev izvedle kibernetski napad na iranske raketne sisteme.

Ta je onemogočil računalniške sisteme, ki nadzorujejo izstrelitve projektilov. Po navedbah ameriških medijev so sicer ZDA kibernetski napad pripravljale več tednov, in sicer kot odgovor na napade na naftne tankerje v Omanskem zalivu, za katere ZDA krivijo Iran.

Zborovanje Donalda Trumpa | Foto: Reuters Foto: Reuters V soboto je Trump napovedal tudi nove sankcije proti Iranu, ki naj bi bile uvedene s ponedeljkom. "Iran je trenutno v gospodarski zmešnjavi, gredo skozi pekel (...), ampak uvedli bomo dodatne sankcije, veliko hujše," je dejal.

Rohani je sankcije označil za "ekvivalent ekonomskemu terorizmu" in ocenil, da je vir trenutnega regionalnega in mednarodnega konflikta odločitev ZDA, da zapustijo iranski jedrski program.

Napetosti med ZDA in Iranom so se namreč okrepile, potem ko so se ZDA pod Trumpom lani enostransko umaknile iz jedrskega sporazuma z Iranom in ponovno uvedle sankcije proti državi. Iran je maja preostalim sopodpisnicam zagrozil, da bo postopno začel opuščati dogovor, če ne bodo izvajale svojih obvez.

V soboto so sicer v Iranu usmrtili moškega, ki naj bi vohunil za ameriško obveščevalno agencijo Cia. Moški naj bi delal v oddelku obrambnega ministrstva za vesoljske raziskave, skupaj z ženo pa so ga prijeli že leta 2010.

Donald Trump
Novice Trump začasno zdržal načrtovane deportacije migrantskih družin
Ne spreglejte