Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 6. 2019,
8.25

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,47

1

Natisni članek

Donald Trump Kim Jong Un Severna Koreja

Nedelja, 23. 6. 2019, 8.25

4 leta, 10 mesecev

Severnokorejski voditelj Kim prejel "odlično" pismo Trumpa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,47

1

Kim Jong Un | Foto Reuters

Foto: Reuters

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je prejel osebno pismo ameriškega predsednika Donalda Trumpa z "odlično vsebino", poročajo severnokorejski državni mediji. Kim namerava "resno razmisliti o zanimivi vsebini", poroča uradna severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

Pogovori med ZDA in Pjongjangom so zastali po neuspešnem drugem srečanju med Kimom in Trumpom februarja v Hanoiu. Voditelja tam nista našla skupnega jezika o tem, kaj vse bi morala obljubiti Severna Koreja v zameno za omilitev mednarodnih sankcij.

Trump prejel čudovito pismo Kima

Obe strani sta krivdo za propad pogovorov pripisovali druga drugi, hkrati pa sta tako Trump kot Kim izrazila pripravljenost na nadaljevanje pogovorov. Trump je ta mesec tako že povedal, da je prejel "čudovito pismo" Kima.

Kim od Trumpa prejel pismo odlične vsebine

Danes pa je KCNA sporočila, da je tudi ameriški predsednik pisal Kimu. Slednji "z zadovoljstvom ugotavlja, da je pismo odlične vsebine". Severnokorejski voditelj je izpostavil Trumpovo "sposobnost politične presoje in izreden pogum", zato bo "resno razmislil o zanimivi vsebini".

Srečanje Donalda Trumpa in Kim Jong-una v Singapurju | Foto: Reuters Foto: Reuters

Več o vsebini pisma ali drugih podrobnostih, denimo kdaj je bilo poslano in kdaj prejeto, poročilo agencije ne razkriva. Bela hiša medtem poročil o pismu ni želela komentirati. So pa v južnokorejski predsedniški palači potrdili korespondenco med stranema. "Vlada kot pozitivno ocenjuje vzdrževanje zagona v dialogu med Severno Korejo in ZDA prek izmenjave pisem na najvišji ravni," so sporočili iz Seula. Poročilo KCNA prihaja le dva dni zatem, ko je Kim gostil kitajskega predsednika Xi Jinpinga. Ta je obisk jedrsko oborožene Severne Koreje sklenil v petek.

Analitiki ocenjujejo, da so laskave besede Kima Trumpu znak, da je Pjongjang po srečanju med Kimom in Xijem pripravljen preseči trenutno zatečeno stanje v odnosih z Washingtonom. "Kitajska v rokah drži ključ do tega, kar si Severna Koreja najbolj želi – garancije varnosti in gospodarskega razvoja," je stanje komentiral profesor z Univerze Dongguk v Seulu Koh Yu-hwan. "Potem ko je Kitajska obljubila, da bo aktivno pomagala pri teh dveh vprašanjih, se Kim ponovno obrača k ZDA," je dodal Koh.

Xi naj bi se s Trumpom sicer srečal še ta mesec na Japonskem ob robu vrha G20. Kitajski predsednik naj bi svojo pot v Severno Korejo izkoristil tudi kot dokaz svojega vpliva na Kima v pogovorih s Trumpom.

Xi je bil prvi kitajski predsednik, ki je obiskal Severno Korejo v zadnjih 14 letih. Pjongjang ga je sprejel z odprtimi rokami in mu laskal na vsakem koraku.

Ne spreglejte