Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 2. 2013,
13.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

papež odstop odzivi presenečenje

Ponedeljek, 11. 2. 2013, 13.14

8 let

Rode: Prevladovala je žalost, nekateri so bili objokani (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Papež Benedikt XVI. razodeva veliko odgovornost, s katero je vedno vodil Cerkev in ji služil," se je ljubljanski nadškof Anton Stres odzval na za 28. februar napovedani odstop papeža Benedikta XVI.

"Papež Benedikt XVI. razodeva veliko odgovornost, s katero je vedno vodil Cerkev in ji služil," je za Radio Ognjišče iz Lourdesa poudaril Anton Stres. "Zato je to njegovo dejanje vredno vsega spoštovanja in občudovanja in naše velike hvaležnosti za leta, ki jih je služil Cerkvi in nam vsem in tako verodostojno pričeval za Jezusa Kristusa," je še dodal.

"V tem trenutku je sedaj naša prva dolžnost, da okrepimo svoje molitve zanj in za Cerkev, da bo čim prej dobila novega naslednika svetega Petra, ki bo dostojno nadaljeval delo svojih dveh velikih predhodnikov Benedikta XVI. in blaženega Janeza Pavla II.," je še poudaril Stres.

Kardinal Franc Rode je v odzivu na presenetljivo novico, ki so ga objavili na spletnih straneh Slovenske škofovske konference, zapisal, da nihče ni pričakoval, da bo papež Benedikt XVI. napovedal svoj odstop. "Bilo je torej popolno presenečenje. Ob meni sta bila na levi kard. Nicora in na desni kard. Montezemolo. Nihče od njiju ni pričakoval take napovedi. Ko je papež odšel iz dvorane, smo kardinali v spontano oblikovanih manjših skupinah ganjeni komentirali papeževo odločitev. Prevladovala je žalost, občutek, da odhaja oče in voditelj, nekateri so bili objokani," je med drugim zapisal Rode.

Za odziv na presenetljivo odločitev smo poklicali slovenskega teologa Ivana Štuheca, ki pa dejal le, da je odločitev tudi njega šokirala.

Janusz: Morda bi bilo bolje, da bi odstopil ob koncu leta vere Na novinarski konferenci Slovenske škofovske konference je apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz podobno kot drugi dejal, da je bila novica nepričakovana in šokantna. Kot je dejal, je o tem obvestil lokalno cerkev in tudi predsednika države, predsednika vlade in ministra za zunanje zadeve. Odstop je sicer označil za pogumno dejanje. "Ima svoje razloge in moramo jih spoštovati," je dejal in dodal, da je papež Benedikt XVI. Cerkev obogatil z znanjem in ponižnostjo. Janusz je povedal še, da bi bilo morda bolje, da bi papež odstopil ob koncu leta vere, ki sicer poteka od 11. oktobra 2012 do 24. novembra 2013.

V SŠK-ju so ob tem spregovorili tudi o pomenu papeža za našo Cerkev in ob tem izpostavili reorganizacijo slovenske Katoliške cerkve – v tem času smo namreč dobili tri nove škofije, mariborska škofija pa je bila povzdignjena v nadškofijo. 13. junija 2010 pa je papež razglasil tudi prvega slovenskega mučenca Alojzija Grozdeta.

Na vprašanje, kdaj bi lahko dobili novega papeža niso, niso odgovorili, saj ne želijo ugibati. Zgodovina Cerkve namreč govori o zelo različnih izkušnjah. Kot je pojasnil tajnik Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci Tadej Strehovec, je bil papež v preteklosti izvoljen že v nekaj dneh, lahko pa je trajalo tudi več tednov ali mesecev.

"Po dejanski odpovedi papeža njegovi službi začnejo teči roki, kar pomeni, da mora v 20 dneh dekan kardinalskega zbora sklicati vse kardinale elektorje, to so tisti, ki so mlajši od 80 let. Trenutno je 211 kardinalov, od tega 119 mlajših od 80 let in pa 92 kardinalov, starejših od 80 let, kar pomeni, da nimajo pravice voliti papeža," je še pojasnil Strehovec.

"Moral je sprejeti težko določitev" Prvi odzivi na odločitev papeža Benedikta XVI. pa prihajajo tudi iz tujine. Skupni imenovalec prvih odzivov je veliko presenečenje.

Nemška kanclerka Angela Merkel je poudarila, da popolnoma spoštuje papeževo odločitev. "Če se papež sam skozi razmislek odloči, da nima več moči, da bi nadaljeval s svojim delom, potem ima moje popolno spoštovanje," je v kratki izjavi sporočila Merklova. "Moral je sprejeti težko odločitev," je še dodala.

Nemška vlada je papežu, ki je po rodu Nemec, izrazila spoštovanje in hvaležnost. "Nemška vlada ima najvišje spoštovanje do svetega očeta in mu izraža hvaležnost za vodenje Cerkve zadnjih osem let," je izjavil tiskovni predstavnik vlade Steffen Seibert.

"Kot strela z jasnega" Italijanski premier Mario Monti je medtem v prvem odzivu dejal, da je "zelo pretresen ob tej nepričakovani novici". Na vprašanje, ali je bil o tem predhodno obveščen, je odgovoril nikalno.

Kardinal in dekan kolegija kardinalov, pred tem pa dolga leta vatikanski državni tajnik Angelo Sodano je dejal, da je papeževa napoved prišla kot "strela z jasnega". Predstavnik Vatikana Federico Lombardi je dejal, da je papež odločitev o odstopu sprejel v zadnjih nekaj mesecih in dodal, da sam "ni bil popolnoma presenečen" nad takšno odločitvijo. Poznavalci poročajo, da se je po hodnikih Vatikana že več let ugobalo, da utegne papež odstopiti.

Francoski predsednik Francois Hollande pa je poudaril, da si odločitev papeža zasluži vse spoštovanje. "Nimam posebnega komentarja na to odločitev, ki je vredna spoštovanja in po kateri bo izvoljen nov papež," je za novinarje izjavil Hollande.

Britanski premier David Cameron je dejal, da si je Benedikt XVI. neumorno prizadeval izboljšati odnose med Veliko Britanijo in svetim sedežem, za kar mu je hvaležen. "Njegovega obiska v Veliki Britaniji leta 2010 se spominjamo z velikim spoštovanjem in naklonjenostjo. Pogrešan bo kot duhovni vodja milijonov," je poudaril. Novi canterburyjski nadškof in poglavar Anglikanske cerkve Justin Welby je novico o papeževem odstopu sprejel "s težkim srcem", a dodal, da njegovo odločitev v celoti razume.

Za vrh poljske Cerkve je bila odločitev papeža "veliko presenečenje". "Papež Benedikt XVI. je zaradi svoje visoke starosti večkrat razmišljal o tem vprašanju, a je imel še dovolj moči, da je dobro opravljal dolžnosti naslednika sv. Petra," je dejal predstavnik poljske škofovske konference Wojciech Polak.

"Pomagal zmanjšati antisemitizem po svetu" Ljudje na pretežno katoliških Filipinih občutijo obžalovanje, hvaležnost in sočutje ob papeževi napovedi odstopa. "Ne samo katoliški svet, temveč vsi ljudje in narodi dobre volje so polni obžalovanja," je sporočil tiskovni predstavnik filipinskega predsednika Benigna Aquina.

Glavni izraelski rabin pa je dejal, da je Benedikt XVI. izboljšal odnose med judovsko in krščansko vero, s čimer je pripomogel k zmanjšanju antisemitizma po svetu. "Med njegovim mandatom so odnosi med glavnim rabinatom in Cerkvijo ter judovsko in krščansko vero postali tesnejši, kar je privedlo do zmanjšanja antisemitskih dejanj po svetu," je dejal tiskovni predstavnik glavnega rabina Jone Mecgerja.

Ne spreglejte