Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 10. 2023,
6.31

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

vojska Gaza Palestina Hamas vojna Izrael

Ponedeljek, 9. 10. 2023, 6.31

6 mesecev, 2 tedna

VOJNA V IZRAELU, 3. DAN

Hamas grozi z usmrtitvijo izraelskih talcev. Izrael: Vseeno bomo nadaljevali.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Palestinsko islamistično gibanje Hamas v Gazi drži ujetih več kot sto Izraelcev in grozi z njihovo usmrtitvijo. Tiskovni predstavnik brigad al Kasam Abu Obaida, oboroženega krila Hamasa, je dejal, da bodo, če bo Izrael brez opozorila napadel ljudi v Gazi, za vsak napad na civiliste usmrtili po enega talca, poboje pa bodo predvajali. Izrael, natančneje izraelski vojaški radio, je medtem sporočil, da bodo napade na Gazo nadaljevali, tudi če bo bombardiranje ogrožalo življenja izraelskih ujetnikov.

Poudarki dneva: 

22.10
Spopadi tudi s Hezbolahom na severu Izraela
20.02 Erdogan govoril s Herzogom in Abasom
21.22 EU bo zgolj pregledala finančno pomoč Palestincem, saj plačila niso predvidena
20.47 Število mrtvih narašča
20.02 Izraelci kljub grožnjam o usmrtitvi talcev ne bodo odnehali 
19.27 Hamas drži več kot 100 talcev: Za vsak napad na civiliste bomo usmrtili po enega 
17.37 Netanjahu: Izraelski odziv na napad Hamasa bo spremenil Bližnji vzhod
17.07 Izraelske sile ubile več borcev iz Libanona
15.59 EU po napadu Hamasa na Izrael ustavila izplačila razvojne pomoči Palestincem
15.42 Množični izraelski napadi na Gazo
14.57 Število spopadov v Izraelu in na območju Gaze narašča
14.09 Slovenija išče rešitve za vrnitev državljanov iz Izraela
12.15 Izraelski obrambni minister ukazal popolno blokado območja Gaze
11.55 Avstrija zaradi nasilja ustavlja razvojno sodelovanje s Palestinci
11.28 Izraelska vojska naj bi imela popoln nadzor nad območji blizu Gaze
10.45 Žrtev vse več, tudi tujih državljanov
7.35 Iran zanika neposredno vpletenost v napad Hamasa
7.10 V Izraelu se nadaljujejo spopadi in obstreljevanje
6.30 Reševanje talcev, ki so jih zajeli skrajneži 
6.05 V Varnostnem svetu ZN obsodbe Hamasovih napadov na Izrael

22.10 Spopadi tudi s Hezbolahom na severu Izraela

"Sile IDF obstreljujejo območje ob meji z Libanonom," je sporočila izraelska vojska. To je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil tudi Abdulah al Garib, župan vasi Dhayra na libanonski strani meje, ki je dejal, da izraelske sile silovito obstreljujejo polja na obrobju vasi.

Libanonska državna tiskovna agencija je poročala, da "izraelske okupacijske sile bombardirajo območje ob meji", ob tem pa je bilo v vaseh v bližini meje med Libanonom in Izraelom slišati tudi sporadično streljanje.

V vdor čez mejo v Izrael naj bi bilo vpletenih šest moških, dva sta bila ubita, trije ranjeni, eden pa je domnevno pobegnil nazaj v Libanon, poroča britanski BBC.

Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah je zanikalo kakršnokoli vpletenost v incident. "Informacije o spopadih med pripadniki odporniškega gibanja in izraelskim sovražnikom ali o kakršni koli naši infiltraciji čez mejo v Izrael niso resnične," je po navedbah AFP dejal tiskovni predstavnik Hezbolaha.

V izraelskih bombnih napadih na obmejno območje v južnem Libanonu so bili danes ubiti trije člani proiranskega gibanja Hezbolah. V odgovor na smrt svojih članov v izraelskih napadih je Hezbolah, kot je sporočil, z vodenimi izstrelki in minometi napadel dve izraelski vojašnici, poroča AFP.

Odgovornost za incident na libanonsko-izraelski meji je kasneje prevzelo oboroženo krilo palestinske skupine Islamski džihad. "Brigada Al Kuds je prevzela odgovornost za popoldansko operacijo na južni libanonski meji," je skupina zapisala v izjavi.

Eksplozije in bombardiranje ob izraelsko-libanonski meji je sicer zaznala tudi mirovna misija ZN v Libanonu (Unifil). Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa so se pripadniki misije ob izraelskem bombardiranju preventivno umaknili v bunkerje. Unifil ob tem vse strani, vpletene v spopade v Izraelu, poziva k zadržanosti, da bi preprečili nadaljnjo eskalacijo in izgubo življenj.

Do domnevnega vdora čez libanonsko-izraelsko mejo in posledičnega izraelskega obstreljevanja prihaja en dan po tem, ko je gibanje Hezbolah izvedlo topniški in raketni napad na izraelske položaje na obmejnem območju. Kot so zapisali v sporočilu Hezbolaha, je gibanje "solidarno" z obsežnim napadom iz zraka, morja in kopnega na Izrael, ki ga je v soboto izvedlo palestinsko islamistično gibanje Hamas, ki nadzira območje Gaze.

22.02 Erdogan govoril s Herzogom in Abasom

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je o razmerah v Izraelu danes govoril z izraelskim predsednikom Isaacom Herzogom in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Izrael je pozval, naj v vojni s skrajneži Hamasa ne napada civilistov v Gazi, Palestince pa, naj ne napadajo več izraelskih naselij, poročajo tuje tiskovne agencije.

21.22 EU bo zgolj pregledala finančno pomoč Palestincem, saj plačila niso predvidena

Evropska unija bo po sobotnem napadu skrajnega palestinskega gibanja Hamas na izraelske cilje zgolj pregledala finančno pomoč Palestincem. Plačil ne bo zamrznila, saj ta niso predvidena, so navedli na Evropski komisiji. Evropski komisar za sosedstvo Oliver Varhelyi je sicer pred tem sporočil, da EU ustavlja razvojno pomoč Palestincem.

"Evropska komisija odločno obsoja teroristične napade Hamasa na Izrael pretekli konec tedna. Po teh dogodkih komisija sproža nujni pregled pomoči EU za Palestino," so sporočili iz tiskovne službe Evropske komisije.

Cilj tega pregleda je zagotoviti, da evropska sredstva posredno ne omogočajo napadov terorističnih organizacij na Izrael. Prav tako bo komisija preučila, ali je treba programe podpore Palestincem in palestinskim oblastem prilagoditi.

V Bruslju ob tem zagotavljajo, da bodo pregled izvedli karseda hitro ter se o morebitnem ukrepanju usklajevali z državami članicami in partnerji. "Medtem plačila ne bodo zaustavljena, saj niso niti predvidena," so še zapisali.

Iz tiskovne službe Evropske komisije so to sporočili, potem ko je evropski komisar za sosedstvo in širitev Oliver Varhelyi na družbenem omrežju X sporočil, da bo "Evropska komisija kot največja donatorka Palestincem pregledala svoj celotni razvojni portfelj v skupni vrednosti 691 milijonov evrov". Ob tem je pojasnil, da so ustavili vsa izplačila in začeli celovit pregled programov pomoči.

Na komisiji so v sporočilu za javnost dodali, da pregled finančne pomoči ne vključuje humanitarne pomoči, ki jo EU zagotavlja v okviru evropske civilne zaščite in operacij humanitarne pomoči. To je že pred tem na omrežju X poudaril tudi evropski komisar za krizno ukrepanje Janez Lenarčič.

Nekatere članice - Španija, Irska in Luksemburg - so sicer po objavi komisarja Varhelyija izrazile nasprotovanje zaustavitvi razvojne pomoči, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon pa je na omrežju X zapisala, da civilisti na obeh straneh ne smejo biti največja postranska škoda, zaradi česar je nadaljnja razvojna in humanitarna pomoč EU ključna.

Avstrija in Nemčija pa sta po drugi strani ustavili izplačila svoje razvojne pomoči Palestincem.

Zunanji ministri članic EU bodo po pričakovanjih o tem razpravljali na torkovem zasedanju, na katerem bodo obravnavali trenutno dogajanje v Izraelu in na območju Gaze po nedavnem napadu Hamasa. Potekalo bo delno v fizični obliki v omanski prestolnici Maskat, kjer se mudi Borrell in več ministrov članic, delno pa prek video povezave.

20.47 Število mrtvih narašča

Število ubitih Palestincev se je s skoraj 500 povečalo na 687, je sporočilo ministrstvo za zdravje v Gazi. Število ranjenih je naraslo na 3726, je dodal.

Hkrati se je število ubitih Izraelcev povzpelo na več kot 900, število ranjenih Izraelcev pa na več kot 2400.

20.02 Izraelci kljub grožnjam o usmrtitvi talcev ne bodo odnehali 

Izraelska vojska pravi, da se bodo napadi na Gazo nadaljevali, tudi če bo bombardiranje ogrožalo življenja izraelskih ujetnikov. 

"Na območje Gaze bodo izvedeni močni napadi, tudi za ceno izraelskih talcev, ki so v ujetništvu v Gazi."

V poročilu sicer piše, da se bodo izraelske sile izogibale napadom na območja, za katera obveščevalni podatki kažejo, da so tam ujetniki.

19.27 Hamas zadržuje več kot 100 talcev: Za vsak napad na civilne hiše bomo usmrtili enega 

Palestinsko islamistično gibanje Hamas v Gazi drži ujetih več kot sto Izraelcev in grozi z njihovo usmrtitvijo. Dejali so, da bodo za vsako novo civilno hišo, ki bo bombardirana, brez opozorila usmrtili po enega izraelskega talca, poroča tiskovna agencija Reuters.

Abu Obaida, tiskovni predstavnik skupine je dejal: "Vsak napad na civiliste brez opozorila se bo na žalost končal z usmrtitvijo enega od talcev in to usmrtitev bomo prisiljeni predvajati," je dejal.

Hamas trdi, da ima več kot 100 talcev, vključno z izraelskimi vojaškimi častniki. 

17.37 Netanjahu: Izraelski odziv na napad Hamasa bo spremenil Bližnji vzhod

Odziv Izraela na sobotni nepričakovan napad palestinskega islamističnega gibanja Hamas bo spremenil Bližnji vzhod, je danes dejal izraelski premier Benjamin Netanjahu. To, kar bo izkusil Hamas, bo težko in strašno, je poudaril vodja skrajno desne izraelske vlade in dodal, da so "šele na začetku", poročajo tuje tiskovne agencije.

"Smo sredi bojev. Vem, da ste prestali težko in strašno preizkušnjo. Težka in strašna bo tudi izkušnja Hamasa," je Netanjahu dejal predstavnikom izraelskih mest na jugu Izraela in dodal, da je izraelska vojaška kampanja šele na začetku. Ob tem je predstavnikom zagotovil, da bodo naredili vse, da jim pomagajo.

"Prosim vas, da ostanete trdni, saj bomo spremenili Bližnji vzhod," je zatrdil premier. Dodal je, da je prepričan, da bo Izrael Hamas premagal, piše v izjavi, objavljeni na spletni strani izraelske vlade.

Hamas, ki nadzoruje območje Gaze, je v soboto sprožil silovit napad na Izrael. Ta je nato v nedeljo razglasil vojno stanje in se odzval s protinapadi. Danes naj bi izraelska vojska prevzela popoln nadzor nad naselji na jugu Izraela, kamor so vdrli pripadniki Hamasa, obrambni minister Joav Galant pa je odredil popolno blokado območja Gaze.

17.07 Izraelske sile ubile več borcev iz Libanona

Izraelski vojaki so "ubili več oboroženih osumljencev" iz Libanona, ki naj bi prečkali libanonsko-izraelsko mejo, je danes sporočila izraelska vojska ter potrdila, da obstreljuje območja na libanonski strani meje. Medtem se na območju Gaze nadaljujejo spopadi in obstreljevanje med izraelskimi silami in palestinskim militantnim gibanjem Hamas.

"Sile IDF obstreljujejo območje ob meji z Libanonom," je sporočila izraelska vojska. To je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil tudi Abdulah al Garib, župan vasi Dhayra na libanonski strani meje, ki je dejal, da izraelske sile silovito obstreljujejo polja na obrobju vasi.

Libanonska državna tiskovna agencija je poročala, da "izraelske okupacijske sile bombardirajo območje ob meji", ob tem pa je bilo v vaseh v bližini meje med Libanonom in Izraelom mogoče slišati tudi sporadično streljanje.

V vdor čez mejo v Izrael naj bi bilo vpletenih šest moških, dva sta bila ubita, trije ranjeni, eden pa je domnevno pobegnil nazaj v Libanon, poroča britanski BBC.

Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah medtem zanika kakršnokoli vpletenost v incident. "Informacije o spopadih med pripadniki odporniškega gibanja in izraelskim sovražnikom ali o kakršnikoli naši infiltraciji čez mejo v Izrael niso resnične," je po navedbah AFP dejal tiskovni predstavnik Hezbolaha.

15.59 EU po napadu Hamasa na Izrael ustavila izplačila razvojne pomoči Palestincem

EU je po sobotnem napadu skrajnega palestinskega gibanja Hamas na izraelske cilje zamrznila izplačila razvojne pomoči Palestincem in jo bo znova pregledala, je na družbenem omrežju X danes sporočil evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi. Kot je sporočil, gre za podporo v višini 691 milijonov evrov.

"Evropska komisija kot največja donatorka Palestincem bo pregledala ves svoj razvojni portfelj v skupni vrednosti 691 milijonov evrov," je naznanil. Ob tem je pojasnil, da so ustavili vsa izplačila in začeli celovit pregled pomoči, prav tako pa so do nadaljnjega odložili vse nove proračunske predloge, vključno s predlogom za letošnje leto.

"Spodbujanje sovraštva, nasilja in poveličevanje terorizma so zastrupili misli premnogih," je na omrežju X zapisal Varhelyi in pozval k takojšnjemu ukrepanju. Po njegovih besedah je treba zdaj obravnavati temelje za mir, strpnost in sožitje.

"Obseg terorja in brutalnosti proti Izraelu in njegovim ljudem je prelomnica," je v luči sobotnega napada Hamasa na Izrael poudaril komisar in dodal, da "običajnega poslovanja" v takšnih razmerah ne more biti.

Samo iz proračuna je EU za obdobje od leta 2021 do 2024 Palestincem namenila 1,18 milijarde evrov finančne pomoči, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

15.42 Masivni izraelski napadi na Gazo

Izraelske obrambne sile so sporočile, da je več deset njihovih letal zadelo tarče v soseski Al Furqan v Gazi.

14.57 Število spopadov v Izraelu in na območju Gaze narašča

Število smrtnih žrtev napadov palestinskega gibanja Hamas v Izraelu in izraelskih protinapadov narašča. Po najnovejših podatkih palestinskega ministrstva za zdravje je bilo na območju Gaze ubitih okoli 560 ljudi. Število ubitih Izraelcev je medtem naraslo na 800. Na obeh straneh je bilo skupno ranjenih več kot 5.300 ljudi.

Palestinsko ministrstvo za zdravje je danes sporočilo, da je bilo v izraelskih zračnih napadih na območju Gaze danes ubitih več kot 65 ljudi, s čimer se je skupno število mrtvih povzpelo na okoli 560. Več kot 2.800 ljudi je bilo ranjenih. Gibanje Hamas pa je danes sporočilo, da so bili v izraelskih napadih danes ubiti tudi štirje ujetniki oboroženega krila Hamasa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah palestinskega zunanjega ministrstva sta bili tarči izraelskih zračnih napadov na območju Gaze tudi dve od skupno osmih begunskih taborišč. Ministrstvo je po poročanju britanskega BBC še sporočilo, da je bilo v napadih na begunski taborišči al Šati in Džabalija več ranjenih in mrtvih.

14.09 Slovenija išče rešitve za vrnitev državljanov iz Izraela

S slovenskim zunanjim ministrstvom je do zdaj navezalo stik 29 slovenskih državljanov, ki so v Izraelu. Deset jih že odpotovalo domov, za preostale zunanje ministrstvo išče možnosti za vrnitev, tudi s pomočjo drugih evropskih držav, je ob robu dogodka na Brdu pri Kranju danes dejala zunanja ministrica Tanja Fajon.

Slovenija je ves čas v stiku s svojimi državljani v Izraelu, je dejala ministrica Fajon. "Trenutno imamo podatek, da je 29 državljanov pristopilo k nam, deset se jih je že vrnilo, s preostalimi iščemo način, kako jim pomagati pri vrnitvi v Slovenijo," je dejala.

Ministrstvo je ves čas v stiku "s partnerji Evropske unije in tudi s partnerji v regiji, sama pa imam tudi telefonske pogovore s kolegi v regiji, posebej iz Palestine, Izraela in Jordanije", je glede iskanja rešitev za vračanje državljanov dejala Fajonova.

Ključna prioriteta ta hip je deeskalacija razmer, "da se čim prej ustavi vsakršno nasilje, da ne bo novih izbruhov", je povedala ob robu zasedanja slovensko-vietnamske medvladne komisije za gospodarski razvoj. Zavzela se je za čimprejšnjo izpustitev talcev pogajanja.

Trenutno poteka intenzivno diplomatsko usklajevanje, med drugim se bodo o tem pogovarjali zunanji ministri EU, je spomnila.

Zunanji ministrici se zdi rešitev dveh držav, ki jo zagovarja tudi sama, sedaj oddaljen cilj. "Ampak takoj, ko se razmere umirijo, bo treba aktivno pristopiti k reševanju in oživljanju pobude dveh držav," je dejala in dodala, da je bila to tudi tema razprave ob robu zasedanja Združenih narodov in Generalne skupščine septembra v New Yorku.

Velika skrb je po njenem prepričanju trenutno tudi zaostrovanje razmer širše na Bližnjem vzhodu, kjer da je prav tako prioriteta deeskalacija. "Ta hip poteka intenzivna diplomacija, kako zaustaviti nove izbruhe nasilja v regiji, zlasti da ne izbruhne nova vojna na Bližnjem vzhodu," je dejala.

"Vsakršno zaostrovanje napetosti na Bližnjem vzhodu nekateri povezujejo z marsičem," je povedala Fajonova in dodala, da smo "ta hip obdani z vojno: rusko agresijo v Ukrajini, nasiljem na Bližnjem vzhodu, potencialno vojno na nestabilnem Zahodnem Balkanu".

"Vsi ti izvori kriz, oboroženih konfliktov so velika skrb" in kot država opazovalka v Varnostnem svetu Slovenija intenzivno sledi pogovorom, zbira informacije in je v stalnih stikih z drugimi državami, je še dejala ministrica in vnovič obsodila "teroristično sovražno dejavnost Hamasa" in napade na civilne cilje ter izrazila sožalje sorodnikom žrtev.

12.15 Izraelski obrambni minister ukazal popolno blokado območja Gaze

Izraelski obrambni minister Joav Galant je danes sporočil, da je ukazal popolno blokado območja Gaze. "Nič elektrike, nič hrane, nič goriva," je po poročanju tujih tiskovnih agencij poudaril v videonagovoru po posvetovanjih na južnem poveljstvu izraelske vojske v Beršebi.

Palestinska teroristična organizacija Hamas, ki nadzoruje območje Gaze, je v soboto sprožila nepričakovan silovit napad na Izrael, v katerem je po zadnjih podatkih umrlo več kot 700 ljudi. Velika zaskrbljenost vlada tudi za več kot sto Izraelcev, ki so jih napadalci ugrabili in odpeljali v Gazo.

Izrael je v nedeljo razglasil vojno stanje in se odzval s protinapadi, ki so na območju Gaze po najnovejših podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje doslej terjali skoraj 500 življenj. Več tisoč ljudi na obeh straneh je bilo ranjenih.

Izrael nadzoruje zračni prostor nad območjem Gaze in tamkajšnjo obalo ter omejuje pretok ljudi in blaga prek mejnih prehodov z območjem, kjer živi 2,3 milijona ljudi.

11.55 Avstrija zaradi nasilja ustavlja razvojno sodelovanje s Palestinci

Avstrija zaradi stopnjevanja nasilja v Izraelu, kjer se po sobotnem napadu palestinskega skrajnega islamističnega gibanja Hamas na Izrael nadaljujejo spopadi, ustavlja razvojno sodelovanje s Palestinci, je danes dejal zunanji minister Alexander Schallenberg. Tudi Nemčija bo po besedah pristojne ministrice preučila svojo pomoč Palestincem.

"Vsa plačila avstrijskega razvojnega sodelovanja bomo začasno zadržali," je za avstrijski radio Ö1 danes dejal zunanji minister Schallenberg. "Obseg nasilja je tako grozljiv. To je tak prelom, da se ne moremo obnašati, kot da se nič ni zgodilo," je pojasnil. Po njegovih besedah gre za približno 19 milijonov evrov.

Avstrija bo zato "pregledala in ovrednotila" vse projekte s palestinskimi ozemlji, o nadaljnjih korakih pa se bo pogovorila z mednarodnimi partnerji, ministrove besede povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Schallenberg pri tem ni razlikoval med območjem Gaze, ki ga nadzoruje militantni Hamas, odgovoren za napade na Izrael, in Zahodnim bregom, ki ga upravljajo palestinske oblasti pod vodstvom predsednika Mahmuda Abasa, ki jih podpira Zahod.

Tudi nemška ministrica za razvojno pomoč Svenja Schulze je potrdila, da bo vlada v Berlinu v celoti pregledala svojo pomoč Palestincem. Kot je dejala danes, želijo to storiti "na urejen način in v sodelovanju s partnerji".

Po besedah ministrice želijo tudi razpravljati z izraelskimi oblastmi o tem, "kako lahko naši razvojni projekti najbolje služijo miru v regiji in varnosti Izraela". To je tudi "izraz naše neomajne solidarnosti z Izraelom", je dejala Schulze po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Po sobotnem napadu skrajnežev gibanja Hamas na Izrael, kjer je po zadnjih podatkih umrlo več kot 700 ljudi, so se danes na območju nadaljevali spopadi in obstreljevanje. Izraelska vojska je medtem sporočila, da so njene sile prevzele popoln nadzor nad naselji na jugu države, blizu območja Gaze, od koder poročajo o skoraj 500 mrtvih.

11.28 Izraelska vojska naj bi imela popoln nadzor nad območji blizu Gaze

Izraelska vojska je sporočila, da so njene sile prevzele popoln nadzor nad naselji na jugu države, blizu območja Gaze, kamor so v soboto vdrli pripadniki islamističnega gibanja Hamas. V odziv na dogajanje so v Izraelu vpoklicali že 300 tisoč rezervistov.

"Imamo popoln nadzor nad skupnostmi," je v izjavi novinarjem zatrdil tiskovni predstavnik vojske Daniel Hagari, ki pa vendarle ni izključil možnosti, da so kje na izraelskem ozemlju še vedno pripadniki Hamasa. Pred tem je vojska zjutraj poročala o spopadih na še od sedmih do osmih lokacijah.

Vojska ob ugibanjih o bližajoči se širši ofenzivi na območje Gaze obenem nadaljuje evakuacijo bližnjih prebivalcev. Hkrati nadaljuje zračne napade na območje Gaze, kjer so zadeli že na stotine tarč. Kot zatrjuje Hagari, obstreljujejo zgolj poslopja, kjer so prisotni skrajneži.

Vojska je v svoje vrste doslej vpoklicala 300 tisoč rezervistov, kar naj bi bil največji vpoklic doslej, navedbe Hagarija povzemajo tuje tiskovne agencije.

Hamas, ki nadzoruje območje Gaze, je v soboto sprožil nepričakovan silovit napad na Izrael, kjer je po zadnjih podatkih umrlo več kot 700 ljudi. Velika zaskrbljenost vlada tudi za več kot sto Izraelcev, ki so jih napadalci ugrabili in odpeljali v Gazo.

Izrael je razglasil vojno stanje in se odzval s protinapadi, ki so na območju Gaze doslej terjali več kot 400 življenj. Več tisoč ljudi na obeh straneh je bilo ranjenih.

10.45 Žrtev vse več, tudi tujih državljanov

Skupno so doslej med Izraelci našteli več kot 700 smrtnih žrtev, okrog 2.150 je ranjenih. Več kot sto Izraelcev naj bi Hamas kot talce zadrževal v Gazi. Med žrtvami so tudi številni  tujci. Več evropskih držav evakuira svoje državljane iz Izraela. Na Poljskem so tako danes že pristala tri letala, svoje državljane evakuirajo tudi Madžarska, Romunija, Srbija in Italija, poročajo tuje tiskovne agencije.

Mrtvi Nepalci, Tajci, Američani in Francoz
Tuji mediji poročajo, da je bilo v Izraelu ubitih deset Nepalcev, devet Američanov in en Francoz, še osem francoskih državljanov pogrešajo, so sporočili s francoskega zunanjega ministrstva.

Z ministrstva za zunanje zadeve Tajske so sporočili, da je bilo od izbruha novega vala spopadov v Izraelu ubitih 12 njihovih državljanov, 11 je bilo ugrabljenih, osem pa ranjenih. "Prizadevamo si zagotoviti pomoč vsem tajskim državljanom v Izraelu," je povedala tiskovna predstavnica ministrstva. 

Evakuacija 240 državljanov Poljske
Poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak je danes na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, sporočil, da so v Varšavi danes pristala tri letala z evakuiranimi. Vladno letalo je Poljake iz Izraela pripeljalo zgodaj zjutraj, kasneje pa so Poljake pripeljali še z dvema vojaškima transportnima letaloma.

Po poročanju poljske tiskovne agencije PAP je bilo na vladnem letalu 120 poljskih državljanov, med njimi skupina učencev glasbene šole. Minister Blaszczak je navedel, da so še 120 ljudi prepeljali v domovino z vojaškima letaloma. Vladno letalo naj bi bilo že na poti v Izrael, od koder naj bi prepeljali še več poljskih državljanov.

Madžarska vojska evakuirala 215 ljudi
Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je sporočil, da je Madžarska iz Izraela evakuirala 215 ljudi. Kot je zapisal na družbenem omrežju Facebook, sta letali madžarske vojske na letališču v Budimpešti pristali danes zjutraj.

Romunija doslej evakuirala 245 ljudi
Romunija je doslej evakuirala 245 svojih državljanov, med njimi tudi dve skupini romarjev. Kot je danes še sporočilo romunsko zunanje ministrstvo, so v Izrael poslali tudi skupino, ki naj bi poskrbela za vse Romune, ki bi želeli zapustiti Izrael.

Na poti domov tudi italijanski in srbski državljani
V domovino se z letali izraelske družbe El Al po navedbah italijanskega zunanjega ministra Antonia Tajanija danes vračajo tudi italijanski državljani, poroča tiskovna agencija Ansa.

Izrael postopoma zapuščajo tudi srbski državljani. En srbski državljan je bil v spopadih v Izraelu lažje ranjen. Častni konzul Srbije v Izraelu Aleksandar Nikolić je po poročanju srbskega spletnega portala N1 dejal, da je v nedeljo zvečer iz Izraela proti Beogradu poletelo posebno letalo srbske vlade, za danes in v torek sta predvidena še dva poleta srbskega letalskega prevoznika Air Serbia.

Iz Izraela želi okoli sto Avstrijcev
Izrael želi zapustiti tudi okoli sto Avstrijcev, je za avstrijski radio Ö1 dejal zunanji minister Alexander Schallenberg. V tej državi po njegovih besedah živi okoli osem tisoč Avstrijcev, tam je tudi okoli 200 avstrijskih turistov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Schallenberg je pojasnil še, da nekatere letalske družbe še letijo iz Izraela in da so odprti tudi mejni prehodi z Jordanijo.

Usklajevanje evakuacij za državljane Črne gore in Hrvaške 
Evakuacijo svojih državljanov iz Izraela pripravlja tudi Črna gora, je v nedeljo zvečer na omrežju X sporočil črnogorski premier Dritan Abazović. Po njegovih besedah se je konzulatu Črne gore v Tel Avivu javilo 35 črnogorskih državljanov, med njimi se jih 19 želi vrniti v domovino.

Tudi hrvaško zunanje ministrstvo se z izraelsko stranjo usklajuje glede evakuacije svojih državljanov iz Izraela. Kot je ministrstvo zapisalo na svoji spletni strani, je po doslej zbranih podatkih v Izraelu okoli 180 hrvaških državljanov. Po zadnjih podatkih jih je iz Izraela na Dunaj poletelo 57. 

Številne letalske družbe so ob izbruhu nasilja v Izraelu odpovedale polete v Tel Aviv. Med drugim so se za to odločili pri Air France, Lufthansi, Austrian Airlines, Swiss Airu, American Airlines, Emirates, Ryanairu in Wizzairu.

7.35 Iran zanika neposredno vpletenost v napad Hamasa

Misija Irana pri Združenih narodih je v nedeljo sporočila, da Iran ni neposredno vpleten v napad palestinske teroristične organizacije Hamas na Izrael. "Odločno podpiramo Palestino, vendar nismo vpleteni v palestinski odziv, saj je izključno v rokah Palestine," so po poročanju tiskovne agencije Reuters zapisali v izjavi za javnost.

Hamas je pred tem sporočil, da ima za napade na izraelske cilje konec tedna podporo Irana. Teheran sicer že več let podpira Hamas ter njegovim teroristom zagotavlja orožje in usposabljanje, gibanje pa trdi, da mu je to pomagalo pri izvedbi usklajenega napada.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v nedeljo za ameriško televizijsko mrežo CNN povedal, da ameriška administracija še nima dokazov, da bi Iran vodil ta napad ali stal za njim.

V spopadih so do zdaj med Izraelci našteli skupno več kot 700 smrtnih žrtev, še okoli 2.150 pa je bilo po najnovejših podatkih ranjenih. | Foto: Reuters V spopadih so do zdaj med Izraelci našteli skupno več kot 700 smrtnih žrtev, še okoli 2.150 pa je bilo po najnovejših podatkih ranjenih. Foto: Reuters

V Gazi je po navedbah palestinskih zdravstvenih oblasti umrlo 413 ljudi, še skoraj 2.300 je ranjenih.

Tukaj si lahko ogledate, kakšne so razmere v Izraelu: 

7.10 V Izraelu se nadaljujejo spopadi in obstreljevanje

V odgovor na Hamasov napad izraelska vojska še naprej obstreljuje območje Gaze, kjer naj bi samo ponoči z letali, helikopterji in topništvom obstreljevali 500 tarč. Med drugim naj bi zadeli poslopje, kjer bivajo Hamasovi teroristi, in več poveljniških centrov skupine. Tarča so bile tudi stavbe, povezane s skrajno skupino Islamski džihad, je sporočila vojska.

Izraelske sile iz okolice območja Gaze še naprej evakuirajo ljudi. Na jugu Izraela so namestili približno sto tisoč vojakov, je danes zgodaj zjutraj v izjavi sporočil tiskovni predstavnik vojske Jonatan Konrikus. Z misijo želijo po njegovih besedah zagotoviti, da Hamas ne bo več zmožen vojaško ogroziti Izraela in vladati na območju Gaze.

"Naše enote se še naprej borijo in iščejo preostale teroriste, ki so še vedno na izraelskem ozemlju," je sporočil in razmere opisal kot slabe. Izraelska vojska je ob tem Hamas obtožila, da civiliste uporablja kot živi ščit.

Glede na zadnje sporočilo izraelske vojske spopadi med njihovimi vojaki in teroristi hamasa potekajo še na sedmih do osmih lokacijah v okolici območja Gaze. "Še vedno se bojujemo," je sporočil tiskovni predstavnik vojske Richard Hecht. "Mislili smo, da bomo imeli poln nadzor že včeraj. Upam, da ga bomo do konca dne," je še dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Skupno so do zdaj med Izraelci našteli več kot 700 smrtnih žrtev, še okrog 2.150 je bilo ranjenih. Številni so v kritičnem stanju, zato Konrikus svari, da bo število mrtvih še naraslo. Več kot sto izraelskih civilistov in vojakov medtem Hamas kot talce zadržuje v Gazi, je ocenil.

Na območju z 2,3 milijona prebivalci je po navedbah palestinskih zdravstvenih oblasti umrlo 413 ljudi, še skoraj 2.300 je ranjenih. | Foto: Reuters Na območju z 2,3 milijona prebivalci je po navedbah palestinskih zdravstvenih oblasti umrlo 413 ljudi, še skoraj 2.300 je ranjenih. Foto: Reuters

Konrikus je še ocenil, da je v Hamasovem sobotnem napadu sodelovalo okrog tisoč palestinskih skrajnežev, sobotno dogajanje pa je opisal kot "daleč najhujši dan v zgodovini Izraela". "Še nikoli ni toliko Izraelcev ubila ena sama stvar, kaj šele sovražnikova dejavnost v enem dnevu," je dejal po poročanju tujih tiskovnih agencij. "To bi lahko bila 11. september in Pearl Harbour v enem," je dejal.

Tudi na širšem območju Tel Aviva in drugih mest so se sicer ponoči oglašala sirene, ko je Hamas proti Izraelu izstrelil nove rakete.

6.30 Reševanje talcev, ki so jih zajeli skrajneži 

Izrael si po silovitem in presenetljivem sobotnem napadu Hamasa prizadeva znova vzpostaviti nadzor nad celotnim ozemljem ter rešiti talce, ki so jih zajeli pripadniki palestinske teroristične organizacije. Po navedbah izraelskih oblasti naj bi skrajneži zajeli več kot sto ljudi, vojakov in civilistov.

Izraelske sile so že v soboto začele povračilne napade na Gazo, po navedbah tamkajšnjih palestinskih oblasti je do zdaj na gosto naseljenem območju umrlo več kot 400 ljudi.

V Izraelu so v nedeljo uradno razglasili vojno stanje, premier Benjamin Netanjahu je napovedal, da bo vojna "dolga in težka", izraelske sile pa bodo po njegovih besedah naredile vse, da uničijo Hamas.

Ta je sicer tudi v nedeljo zvečer nadaljeval raketiranje Izraela, v več delih države, tudi v Tel Avivu, so se oglasile sirene. Po poročanju tujih tiskovnih agencij je bilo v Tel Avivu slišati eksplozije, ki so bile najverjetneje posledica delovanja izraelskega protiraketnega ščita. V mestu Aškelon blizu Gaze naj bi raketa zadela večstanovanjsko hišo.

6.05 V Varnostnem svetu ZN obsodbe Hamasovih napadov na Izrael

Veleposlaniki držav članic Varnostnega sveta ZN so na posvetovanjih za zaprtimi vrati v nedeljo obsojali napade pripadnikov Hamasa na Izrael, vendar pa najpomembnejši organ svetovne organizacije še ni sprejel nobenega uradnega sklepa in ni jasno, kdaj bo to storil.

Predstavnik ZDA Robert Wood je novinarjem povedal, da so se vrstile obsodbe napadov večine držav. "Očitno ne vseh. Ne bom šel v podrobnosti, ampak lahko si mislite, za koga gre," je dejal.

Obsodbe napadov sta potrdili tudi veleposlanica Malte Vanessa Frazier in Združenih arabskih emiratov Lana Nusseibeh. Drugih veleposlanikov pred novinarje ni bilo.

Veleposlanici sta dejali, da pričakujejo odgovor Izraela, vendar poudarili, da mora biti usmerjen proti Hamasu, ne proti palestinskim civilistom. "Zadeve se hitro spreminjajo in ta trenutek ne vem, kdaj bo novo zasedanje Varnostnega sveta oziroma kdaj bo sprejet kakšen ukrep," je dejala Frazier.

Pripadniki Hamasa so v soboto napadli številne cilje v Izraelu, ki je odgovoril z zračnimi napadi na Gazo in do nedelje zvečer je bilo na izraelski strani najmanj 700 smrtnih žrtev, na palestinski pa najmanj 400, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelski veleposlanik pri ZN Gilad Erdan je pred posvetovanjem Varnostnega sveta v pogovoru z novinarji na ZN napade na Izrael primerjal z napadi na ZDA 11. septembra 2001. Pri tem je pokazal fotografije ugrabitev izraelskih civilistov in zagotovil, da bodo storili vse, da jih vrnejo domov.

"Zdaj je čas za popolno uničenje Hamasove teroristične infrastrukture, da se takšna grozodejstva nikoli ne ponovijo," je dejal.

Palestinski veleposlanik Riad Mansur pa je Izrael pozval, naj namesto sile izbere pot miru. "To ni trenutek, da Izrael ponovi svojo grozno izbiro. To je čas, da se Izraelu pove, da mora spremeniti smer, da obstaja pot miru, na kateri ne umirajo niti Izraelci niti Palestinci," je novinarjem na ZN dejal Mansur.

Posvetovanjem Varnostnega sveta je kot opazovalec prisostvoval tudi bodoči posebni predstavnik Slovenije v tem organu Samuel Žbogar.

Povedal je, da je člane Varnostnega sveta s položajem na terenu - o napadih Hamasa, ki še potekajo, in težkem humanitarnem položaju v Gazi - seznanil posebni koordinator ZN za mirovni proces na Bližnjem vzhodu Tor Wennesland.

Sledila je razprava, med katero so vsi obsojali napade, čeprav z različnimi poudarki, in opozarjali pred nevarnostjo širitve konflikta v regiji. Vrstili so se pozivi k prekinitvi ognja in ukrepanju Varnostnega sveta.

Vendar za zdaj ne kaže, da bo ta dosegel soglasje o resoluciji ali kakšnem drugem ukrepu, ki jih ima na voljo, še posebej v luči prihajajoče izraelske ofenzive na Gazo.

Slovenija od 1. oktobra sodeluje pri razpravah v Varnostnem svetu kot opazovalka, pri čemer lahko le spremlja dogajanje, ne more pa sodelovati. To bo lahko počela kot članica od 1. januarja 2024 do 31. decembra 2025.

"Vendar če bi lahko povedali svoje mnenje, bi med drugim povedali, da Varnostni svet mora ukrepati. Prav tako bi ostro obsodili napade na Izrael ter pozvali k premirju in nujni obnovitvi mirovnega procesa v smeri rešitve dveh držav, ko se položaj umiri," je dejal Žbogar v izjavi za STA.

Izrael
Novice Grošelj: Izraelsko uničenje Hamasa bi terjalo ogromne žrtve na obeh straneh
Nataša Pirc Musar
Novice Vojna v Izraelu: oglasila se je Nataša Pirc Musar
Shani Louk
Novice Posnetek, ki je šokiral svet: grozljiva usoda Nemke v Izraelu
Izrael, Gaza
Novice Po Hamasovem pokolu našli 260 trupel
Izrael
Novice V Izraelu se je začela vojna, več sto mrtvih #video
Damir Črnčec, državni sekretar
Novice Črnčec: Hamas napada civiliste. Odziv Izraela bo upravičeno silovit.
Izrael
Novice Palestinski skrajneži napadli Izrael, ta je razglasil izredne razmere #video
Ne spreglejte