Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 10. 2023,
13.50

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,85

Natisni članek

vojna Hamas Palestina Izrael

Sobota, 7. 10. 2023, 13.50

7 mesecev

V Izraelu se je začela vojna, več sto mrtvih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,85

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je po silovitem in obsežnem napadu palestinskih skrajnežev na Izrael razglasil, da je država trenutno v vojni. Zgodaj zjutraj je iz Gaze proti Tel Avivu in okoliškim krajem namreč poletelo več tisoč raket, nato pa so palestinski skrajneži prebili nadzor na mejnem prehodu, vstopili v več izraelskih mest in začeli streljati na civiliste. Šlo je za koordinirano akcijo, odgovornost zanjo pa je prevzela teroristična organizacija Hamas, katere voditelj danes tudi poziva k vstaji. Število mrtvih med Izraelci je naraslo na 150, med Palestinci pa na 230, ranjenih je več tisoč ljudi. Izraelska vojska že ves dan izvaja povračilne napade na Gazo, hkrati pa se spopada s palestinskimi borci na številnih lokacijah, kjer so ti vdrli na izraelsko ozemlje in ugrabili več vojakov in civilistov. Jutri se bo sestal Varnostni svet Združenih narodov.

Pomembnejši poudarki dneva:

- Biden: Izrael ima pravico do samoobrambe
- Zaradi spopadov v nedeljo izredno zasedanje ZN
- Gaza tarča povračilnih napadov, boji se nadaljujejo tudi v Izraelu
- Hamas zajel 50 izraelskih talcev
- Spopadi prvič potekajo na ozemlju Izraela
- Rusija tako Palestino kot Izrael poziva k prekinitvi ognja
- Odziv ZDA: Pentagon bo Izraelu pomagal pri obrambi
- Družbena omrežja preplavili posnetki brutalnega nasilja palestinskih skrajnežev
- Robert Golob obsodil napad Hamasa na Izrael
- Hamas je ugrabil več Izraelcev, tudi civilistov: pravijo jim vojni ujetniki
- Izrael je razglasil izredne razmere
- Iran podprl napade Hamasa, Savdska Arabija poziva k takojšnji prekinitvi nasilja
- Črnčec: Izraelski obveščevalci so tokrat povsem zatajili
- Pripadniki Hamasa poskušajo vdreti v stanovanja civilistov
- Mrtvih in ranjenih ogromno Izraelcev
- Iz sveta se vrstijo obsodbe palestinskih skrajnežev
- Netanjahu: Država je v vojni
- "Streljajo na vse, kar se premika"
- Proti Izraelu je bilo po zadnjih ocenah izstreljenih kar 7.000 raket

Biden: Izrael ima pravico do samoobrambe

Predsednik ZDA Joe Biden je danes opravil telefonski pogovor z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem in izrazil trdno podporo Izraelu. Ta ima, kot je sporočil v izjavi, pravico do samoobrambe.

Biden je ob tem posvaril sovražnike Izraela, naj ne poskušajo izkoristiti nastale situacije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je zatrdil, je zaveza njegove vlade k varnosti Izraela "trdna kot kamen in neomajna".

Obsodbe Hamasovih dejanj in obljube o nadaljnji pomoči Izraelu je bilo danes slišati že iz ust ameriškega obrambnega ministra Lloyda Austina in zunanjega ministra Antonyja Blinkna.

Zaradi spopadov v nedeljo izredno zasedanje ZN

Zaradi novega novega vala nasilja na Bližnjem vzhodu se bo v nedeljo sestal Varnostni svet Združenih narodov, poročajo tuje tiskovne agencije. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je obsodil današnji Hamasov napad na Izrael in pozval k diplomatskim prizadevanjem, da preprečijo širjenje konflikta.

"Generalni sekretar je globoko zaskrbljen za civilno prebivalstvo in poziva k največji možni zadržanosti. Civiliste je treba ves čas spoštovati in zaščititi v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom," je ob današnjih spopadih v Izraelu sporočil tiskovni predstavnik ZN Stephane Dujarric.

Guterres je prek Dujarrica obsodil napad Hamasa, v katerem so bili ubiti tudi številni civilisti, in izrazil ogorčenje nad poročili, da so civiliste napadli in ugrabili z lastnih domov.

Pozval je k "vsem diplomatskim prizadevanjem, da bi se izognili širšemu požaru". Poudaril je tudi, da nasilje ne more zagotoviti rešitve konflikta in da je mir mogoče doseči le s pogajanji.

Gaza tarča povračilnih napadov, boji se nadaljujejo tudi v Izraelu

Izraelska vojska že ves dan izvaja napade na enklavo Gaza, hkrati pa se spopada s palestinskimi borci na številnih lokacijah, kjer so ti vdrli na izraelsko ozemlje in ugrabili več vojakov in civilistov.

Vojaška operacija, ki jo je zjutraj sprožil Hamas, je po različnih virih kriva za smrt najmanj 150 prebivalcev Izraela, še najmanj tisoč ljudi je ranjenih.  Poleg niza raketnih napadov iz Gaze je zaenkrat neznano število pripadnikov Hamasa in še enega oboroženega gibanja v Gazi, Islamskega džihada, po kopnem, morju in iz zraka vdrlo na ozemlje Izraela ter se tam spopadlo z vojsko.

Po navedbah izraelskih sil IDF boji še vedno potekajo na 22 lokacijah na jugu države, poročajo tuje tiskovne agencije.

Med vdorom v več krajev v bližini Gaze so palestinski napadalci po navedbah izraelskih virov vzeli za talce več vojakov in civilistov ter jih transportirali v Gazo, poroča katarska televizijska hiša Al Jazeera.

Izraelsko vojaško letalstvo medtem krepi napade na Gazo. Tam po lastnih navedbah ciljajo vojaške tarče, četudi znotraj civilnih poslopij. V zadnjih nekaj urah je tako IDF zrušil tri večnadstropne stavbe znotraj gosto poseljene enklave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V skladu z uveljavljeno prakso so izraelska letala nekaj minut pred uničujočim napadom prebivalce teh objektov opozorila z manjšim eksplozivom in jih tako pozvala k evakuaciji.

Enega od teh napadov je bilo mogoče videti v prenosu Al Jazeere. Novinarka, ki se je javljala iz Gaze, je ob tem potrdila, da so se občasni raketni napadi iz enklave proti Izraelu prenehali dve uri pred sončnim zahodom.

Hamas je v odziv na izraelsko zrušenje 11-nadstropnega objekta v središču enklave proti Tel Avivu sprožil 150 raket, še navaja Al Jazeera.

Po zadnjih podatkih palestinskih zdravstvenih oblasti je število smrtnih žrtev v Gazi doseglo 232, ranjenih je najmanj 1790 oseb. Stanje se zaostruje tudi na zasedenem Zahodnem bregu, od koder tudi prihajajo poročila o prvih žrtvah.

Hamas zajel 50 izraelskih talcev

Hamas ob meji z Gazo zadržuje okoli 50 izraelskih talcev, je potrdila izraelska vojska.

Tiskovni predstavnik izraelski vojske je dejal, da so informacije, da Hamas zadržuje talce v Gazi, točne. Gre za izraelske civiliste in vojake. Ni pa sporočil števila zajetih Izraelcev. Dodal je, da so mrtvi med izraelskimi obrambnimi silami, a natančno število še ni znano.

Spopadi prvič potekajo na ozemlju Izraela

Izraelski viri po navedbah katarske televizijske mreže Al Jazeere ocenjujejo, da je najmanj tisoč Palestincem uspelo prodreti v Izrael iz štirih različnih območij. Danes so se sploh prvič po letu 1948 spopadi v okviru tega konflikta odvijali na ozemlju Izraela, še poudarja Al Jazeera.

V raketnih napadih in bojih je življenje po podatkih izraelskih oblasti doslej izgubilo najmanj 40 ljudi. Ranjenih je po zadnjih podatkih več kot 740, poročajo tiskovne agencije.

Poročila o žrtvah prihajajo tudi iz Gaze, kjer je po navedbah zdravstvenih oblasti umrlo najmanj 198 ljudi, več kot 1600 tisoč pa je bilo ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Te številke po navedbah virov iz Gaze vključujejo tudi pripadnike Hamasa, ki so vdrli v Izrael in bili ubiti v spopadih z izraelsko vojsko, medtem dodaja italijanska tiskovna agencija Ansa.

Rusija tako Palestino kot Izrael poziva k prekinitvi ognja

Namestnik ruskega ministra za zunanje zadeve Mihail Bogdanov je po poročanju tiskovne agencije Tass trenutno v stiku z s predstavniki tako izraelskih kot palestinskih oblasti ter z nekaterimi arabskimi državami. Moskva obe strani poziva k takojšnji prekinitvi ognja in mirovnim pogovorom, je dejal.

Odziv ZDA: Pentagon bo Izraelu pomagal pri obrambi

Z obrambnega ministrstva ZDA so sporočili, da bodo Izraelu kot državi zaveznici zagotovili vse potrebno za obrambo pred tovrstnimi napadi, poroča Reuters

Družbena omrežja preplavili posnetki brutalnega nasilja palestinskih skrajnežev

Na nekaterih spletnih straneh in družbenih omrežjih so začeli krožiti posnetki domnevnih številnih smrtnih žrtev današnjih napadov na mesta v Izraelu, pa tudi posnetki brutalnih umorov izraelskih vojakov in civilistov, ki so jih zagrešili pripadniki Hamasa. 

Večina posnetkov je preveč nazornih, da bi jih lahko objavili brez zamegljevanja. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Večina posnetkov je preveč nazornih, da bi jih lahko objavili brez zamegljevanja. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Posnetki med drugim prikazujejo znašanje pripadnikov Hamasa nad truplom izraelske ženske in trupli več ubitih izraelskih vojakov, brutalne umore pripadnikov izraelskih obrambnih sil z noži in strelnim orožjem, ugrabitev starejše izraelske ženske s strani palestinskih skrajnežev, sobo, polno smrtnih žrtev današnjega napada ene od enot Hamasa na mesto v Izraelu.

Pozor, nazorno, ogled na lastno odgovornost: pripadniki Hamasa so na avtocesti prestregli in nato pobili celotne izraelske družine.

Robert Golob obsodil napad Hamasa na Izrael

Slovenski premier Robert Golob je v odzivu na današnje dogajanje, ki ga je objavil uradni profil vlade na družbenem omrežju X, dejal, da so napadi na Izrael zelo zaskrbljujoči. Obsodil je dejanja teroristične organizacije Hamas in pozval k zadržanosti. "Terorizem in nasilje nad nedolžnimi državljani ne vodita nikamor," je še dejal Golob.

Hamas je ugrabil več Izraelcev, tudi civilistov: pravijo jim vojni ujetniki

Pripadniki Hamasa so za talce po zadnjih podatkih vzeli 53 izraelskih vojakiv in civilistov ter jih nekaj domnevno že prepeljali nazaj v Gazo. To so kasneje potrdili tudi v gibanju Hamas, ki pa trdi, da ne gre za talce, temveč za vojne ujetnike.

Ugrabitev izraelske vojakinje:

Izrael je razglasil izredne razmere

V Izraelu so zaradi današnji napadov palestinskih skrajnežev razglasili izredne razmere. Izraelski premier Benjamin Netanjahu in predstavniki Izraelskih obrambnih sil so sicer že predhodno razglasili, da je država trenutno v vojni. Iz več delov Izraela sicer poročajo o prekinitvah dobave elektrike.

Iran podprl napade Hamasa, Savdska Arabija in Turčija pozivata k takojšnji prekinitvi nasilja

Današnji napad na Izrael so po poročanju BBC že podprli v Iranu, ki sicer velja za zaveznika organizacije Hamas. Ta naj bi bil sicer tudi že v pogovorih z libanonskim terorističnim gibanjem Hezbolah, čigar pripadniki so domnevno izrazili zanimanje za sodelovanje v napadih na Izrael.

Iz Savdske Arabije in Turčije so medtem obe strani pozvali, naj se vzdržita nadaljnjega nasilja. 

Črnčec: Izraelski obveščevalci so tokrat povsem zatajili

Izraelski varnostno-obveščevalni sistem je, kot kažejo današnji dogodki, tokrat zatajil, je dramo v Izraelu, kjer so oblasti po napadu palestinskih skrajnežev razglasile vojno stanje, komentiral državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec. Meni tudi, da se bodo Izraelci na napad odzvali z vso silo.

Pripadniki Hamasa poskušajo vdreti v stanovanja civilistov

Palestinski skrajneži so v več krajih na jugu Izraela ne le streljali na civiliste in avtomobile, temveč poskusili tudi vdreti v stanovanja, je poročalo več izraelskih medijev. Tamkajšnji stanovalci so se ponekod zato zabarikadirali v tako imenovane varne sobe in na pomoč poklicali IDF. Poročali so tudi, da pripadniki Hamasa streljajo skozi njihova vhodna vrata.

Mrtvih in ranjenih ogromno Izraelcev

Po zadnjih podatkih, ki so jih objavili izraelski mediji, potrdilo pa jih je tudi izraelsko zdravstvo, so do zdaj uradno našteli 40 smrtnih žrtev in več kot 740 ranjencev. Po neuradnih ocenah bo število mrtvih in ranjenih najverjetneje še precej višje. Izraelskim vojakom se namreč še ni uspelo prebiti na številna področja, kjer je dopoldan nadzor vzpostavil Hamas. 

EU obsoja dejanja palestinskih skrajnežev

Evropska unija je ostro obsodila današnji napad, v katerem je palestinska oborožena skupina Hamas z raketami zjutraj napadla več izraelskih mest, neznano število njihovih borcev pa naj bi tudi vdrlo na ozemlje Izraela.

Napad je najostreje obsodila tudi Slovenija, odzivi pa se vrstijo tudi iz drugih držav."Nedvoumno obsojam napad teroristov Hamasa na Izrael," je na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Fotogalerija
1 / 7

Poudarila je, da gre za najbolj sprevrženo obliko terorizma, in dodala, da se ima Izrael pravico braniti pred takšnimi grozljivimi napadi.Napad sta prek omrežja X ostro obsodila tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Netanjahu: Država je v vojni

Izraelski policijski komisar Kobi Šabtaj je današnje dogajanje označil za "vojno stanje", izraelski obrambni minister Joav Gallant pa je zagotovil, da bo "Izrael to vojno dobil".

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v nagovoru državljanom dejal, da je država trenutno v vojni, v kateri pa bodo zmagali:

Hamas poziva k vstaji, IDF: Ubranili se bomo, Hamas bo odgovarjal za napade

Hamas je medtem že prevzel odgovornost za današnje dogajanje. Vrhovni poveljnik Hamasa Muhammad Al-Deif je v posnetem nagovoru, ki ga je Hamas izdal danes zjutraj, medtem pozval k vstaji zoper Izrael, poroča CNN. "Če imate pištolo, jo vzemite. Zdaj je čas, da jo uporabite – pojdite v akcijo s tovornjaki, avtomobili, sekirami. Danes se bo pisala zgodovina," naj bi dejal Al-Deif.

Pri Izraelskih obrambnih silah (IDF) so se na dogajanje med drugim odzvali na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, in sporočili, da so se v državo infiltrirali teroristi, ter zapisali, da se bo Izrael branil pred napadi:

Po poročanju CNN so pri IDF državljane Izraela tudi pozvali, naj se zadržujejo v notranjosti prostorov, oziroma če je to mogoče, v bližini zaklonišč. Organizaciji Hamas so medtem sporočili, da se bo soočila s posledicami napada.

Izrael je medtem že zagnal vojaško operacijo, ki so jo poimenovali "Železni meči". Kot so pri IDF sporočili na družbenem omrežju X, so se že začeli napadi na tarče v Gazi, ki so povezane z dejavnostmi Hamasa v regiji.

Izraelski protiudarec na tarče v Gazi:

"Streljajo na vse, kar se premika"

Palestinski skrajneži v Izraelu po poročanju izraelskih medijev streljajo na civiliste in mimovozeče avtomobile v več mestih in manjših krajih, med njihovimi prvimi tarčami je bila tudi ena od policijskih postaj v južnem Izraelu. 

Več videoposnetkov, ki so jih na Twitter naložili izraelski uporabniki, je sicer pokazalo, da so pripadniki Hamasa, ki so vdrli v Izrael, po navedbah več lokalnih prebivalcev "streljali na vse, kar se premika":

Civilisti se pred streli iz orožja pripadnikov palestinskih milic skrivajo v kantah za smeti:

Proti Izraelu je bilo po zadnjih ocenah izstreljenih kar 7.000 raket

Kot poroča britanski BBC, se je domnevno koordinirana akcija palestinskih skrajnežev začela že v zgodnjih jutranjih urah z raketnimi napadi, katerih glavna tarča naj bi bila metropola Tel Aviv.

Po navedbah izraelskih virov naj bi Hamas proti Izraelu sprožil kar okrog 7.000 raket.

O glasnih pokih, ki so bili posledica prestrezanja palestinskih raket s sistemom tako imenovane "Železne kupole", so zjutraj poročali tudi iz izraelske prestolnice Jeruzalem. 

Posledice enega od raketnih napadov v Tel Avivu:

Izraelski obrambni minister Gallant je nato razglasil izredno stanje v območju do 80 kilometrov od meje med Izraelom in Gazo ter odobril mobilizacijo vojaških rezervistov. Izraelske oborožene sile so zjutraj namreč izgubile nadzor nad mejnim prehodom med Izraelom in Gazo, več deset enot pripadnikov terorističnega gibanja Hamas pa je nato vstopilo v Izrael.

Ne spreglejte