Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 2. 2020,
20.42

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,59

25

Natisni članek

Donald Trump impeachment ZDA

Sreda, 5. 2. 2020, 20.42

4 leta, 2 meseca

Donald Trump oproščen: ustavna obtožba je padla

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,59

25

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški senat je predsednika ZDA Donalda Trumpa oprostil v obeh točkah ustavne obtožbe. Za obsodbo zaradi zlorabe položaja je glasovalo 48 senatorjev, proti pa jih je bilo 52. Ustavno obtožbo zaradi oviranja dela kongresa pa je zavrnilo 53 od skupaj 100 senatorjev.​​​​​ 

Demokrati so v ustavni obtožbi ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu očitali zlorabo pooblastil in oviranje dela kongresa. Ustavno obtožbo v dveh točkah je demokratska večina v predstavniškem domu kongresa potrdila 18. decembra lani, predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi pa je obtožnico poslala na sojenje v senat šele 15. januarja, poroča STA.

Donald Trump
Novice Trumpov predvolilni govor zaznamovali številni ekscesi #video

Izsiljeval Ukrajino, naj mu pomaga na volitvah

Demokratski tožilci so po pisanju STA v senatu dokazali, da je Trump res izsiljeval Ukrajino, da bi mu pomagala na letošnjih volitvah z napovedjo preiskave vodilnega demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna.

Kongres ZDA | Foto: Reuters Foto: Reuters  Dokazali so tudi oviranje kongresne preiskave tega izsiljevanja, vendar pa Trumpovih odvetnikov to ni zmotilo in so enostavno razložili, da ta dejanja niso dovolj resna za odstavitev predsednika ZDA. Na mizo so celo dali argument, da lahko predsednik dela, kar želi, če meni, da je njegova ponovna izvolitev v nacionalnem interesu.

Republikanci v senatu so v petek zavrnili zaslišanje dodatnih prič, kar je bilo glede na prej omenjeni argument, ki so ga sprejeli, res nepotrebno. V ponedeljek so bili sklepni nagovori tožilstva in obrambe, ki niso spreminjali mnenj.

Republikanski senator prestopil na stran demokratov

Za obsodbo zaradi zlorabe položaja je glasovalo 48 senatorjev, proti pa jih je bilo 52. Ustavno obtožbo zaradi oviranja dela kongresa pa je zavrnilo 53 od skupaj 100 senatorjev. Je pa republikanski senator Mitt Romney iz Utaha podprl ustavno obtožbo zlorabe položaja. S tem je Romney prvi senator v ameriški zgodovini, ki je podprl ustavno obtožbo predsednika, ki prihaja iz iste stranke kot on sam.

Republikanski senator Mitt Romney | Foto: Reuters Republikanski senator Mitt Romney Foto: Reuters

Prvič je senat potrdil oprostilno sodbo za predsednika Andrewa Johnsona leta 1868, drugič pa leta 1999 za predsednika Billa Clintona. Za obsodbo je v 100-članskem senatu potrebnih 67 glasov oziroma dvotretjinska večina, vendar pa Trumpovi nasprotniki demokrati v senatu s 47 glasovi nimajo niti navadne večine, piše STA.

 

Ne spreglejte